Отговори на тема  [ 98 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Комплиментарен повторител предизвиква смущения 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Комплиментарен повторител предизвиква смущения
Здравейте! Аз пак завивам гайка на зор място. Управлявам IGBT полу-мост(2 бр IGBT) посредством бърз оптрон и схема повторител с MOSFETи. Схемата е на файла. Нищо сложно като цяло. Когато управлявам директно "силовия"(така да го наречем) транзистор(без комплиментарната двойка) всичко е ОК. Когато обаче ги добавя(за всеки IGBT по 1), контролера започва да прави несвойствени работи - забива, рестартира се и каквото там се сетите, не работи коректно. MOSFET-ите ми трябват, за да намаля времето за отпушване/запушване на транзистора.
Опитах да използвам инвертор вместо повторител - същата работа.
Някой има ли представа защо става така?? Схемата ми ли е грешна? За първи път правя такова нещо!

Прикачени файлове:
new schematics.pdf [5.53 KiB]
389 пъти

Сря Фев 13, 2013 6:27 pm
Профил

Мнение Re: Комплиментарен повторител предизвиква смущения
Проблемът ти не е от повторителя, той явно си върши работата. Проблемът ти идва от това, че при стръмни фронтове (т.е. при бързо включване/изключване) се генерира смущение с широк спектър, които проникват през паразитни връзки към околните вериги. Та проблемът се решава конструктивно- промяна на топологията, екрани, опроводяване...

Сря Фев 13, 2013 7:08 pm
Профил

Ами сложил съм екран. Елементите са разположени максимално близо, усукани двойки и т. нат. остава само гардове да правя по платките. А ако сменя тактиката - просто да увелича малко гейтовото съпротивление и да намаля малко скоростта. Даже се чудя дали да не увелича още захранващото напрежение понеже така или иначе има малък пад върху повторителя(към 2 волта).
Това ще помогне ли? Просто е много по лесно нещо такова да направя?

Сря Фев 13, 2013 7:19 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Вероянно протича ток през двата мосфета едновременно. Сложи биполярни транзистори или драйвер.

Сря Фев 13, 2013 7:32 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
А ако сменя тактиката - просто да увелича малко гейтовото съпротивление и да намаля малко скоростта.

Ако наистина фронтовете са ти стръмни това може и да помогне. Преди време имах същия проблем с едни MOSFET-и. Смених драйвера и процесора почна да забива и да се рестартира. Оказа се, че новия драйвер осигурява доста по-голям ток и стръмни фронтове. Увеличих съпротивлението в гейта (беше 100 ома, направих го 680) и всичко заспа.
Ама ти това много лесно можеш да го разбереш като се закачиш със скопа - ако има "рингинг" значи най-вероятно това е грижата.

Сря Фев 13, 2013 7:53 pm
Профил

А по принцип, понеже аз тази двойка я слагам, за да мода да използвам по-малко съпротивление, съответно по-голям ток и т. нат, и да поставя голямо съпротивление си е крачка назад. А принципно какви начини има, за справяне с такива проблеми? Някакви кондензатори в паралел, за да поемат мощността от тези фронтове или в паралел на управлявания транзистор може би? Или да добавя още едно управляващо напрежение, което да е примерно на 30-40В и тогава пак ще имам голям ток за управление на големия транзистор?!

Сря Фев 13, 2013 8:58 pm
Профил
Аватар

Ами то хубаво искаш по-голям ток, ама си има граници. От едно положение нататък нещата стават по-кофти, защото все пак нищо не е идеално по платките и кабелите - имаш паразитни индуктивности и капацитети.

Сря Фев 13, 2013 10:36 pm
Профил

Вместо да имаш едно съпротивление към IGBT-то, и дрейновете на двата MOSFET-а да са включени на късо, сложи по едно съпротивление между всеки дрейн и центъра, и от там включи IGBT-то директно. Така и да се включат двата MOSFET-а едновременно (а те очеизвадно се включват едновременно при всеки преход), максималния ток през тях ще е доста под един ампер. Изходния импеданс към IGBT-то ще си е все същия.

Между другото, на каква честота го клатиш това чудо?

Сря Фев 13, 2013 10:37 pm
Профил ICQ

Това си е идея. Така даже ще намалеят и стръмните фронтове и ще мога да използвам и по-малки стойности от Rg/2(предполагам). Утре ще направя няколко теста :P
На 40kHz работи.

Сря Фев 13, 2013 11:10 pm
Профил

защо не сложиш едни нормални мосфет/игбт драйвери
всъщност специализирани драйвери за игбт не съм ползвал но такива за мосфет също стават
и сложи един ценер 15 волта на всеки гейт към емитер близо до транзистора.
на самите драйвери близо се слагат кондензатори
дори да докараш идеални фронтове, това води други проблеми - излъчване на смущения, имам едно такова чудо до мен с 2 метра кабел до мотора уж екраниран, голям зор докато спре да ми забива усб мишка/клавиатура ... така че по добре оптимален вариант
едит: на 40 кхз трудно ще минеш с компромиси, прави си класическите схеми както пише по дебелите книги...

Сря Фев 13, 2013 11:15 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Ако имаш осцилоскоп погледни какво става на изхода на "повторителя" - изобщо няма да ти хареса, няма да е това, което очакваш. Мосфетите, които ползваш имат V_gs_treshold = 2-4V. Няма как да очакваш на изхода нещо близо до 0V/15V, вероятно ще е 4V/11V, още повече да е със стръмни фронтове, т.к. имаш още едни капацитети да зареждаш/разреждаш(тези на GS на M1 и M2). Направи повторителя с биполярни транзистори и всичко ще си дойде на място. Потърси в гугъл "discrete igbt driver circuit".

Чет Фев 14, 2013 4:13 am
Профил
Аватар

40kHz не са ли малко множко за IGBT?

Не те знам какво точно управляваш (какъв ти е товара) но аз съм си правил разни експерименти. На 32kHz с пуш-пул мощен мосфет драйвер и с товар 0.2 ома - нещата не изглеждат никак добре. Освен това тоя транзистор дето аз го ползвам при тая честота RMS тока му пада до около 1 ампер (въпреки че парчето е 50А/1200V рейтед). Тия 50А ги може само при DC. Проблемите ти едва ли идват от гейта - аз съм с 9А драйвер (въпреки че въобще няма нужда от такъв, ама такова сложих за да се застраховам) и 15 ома гейтово съпротивление - не ми създава грижи - като сложа товара да е над 2-3 ома и се нареждат нещата. И при това при мене няма нищо след транзистора - директно товар - без дросели, без кондензатори, без снубери - абсолютно нищо. В твоя случай като направиш стръмен фронт на гейта, правиш и стръмен фронт на колектора и от там ти тръгват смущенията. Сега ти погледнах и схемата - тия двата мосфета не ти ли греят. Тъй като ги гледам със сигурност има момент в който ги даваш леко на късо. И гейтовете им не са никак малки. Гледам, че имаш захранване - защо не си поръчаш от фарнел IGBT драйвер оптрон (ACPL-H342)?

Чет Фев 14, 2013 9:52 am
Профил ICQ
Аватар

//off topic
И на мен като ми направят комлИмент и аз се смущавам! :P

Чет Фев 14, 2013 10:03 am
Профил WWW

Като загледах схемата....

- 6N137 работи на 5 волта. VCC-то му трябва да е на 5 волта, а не 15.
- краче 7 е "enable". Трябва да е вързано към захранването, тоест пак на 5V
- не са ти нужни толкова големи MOSFET-и за драйвери. Потърси някакви по-ситни, дето да държат на волтажа, който ти трябва. Не е нужно да са в TO220 корпус - там няма от какво толкова да греят.
- не гони стръмни фронтове самоцелно. Точно обратното - направи ги възможно най-малко стръмни, но вършещи работа. За 40 килохерца полупериода ти е 12.5us - достатъчно е IGBT-то да включва/изключва за половин-една микросекунда. Критичното нещо при IGBT-то е изключването, тоест можеш да сложиш резистора към долния MOSFET по-малък от тоя към горния. - трябва да ползваш и хубави IGBT-та - класическите работят преко сили до към 20-ина килохерца. Има и работещи до 300Khz. Това на схемата (IRG4PC50) е правено за ниски честоти (под килохерц), и категорично не ти върши работа.
- далаверата от IGBT-тата е във високите волтажи, тоест ако клатиш 300 волта и повече. Там са по-добри от MOSFET-ите. Ако ги ползваш за някакъв нисковолтов (до към 100-ина волта) AC мост за управление на мотор да речем, по-добре помисли за един или няколко MOSFET-та на мястото на IGBT-то. Тях спокойно ще можеш да ги пържиш и на над 100 килохерца и загубите ще са по-малки. Вече има хубави модерни MOSFET-и с много ниско съпротивление и човешка цена.

Чет Фев 14, 2013 12:06 pm
Профил ICQ
Аватар

+1

IRG4PH50UD на 32kHz и 3-4А RMS при 400-500 волта изпълнява повелята на Тодор Живков и става цял и още по-голям проводник.

Чет Фев 14, 2013 12:25 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 98 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща