|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:13 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
 Проблем с USB hub
От доста време си търся USB hub със външно захранване. Проблема е, че свързват директно външното захранване със захранването от USB порта и не само рискуват да се скарат двете захранвания, но и при изключен компютър ми светят индикациите и отказва да се включи ... Взех един HAMA и го отворих да видя какво са сложили. Схемата леко ме озадачи. На пръв поглед СМД елемента до захранващата букса ми заприлича на стабилизатор, но вероятно е някакъв ключ. Само че от другата страна има пътечка която свързва Vusb out с + на захранването. Пътечката която излиза от R1 и R17 изглежда като че ли отива също на +5V - т.е. R17 изглежда окъсен.
Другото, което ми направи впечатление е, че при LC филтъра на портовете бобината е след кондензатора... това нормално ли е?
Въпросът ми е, дали ще е безопасно да включа и захранването или да махна моста дето е на мястото на бушона F1. Разпознава ли някой СМД-то с код N0120.
П.П. забравих да кача снимката...
|
| Вто Апр 30, 2013 5:56 pm |
|
 |
|
CarBeta
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Проблем с USB hub
Q1 може да са два диода в sot23, но "...изглежда като че ли..." не е много подходящо за проследяване на пътечка. С мултицет може да се разсее съмнението, но може би пътечката отива на третия извод на жака(ако има такъв де)
|
| Вто Апр 30, 2013 10:10 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
По скоро е pMOS транзистор ... като поставиш външното захранване и се запушва ... т.е. Vusb-in не отива при Vusb-out ...
|
| Вто Апр 30, 2013 10:38 pm |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
@CarBeta има 2 пина - 3, но два са на маса и предполагам, че са една и съща пластина. Не ми се разпоява смд резистора, а с мултицета на платката винаги ще се намери какво да те излъже. Отива или на маса или на +. Ако беше на маса - защо ще си правят труда да го пускат чак до там като всичко наоколо е маса. @FiTTiLA: Мда, резисторите няма какво да търсят там ако бяха два диода. Ами ще му включа захранването и ще видим дали работи.
А какво става ако няма напрежение от USB порта - ще бъде ли запушен транзистора?
|
| Сря Май 01, 2013 12:10 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|