Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Схема за управление на центрофуга за пчелен мед 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Схема за управление на центрофуга за пчелен мед
Здравейте ,имам нужда от помощ.Правя си цетофуга за вадене на пчелен мед и искам автоматично да се превключват степените на ел двигателя който е от автоматична пералня и да се настройва за определено време както цялото центрофужене така и времето за всяка степен на оборотите.Можете ли да ми дадете някаква схема за целта, възможно ли е да се осъществи тази моя идея.

Вто Апр 02, 2013 6:29 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Схема за управление на центрофуга за пчелен мед
зависи от мотора - най добре се консултирай първо с майстор, който познава пералнята.
Ако може да се ползва някак си оригиналният програматор на пералнята - добре,
иначе филмът става много скъп . И може би е по-добре да потърсиш постояннотоков двигател - ще стане по-лесно(и евтино). Ако цената не те притенява- някой ще се заеме.

Вто Апр 02, 2013 8:36 pm
Профил

Програматорът на пералнята го няма , на отпадъци :) .Как би могло да стане с постояннотоков двигател.

Вто Апр 02, 2013 9:55 pm
Профил
Аватар

Виж по-добре обясни какви са специфичните неща при центрофугиране на мед. Нещо като задание напиши. Изисквания които трябва да се изпълнят. Защото знам че има специфични неща. Първо се върти по-бавно, спира се, обръщат се питите пак отначало бавно след това се вдигат номинални обороти, пак се спира пак се обръщат питите и се центрофугира на номинални обороти до край. Добре би било и да има примерно контрол на вибрации за да се ограничат оборотите при разбалансиране.
Ей такива неща опиши. Иначе просто имаш една пералня която си спасил от боклука и искаш някой да ти я върже към захранване.

Вто Апр 02, 2013 10:52 pm
Профил

Братовчед ми има някаква центрофуга. Ремъчна предавка от мотора. Двигателят е постояннотоков със съответния як трансформатор в един дървен сандък. Изправител, муливибратор на няколкостотин херца с таймер 555, потенциометър за регулиране кефициента на запълване от 0 докъм 100% . Таймерът клати полеви транзистор - нещо по-здраво от Комет , корпус ТО220. Един здрав диод пак от комет -паралелно на транзистора . Общо електронните чаркове са около 20 лв. Скъпи са моторът и трансформаторът. Няма "програматор" за различните обороти и времена - стои си край ценрофугата и си "програмира" от потенциометъра.
http://www.instructables.com/id/Simple- ... ghts-heat/

Схемата е нещо подобно. Моторът на братовчеда е нещо около 30-40Волта, та от това напрежение (+V MOTOR на схемата) с някакъв стабилизатор 7812,7815 трябва да се изработи захранването за 555.

Ако много ти трябва програматор - някой трябва да ти го прави - по твое задание. Тук исках да споделя какво съм виждал работещо.

Вто Апр 02, 2013 11:45 pm
Профил

Центрофугата е 32рамкова радиална с диаметър 100см.Задвижването на центрофугата е ремъчно с двигател от пералня(четков двигател),рамките на този вид центрофуга не се обръщат, нужно ми е когато сложа рамките в центрофугата да я включа и сама да си изцентруфугира, а през това време ще разпечатвам нови рамки.Как става самото центруфугиране на питите-след включването на двигателя започва да се върти бавно за да може постепенно да излиза медът от питите ,след което се превключва на по висока скорост тъй като вече част от медъ е излязал и за да излезе останалата част е нужно по големи обороти и на последната скорост най високато (при която оборотите трябва да са около 300)се доизкапчва медеца :), след това центрофугата спира, вадят се питите и сначала :).Съгласен съм за това да има контрол на вибрации, ако е възможно това да се постигне, разбира се.Ако е нужно нещо друго да се знае за самото вадене на меда ще го опиша.

Сря Апр 03, 2013 10:25 am
Профил
Аватар

Аха ясно. Значи говорим за радиална центрофуга. То е ясно че в случая процеса е винаги под наблюдението на човек. Няма нужда от програматори. И точно както го описва stefan63 просто, когато се прецени се преминава към следващия етап - увеличаване на оборотите.
Но наистина много добре ще е ако има едно ограничение по вибрации на ротора. Така може би ще се получи адаптивно постепенно ускоряване в началото. Докато се понаместят питите и ще се отчитат неравномерностите в тежестите им. Дори и да врътнеш копчето на потенциометъра малко прибързано.
Не знам как е при радиалната центрофуга по-малка ли е опасността да се скъсат питите от теловете на рамките. Освен това със следенето на вибрациите ще имаш и един вид защита ако все пак някъде се откъсне парче или нещо друго стане че се разбалансира ротора неочаквано.
Разбира се моя мозък е малко изкривен и все гледам да набутам повече електроника и сложнотии. :) Знам че на първо време ти е нужно просто регулируемо задвижване.

