|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:13 am
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Touch-pad-явости
Оглеждам се за нещо такова с идея бъдещ продукт, вече няма как да ни се размине екран без допир ако ще има екран. Има едни нелоши дисплеи в маузер, под $100 някъде идват май, 1280 на 800 пиксела, тамън таблечав размер по вкуса ми (и на целевото устройство де).
Но touchpad-ът не е част от тях, гледам разни продават фолиа и т.н. за такива цели, не знам парчета стъкло като това по смарт-грамофоните може ли човек да купи отнякъде и да скалъпи нещо. То как се реже това стъкло ще е отделен зор де но все ще е преодолим.
В момента съм на етап първоначално отваряне на очи, най-вече ме интересува самият сензор, стъклото и начина да се отведат контактите от тоя сензор. Електронната част ще я докарам поне толкова добре колкото и кой да е от грамофонджиите, то да стигне до нея.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Апр 26, 2013 2:43 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Touch-pad-явости
Имам някакви смътни спомени, че гледах в eBay преди време някакви 3" лцд + тъч за около $20-30 за единични бройки - ама това май ще ти е малко, и резолюцията му не е кой знае какво - 320х240 май.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Апр 26, 2013 3:32 pm |
|
 |
|
tgi
|
А това е много малко, аз 1280 на 800 го приемам със зор вече (все пак нов продукт ще е).
А и колкото по-сурови материали ползвам толкова по-малко ще съм уязвим за прищевки на тоя и оня, ако има как да изрежа подходящо парче грамофонесто стъкло, да му залепя фолиото и да отведа контактите - може би по немалък брой от всяка страна, примерно през 10-ина милиметра (?) ще ми е най-добре.
Демек някаква платка върху която стъклото се притиска с някакви не малки та да са беля проводящи гуми или нещо такова.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Апр 26, 2013 3:37 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
То първия въпрос е какъв ще е тъча - капацитивен или резистивен....
А и аз не бих го лепил, нещо не ми изглежда безпроблемна тая работа, при принадената стойност, която си мисля, че гониш, виж дали няма нещо готово.
По принцип Петрекс (по точно една от производните им фирми), внасяха разни дисплеи от Глин и имаха интересни неща. Що не им звъннеш?
Но ти си знаеш, че дисплея е едно от най-шибаните неща в продукта. Там производителя не гарантира никакъв производствен живот на изделието, освен ако не си клиент от тия с по шест нули в бройките. Та съвета ми е - лягай на нещо което го правят поне 5-тима китайци, че иначе такъв четвъртит съм си вкарвал... редизаин на цяло изделие съм правил заради подобни свинщини.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 26, 2013 3:40 pm |
|
 |
|
tgi
|
О капацитивен, другото е бошлаф. Аз гледах, продават разни проводящи фолиа за лепене по витрини и т.н., не е да няма как. Нещо гледам им извеждат обаче само 4 ъгъла, това много мулти-тъч не виждам засега как би станало.
А за дисплея си знам разбира се, да го отделя от тъч-а е един от цяровете. Сега тоя в Маузер го има, утре ще трябва да се зоря да търся подобен, свикнал съм с това отдавна. Последните години е и по-лесно, мога да купя таблет и да го изкормя за (много) по-малко пари отколкото преди години отиваха само за дисплея на прототипа....
|
| Пет Апр 26, 2013 4:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Такааааа много с лека ръка избра типа на тъча, а не си много прав. С тъчове се занимавам има няма 10 години, пробвал съм всички възможно и се сещам за всички възможни, много зависи какво првиш, как го правиш, къде го правиш, за кого го правиш и не на последно място в каква серийност. Първо типа на тъча зависи не малко от приложението, не винаги капацитивният е екстра, кой ще го позлва и за какво, в какви условия, ще иска ли да може да го ръчка с нещо различно от пръст или специализирана писачка. Освен това от капацитивен до капацитивен им рзлика като между два двигателя, предполагам не би искал кола с китайски двигател .... Втори въпрос, дали да си купиш готово асемблиран модул, дисплей с тъч, или да ги вземаш отделно. Лично мое мнение купувай готови, знам какво е да ги сглобяваш, въпреки че опита ми е с по големки, над 15", зора и с малките няма да е по-малък. Някои са капризни как ще ги монтираш, но това е по малката беля, много по важно е как ще го монтираш без да го напрашиш, зацапаш. Нали се сещаш колко е досадно да имаш прашинки м-ъ екрана или тъча, или пък да си го пипнал с влажен/мазен пръст ... ако искаш да става като свят ти трябва едно помещение което от тавана до пода да го обработиш така че да не пуска прах, но и да няма статика, тамбур за вход, така че да може да имаш зона под малко налягане, и да има къде да си изтупаш краката и едновременно да си сложиш калцуни някаква чиста манта ... иначе гарантирам или ще сглобяваш по 1 екран на ден, или ще сглобяваш екрани с прашинки, доста дразни, особенно ако клиента си плаща за нещо скъпо. Много хора ще кажат че преувеличавам, може и така да е, но едва ли .... Следващ въпрос, искап да е директно сензорен екран, или искаш да го пипаш през нещо, примерно през защитно стъкло, ако ще е индустриално/специализирано/полево силно препоръчвам този вариант и здраво стъкло отгоре. Ако питаш мен дисплеи такива не вземай от маузер, има си фирми специализирали в това, може да е малко по скъпо, но все си мисля че твоите неща не са еднодневки и шир потреба +/- 10USD ... Самия дисплей, внимавай и за него, както Цецо пише няма никаква гаранция от никого, всъщност има, примерно фирма data-modul http://www.data-modul.com/eu/home.html има и доста други подобни, проблема е че там цените са по-височки. Това за витрините не го гледай, и с тов аимам опит, това е за витрини, технологията е по друга, но в твоя размер няма да го намериш, иначе има го и като мулти тъч, зависи от фолиото технологията. А един друг въпрос, ти ще правиш твой таблет, в смисъл само с таблетни функции, или ще вкарваш в него и другите ти джаджи. Ако е първото дали не е по добре вместо да си губиш времето в развой на нещо подобно да вземеш нещо готово? Аз преди години точно зтова спрях един проект, това беше преди да излезе I-pad, трябвшае да правим точно таблет по днешното разбиране, но за по специфични цели, тогава чисто ценово не ми се получи нито развоя нито продукта, е верно беше масов, жалко само че не го патентовахме, онзи ден в самолета гледам една фирма пуснала същия, ясно е че в момента цената на такъв продукт е нищожна но ....
|
| Пет Апр 26, 2013 7:52 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е няма да е таблет с общо предназначение де, не ми стигат милионите да вляза в битка там  . Но интерфейсът трябва да се държи като обикновен таблет, малко по-мултитъчав всъщност трябва да е - примерно на грамофона няма как го накарам да види, че държа и двете копчета на мишката натиснати и влача, а това би било хубаво да го имам (стандартна функция е отдавна). Поне през realVNC е така де. Ама щом си се борил с толкова тъчове и със сглобяванията най-добре като се появиш из София да се разходиш дотук на бира да разкажеш повечко, после ще обновим и тук разбира се. Ей го то и време взеха, че пуснаха хубаво, айде че като дойдат следващите облаци и дъждове да не откарат пак цял месец като миналия май (всичко изгни тогава, ни череши ни дюли нищо).
|
| Пет Апр 26, 2013 9:40 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе аз точно това си мислях, че даже бях и почти до тебе, тъй де на лозен, ама пусто се отплеснах с оферти, може тия дни да намина. Не е страшно, просто е трябва да се избере точни за целта модел, че иначе кофти. Имам лоши спомениот едни ултразвукови на ело, не са лоши по принцип, но за конкретното приложение си бяха еб^&^ не само майката.
|
| Пет Апр 26, 2013 10:46 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Отскоро Комет внасят подобни дисплеи. Имат си готов тъч: http://store.comet.bg/Catalogue/Product/1620 но аз още не съм ги пробвал. Надявам се да кажеш как са , ако заложиш на тях.
|
| Съб Апр 27, 2013 8:15 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Оттук нещо няма ли да свърши работа? Фирмата е тествана. Гледам в аксесоари имат и тъч (ама резистивен) http://www.buy-display.com/default/tft-display/7-0-tft-display.html
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Апр 27, 2013 12:13 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ми няма го това, (404). То с внасянето на дисплеи за да ги поддържат на склад от някакъв размер нагоре е мисия невъзможна, човек купува каквото намери в момента и следващия път се приспособява към друго - това важи и за тях, колко да вкарат на склад та да ги има после с години, не става. Мерси за фирмата, тия не ги знаех. Баш тия дисплеи са добре на размер ама са само 800 на 480 та няма да е някой от тях за тоя продукт ама преди години бих зяпнал при тия цени (то и сега не бях много далече). Тони ми напомни за Data Modul (типично немско име, английска дума за данни и думата за модул написана с немски акцент  , така беше и фирмата за която работех преди 20+ години там - target systemelektronik  ). Те имат баш тъчпадове каквито ми трябват, че и с платка към тях - едната е I2C, другата е USB, нито едната не е особено документирана, явно са нови и ги копаят още но навярно ще станат. А ако не станат платката и сам ще си я скроя. Гледам тъчпада дето сякаш става е 19 на 11 ленти, това ще стигне като нищо да се хаванат много малки движения, много под милиметър (лентата ще дойде някъде към 5мм да кажем).
|
| Съб Апр 27, 2013 1:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не знам за тъч дисплеите, ама ако си се засилил натам няма да е лошо първо да докараш графичния интерфейс на dps-а да е "малко" по-модерен  . Иначе аз тъкмо вчера се сдобих с новия грамофон HTC One с full HD 4.7" дисплей - еми супер яко е. Какво ги направиха тия грамофони не е истина  .
|
| Съб Апр 27, 2013 2:40 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Недей, ама и аз се усещам на последък, че заглеждам модели с по-голям дисплей - сега си кретам с един Х*йвей 8110, дето дисплея не става и за чеп за зеле, но ме устройваше и дуракоустойчивост и до някаква степен функционалност. Обаче на последък ми идва тесен. И колкото и неудобно да ми се струва да нося 5" в джоба си (а джобът ми и на 2.6 отесява) все по-функцинално ми се струва да има под ръка едно такова животно... Хм, не е добре, не е тръгнало на добре. И колко му изкарва батерията на това ХТЦ 1, ще ме изненадаш, ако е повече от 24 часа на 3-4 часа музика и евентуално 2-3 часа вифи?
|
| Съб Апр 27, 2013 3:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
В мен е точно от 16 часа, така че няма как да ти отговоря още  . Вчера дойде около 4:00 след обед и батерията му беше на около 40% и в това състояние изкара до 8:30 вечерта с постоянно ръчкане и даунлоадване на всички апликейшъни, дето имах инсталирани на стария телефон. Тия дни като натрупам статистика ще кажа как се държи - за сега си мисля, че ще е по-добре от стария, а е с доста по-голям дисплей и 4 ядра на 1.7ГХз, сравнено с едно на стария на 1ГХз..
|
| Съб Апр 27, 2013 3:27 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е графичният интерфейс естествено също търпи развитие, той в много отношения е и пред това по грамофоните и бозата (кой от тях ти предлага шанса да натискаш менюта и да пишеш команди с подсещане едновременно, т.е. дали избираш от менюто или пишеш команда да е едно и също - безценно е за скриптове примерно).
Да добавя "pinch to zoom", клавиатура на дисплея и подобни неща е дреболия, то отдавна има всчко готово да се добавят такива неща без усилие.
Последна промяна tgi на Съб Апр 27, 2013 4:54 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Апр 27, 2013 4:44 pm |
|
|