|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:55 am
Помогнете да подкарам MCP1640
| Автор |
Съобщение |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
 Помогнете да подкарам MCP1640
Здравейте, в една друга тема ми бяхте препоръчали повдигачката MCP1640. Та се опитвам днеска да я подкарам, уж по дейташийта, обаче не държи зададеното напрежение, като сложиш товар. Т.е. без товар си е пушка, ама с едни 30-на милиампера товар и напрежението кляка. Схемата е по примера от дейташийта:  Сложил съм само малко по-голям входен кондензатор, и резисторния делител е различен, ползвах каквото имам. Без товар ми изважда 2.45 волта, както се очаква. Като сложа 100 ома резистор на изхода, напрежението пада до ~1.85 волта. Сто пъти гледах правилно ли съм сложил всичко, така си е. Батерията е една новичка 1.5V AAA алкална. Кондензаторите са електролитни алуминиеви. Индукцията е тази. Понеже го редя на бредборд, интегралката съм я качил на една брейкаут платчица:  Гледам кондензаторите да са максимално близо до терминалите. Запоих за всеки случай още една бройка, държи се идентично с тази. Та съм out of ideas, моля по-опитните да кажат какви капризи има това нещо, какво може не правя като хората...
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Съб Дек 22, 2012 2:14 pm |
|
 |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: Помогнете да подкарам MCP1640
Не ми се задълбава в чаршафа на чипа, затова я пробвай да запоиш две индуктивности последователно, ако не стане- паралелно. Имаш ли с какво да свалиш някоя осцилограма?
_________________ Хайде де!
|
| Съб Дек 22, 2012 2:35 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Може някъде да имаш по-голямо омическо съпротивление по монтажа си. Измери DC напреженията по пиновете в двата края на жичките ( при товар ). сложи още 10 микрофарада керамичен на входа на чипа - запоен направо на платчицата, която е на снимката. Измери дали не кляка напрежението на батерията. виж дали от Комет не са сбъркали ( ПАК ) типа на индуктора. Трябва да е около 22 милиома DC съпротивление. Идеи бол ...
|
| Съб Дек 22, 2012 2:46 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Тоя сорт чипове е силно препоръчително да не ги пускаш на бредборд. Конкретно тоя търкаля в мегехерцовия диапазон, кой знае какво се случва с тия дълги жици... Само на печатна платка и то като спазваш препоръките от дейташита, има си цял раздел за това. Копираш каквто са ти дали в дейта шита и никакви импровизации. С две думи нахрани кучетата и не пипай нищо  Аз отначало също го пуснах на универсална платка, при това си беше направо псевдоPCB монтаж, нито една жица нямаше и в изхода беше малък ужас. После на печатна платка с добра топология заспа. Но това си е чип правен за PCB, единствено и само. Отделно изходния и входния капацитет най-добре да са керамични XR5 или XR7. В никакъв случай обикновен електролит, даже и тантал от Комет не става. Критично е да е с нисък ESR. Индуктивността - тая я забрави. Това ще мята на 10 метра около теб  Слагаш тип SD75/SD73 от Комет, макар, че и те не са много стоко, биват. Но най-важното е топологията на платката, това е 90% от проектирането на един DC/DC конвертор при тия честоти на щракане. Всичко трябва да е сбито, компактно и добре да си подсигурил големите токове. Имай предвид, че ако харчиш да кажем 100мА в изхода, пиковете през бобината са в пъти по-високи! Ето как е опроводено при мен, макар, че и сега виждам грешки в дизайна, но не са фатални... всъщност незнам не е минавало на EMI  (C4 не се монтира, сложено е за всеки случай).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Дек 22, 2012 3:10 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Мдааа, и аз предположих, че някаква такава мизерия се получава. Тествах нещата, които казахте. Добавянето на втори индуктор серийно подобри нещата, скъсяването на крачетата на брейкаута до минималното - също помогна малко. Най-много помогна, когато докоснах крачетата на изходящия кондензатор директно за падовете горе на брейкаута. Явно хем кондензатора не е много добър, хем е зверски важно да са близо. Та предполагам като запоя керамични директно горе, на пиновете на чипа, ще се оправи съвсем, като за моите нужди (те едни смешни 20 mA ми трябват, ама да си държи стабилно напрежението). Щях да тествам с керамични, ама нямам такива капацитети подръка (то ако имах, въобще нямаше и да се мъча с електролитки, де  ) Както и да е. Мерси на всички за съветите! 
|
| Съб Дек 22, 2012 8:09 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Я кажи кое с колко е подобрило нещата. Имаш ли скоп някакъв?
_________________ Хайде де!
|
| Съб Дек 22, 2012 9:07 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Ами ха де! Сега си поиграх още малко, със втората бройка, на която не съм й скъсил краката. Като вържа кондензатора Cout директно горе на падовете и вади идентично напрежение като "скъсената" бройка, така че това е основният параметър, който играе значение - дължина на пътя Vout-кондензатор-GND. Останалото е от качеството на кондензатора, защото с различни бройки са леко различни резултатите. Като числа - вече докарвам 2.25V под товар (при 2.45 номинални). Ако успея да взема края на седмицата от Комет керамични, ще пиша какво е станало с тях. Иначе скоп нямам 
|
| Нед Дек 23, 2012 4:18 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
anrieff, я напиши в профила си откъде си, ако си от София или поне от кв. Люлин, мога да ти дам 1-2 по 10 микро, че Комет по-рано от 26 едва ли ще отворят.
|
| Нед Дек 23, 2012 4:33 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Комет ще работят на 27 и 28 , но само магазина а Дружба. Аз имам керамични 10u и дросели SD73 с близки стойности, също мога да ти дам, ако ти се идва до източния край на София.
|
| Нед Дек 23, 2012 10:05 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
С 1u керамичен XR7 + 10u обикновен електролитен не може ли да стане?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Дек 23, 2012 10:41 am |
|
 |
|
anrieff
|
От София съм, ама няма нужда се юркаме, не ми е спешно да го подкарам. То по празниците и без това ще е "яж пий" и така или иначе нищо няма да свърша  Ако не ме домързи, ще мина петъка през Комет да си взема.
|
| Нед Дек 23, 2012 2:51 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А ако искаш, да взема да ти дам една моя платка, да си го пуснеш от нея  Само ще си смениш резисторите да си догодиш, колкото ти трябва. Това DC/DC не е майтап работа, така както ми го описваш, че го пускаш, заеби, несериозно е. ТИ с мултицет мериш едно, ама кой знае в изхода какъв секс става, без осцилоскоп нищо не правиш. Ще ти дам една платка, имам разни стари ревизии, които не ми трябват. Ще си я изрежеш около него и ще си я ползваш като модул само с 4(3) жици - вход/изход. А като решиш да си правиш собствена, ще си го направиш като хората.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Дек 23, 2012 4:49 pm |
|
 |
|
anrieff
|
 ей това се вика оферта! Точно нещо такова ми трябва, докато си работя по прототипа, тъй че ще ги взема с най-голяма признателност  Утре ще ти звънна да се разберем!
|
| Пон Дек 24, 2012 2:49 am |
|
 |
|
dtmf
Ранг: Ориентиран
|
И аз си играх със същия чип и същия проблем. Платката която ползвам за проба е правена за mc34063 понеже нямам друга в момента. Отдолу е екранирана. Като се монтира MCP1640 в лявата част вместо 34063, се получи почти без хвърчащи елементи. Отначало смених входния електролит със SMD керамика, и веднага напрежението на изхода спря да кляка под 5в при 40 мА товар. После смених и изходящия електролит със СМД керамика 10 микро, но при товар имаше пулсации към 15-20 mV. Накрая върнах и електролитния кондензатор, и сега пулсациите са около 5 mV при товар 40 мА.
|
| Вто Дек 25, 2012 4:33 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Това с изходните пулсации е нормално. Т.е. 15mV/5V при 10uF даже е добре  Аз затова съм оставил място на платката и за един тантал low ESR. Пробвал съм с 100uf това е максималната допустима стойност по datasheet. По прилично е, но е далеч от перфектно. За аналоговата част си пускам захранването през един LC филтър 100uH/100uF, иначе няма спасение с тия щракалки.
|
| Сря Дек 26, 2012 2:29 pm |
|
|