Сря Апр 03, 2013 11:43 am
Профил

Аз подозирам че и на питите и на механиката им е все едно за вибразциите, просто човека иска степени и ако може да се сменят сами за да може да върши и друго през това време.

Сря Апр 03, 2013 11:57 am
Профил
Аватар

Вибрациите са косвен показател. И аз нямам предвид да се гони супер балансиране за избягване на вибрациите. А смяната на оборотите е най-добре все пак да се прави ръчно. Пчеларя обикновено разпечатва питите в същото помещение и трябва просто да се пресегне и да врътне копчето.

Сря Апр 03, 2013 12:09 pm
Профил

При радиалните центрофуги няма опасност да се скъсат питите,точно това и е едно от предимствата спрямо хордиалните.За вибрациите със сигуност ще ги има, защото аз съси я изработил изцяло центрофугата както и роторът и и е невъзможно да стене съвсем точно без замятане без намесата на някаква машина, но да се надявам че замятането няма да е много голямо (защото доста си играх)че да тръгне да обикаля из помещението :).Нужно ми е без моя намеса тя да си привключва на степените , да аз ще съм до нея и ако има нещо нередно като разместена пита или по фрапиращо ще го разбера и ще спра процеса, но да превключвам ръчно оборотите не е много комфортно защото ръцете ми ще са омазани с мед и като пипам тук и там всичко ще стане мазало.Мога да разбера колко време ще е нужно за всяка степен ако това е необходимо за направата на електониката.Иначе ако го правя ръчно превключването ми е нужно само някакъв ключ на 3 степени и ще се получат нещата.

Сря Апр 03, 2013 1:44 pm
Профил

имало такава тема
viewtopic.php?f=5&t=4828&start=15

Сря Апр 03, 2013 5:13 pm
Профил

Ами за постоянно токов мисля че фазов регулатор ще ти свърши работа, не се сещам за нищо готово, иначе превключването може д астане с готови релета за време. Фазовия регулатор е простичък, не иска много части и сравнително лесно може да му направиш заданието. За времезадръжката може да стане изцяло аналогово, но лично според мен еиднмалък пик ще замени почти цялата аналоговщина.

Чет Апр 04, 2013 6:15 am
Профил

ToHu написа:
Ами за постоянно токов мисля че фазов регулатор ще ти свърши работа, не се сещам за нищо готово, иначе превключването може д астане с готови релета за време. Фазовия регулатор е простичък, не иска много части и сравнително лесно може да му направиш заданието. За времезадръжката може да стане изцяло аналогово, но лично според мен еиднмалък пик ще замени почти цялата аналоговщина.

Не съм наясно с електроника имам познат който долугоре хваща нещата,мисля че твоето предложение е добро и простичко, което е идеалното решение за мен стига да свърши работа.Би ли обяснил по нагледно какво представлява фазовият регулатор или някой линк където мога да прочета за него ,благодаря ти .

Чет Апр 04, 2013 9:07 am
Профил

фазов регулатор се продава в магазините за електроматериали - слага се вместо ключ на лампите и с една врътка си регулираш лампите.
За твоя случай , ако намериш мотор и трансформатор - вероятно малко ще трябва да се пипне този регулатор, да се подмени един чарк вътре (диак ) . Теоретично може и без трансформатор , ама си е крайно опасно.
Дотук се решава проблема с ръчното регулиране на оборотите.
Тази хватка с фазовия регулатор е излишна на следващия етап - автоматичен цикъл.
Та имаш две опции:
-А) ръчен регулатор ,трансформатор,изправител,мотор , и приключваш темата;
-Б) същите неща , докато някой ти направи контролер. После махаш регулатора и закачаш контролера.
За да се хване някой да ти го прави -ТИ трябва да напишеш тук- пълно описание на процеса, по времена и обороти,
аварийни бутони,въртоци за регулиране, и каквото още се сетиш. Основно са два проблема - колкото повече неща искаш да оставиш за ръчно донастройване - толкова по скъпо става- и не като материали , а като труд. И тъй като едва ли някой ще дойде на място да го пуска(пак пари) - трябва да стане от първия път.
Ако поръчаш 5 броя(4 за приятели), ще ти излезе по-евтино.

Чет Апр 04, 2013 9:47 am
Профил

Ако закупя 3 релета (гледам ги по 6-7 лева се намират) възможно ли е да се свържат така че едното като изключи веднага да включи следващото, ако това се получи мисля че ще се получи това което искам с двигателят на автоматичната пералня който имам( само не съм го изпробвал на колко степени е той)

Чет Апр 04, 2013 10:51 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща