|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:10 am
Проблеми със запояването на LQFP
| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 Проблеми със запояването на LQFP
Да продължа темата.  Вече няколко дни имам проблеми с едно ново устройство. Имам 10 направени от него. И една от платките ме направи сам да си говоря. Днес попаднах на тази хипотеза - електрохимични процеси по платката, йонно замърсяване и прочие. Поведението е много странно. Понякога работи с часове преди да почнат проблемите. Понякога на всеки 2-3 минути се бъгва. Не мога да хвана почти никаква корелация между моите действия и появата и изчезването на проблемите. По едно време набедих за виновни кондензаторите 100nF/0805. Имаше една такава тема тук във форума(ето я: viewtopic.php?f=6&t=9951&p=131068#p131068). Имам 87 такива кондензатора(100nf/0805) и ги смених поетапно всичките с такива купени от друго място, като запоявах внимателно. Вързваха се някак нещата с това да имам повишена утечка в тези кондензатори. Но ето че същите симптоми продължиха да се появяват. Какво влияе в положителна посока - всяко пипване някъде по платката с поялника като че ли навива часовника за около 5-10 минути докато се появят проблемите отново. Обикновено след продължителен престой в изключено състояние работи по-дълго време стабилно. Почистването влияе също много добре. Чистя със спирт и кореселин. Като наквасвам добре със свеж разтворител. Веднъж дори отскочих до един приятел който има въздушен компресор и комбинирах усърдното миене с издухване с 7-8 bar въздух под налягане(сух и обезмаслен). След добро почистване работи няколко часа преди да се бъгне. Като че ли когато е захранено устройството бааавно но сигурно пълзи към неустойчивото състояние. И стига до момента в който почват странностите - ресетвания, неадекватна работа, hard fault. Понякога се самовъзстановява, понякога не. Понякога ресета оправя нещата за около 2-3 минути. Понякога въобще не тръгва след ресет. Консумацията при нормално около 45-50 mA се вдига постепенно до 70-90 mA, като се люлее с +/- 20 mA. Защо прегърнах хипотезата за електрохимични процеси по платката? Флюса който ползвам от няколко години досега не ми е правил такива проблеми, но този път пробвах в началото да го чистя с ацетон вместо със спирт или кореселин както досега. Другото е че платките ги пуснах този път в друга платкаджийница. По изработката няма забележки, но забелязвам, че като че ли разтворителите отмиват пигмента на солдер маската. Сега кажете с какво чистите платките си. Това го видях по нагоре в темата. За първи път имам такива проблеми. Искам да спася устройството защото всички компоненти ги наситих подведен от една по-дълга ремисия на проблема. А пък и искам да имам решение на този род проблеми за напред. PS: Платката е двуслойна. Клиърънс 9 mil. Запоявана на ръка. Флюса е този. Тинола този.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Яну 22, 2013 10:31 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: LAN8720
Бе то освен скубане на коси много друго няма какво да ти препоръча човек ама да пробвам, ако има файда има ако не - не. Миенето с коресилин да прави беля да обърка цифрови входове бих го изключил напълно. Не създава проблеми при порядъци - поне два - по-тихи места. Та едва ли са електрохимични процеси. Мисълта за такива и мене ме е спохождала в подобни моменти на отчаяние, не помня даже дали веднъж не беше поне отчасти оправдана, май не все пак  . Както го описваш прилича на гейт който се зарежда като пипнеш и после бавно се разрежда през затворен преход на нещо докато спре да работи. Това, че студена платка живее по-дълго и то сочи в тая посока. Кофти запоен крак дето виси докато не го пипнеш отгоре с иглата на мултицета търсейки го или някаква още по-голяма гадост, нещо дето да не контактува вътре в чипа... бе шансовете да го уцеля са почти нулеви, малко по-малко нулеви може и да станат ако гледам снимка ама достатъчно малко та едва ли си струва зора... то и как се скубят коси не мога много да препоръчам, че от миналата година си остригах тиквата и сега костенурчата глава не е особено подходяща за целта  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Яну 22, 2013 10:48 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Хмм... Отчаянието наистина се хваща за сламка.  Засега чакам да пристигнат компоненти за да наситя още няколко устройства и имам време да почопля във всяка насока. Ако е вътре в чипа кофти. Ще го сменя като пристигне доставката. Но първо искам и да изключа вероятността проблема да е някъде по платката. Гейт, който се зарежда и после бавно се разрежда. Сега ще проверя в тази насока 
|
| Вто Яну 22, 2013 11:23 pm |
|
 |
|
tgi
|
Най-голяма беля с невиждащо се незапоени крака има при разните tqfp чипове.
Аз имам две брутално запоени карфици към пипалата на мултицета, хващам едното от тях и с часовникарския монокъл (*6 ли, *8 ли беше) забоден на окото ги минавам едно по едно по целия чип. Ако някой не е запоен свястно обикновено мръдва малко та се вижда. Е, не винаги.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Яну 23, 2013 12:51 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Както казва tgi провери наистина tqfp чиповете ( ако имаш такива ). Преди няколко месеца една такава платка ме побърка, отгоре като я гледаш ( през микроскоп ) всички крачета запоени, отстрани като я гледаш пак всичко запоено. Накрая излезнах навън ( в работните помещения нямаме прозорци ), на слънце, и започнах с просто око да гледам един по един всички компоненти. Две крачета на един професор се оказаха незапоени, по някое време правят контакт, по някое не, работи няколко часа, после се рестартира, а бе като твоите симптоми. Разпитах веднага техника, който я запояваше, той бая мисли и накрая ми вика, когато запоявях този чип ме извика еди кой си и аз прекъснах запояването и после продължих, та ми стана ясно каква е причината ( разсейването на техника ).
tqfp ги запояваме като запоим всички крачета накъсо, след което с поялника през медена оплетка се нагряват по няколко крачета и бавно се издърпва по посока на крачетата, докато се изчисти всичко. Това запояване обикновено няма засечки.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Яну 23, 2013 2:42 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Zdrav, проблемите не са ти нито с химически процеси, нито с йонно замърсяване. Тия проблеми се появяват само, когато има температурни цикли с много голям обхват. Например устройството ти тръгва на стайна температура и за кратко време стига околна температура от 100 градуса Целзии и после като се изключи пак пада на стайна. Та тия температурни цикли катализират въпросните химични процеси и почват проблемите. При теб или наистина нещо не е запоено както трябва или пък е кофти опроводяване на платката. Та насочи се натам и за сега забрави замърсяванията и почистванията по платката  .
|
| Сря Яну 23, 2013 3:28 am |
|
 |
|
Zdrav
|
Да имам един STM32F103V8T6/LQFP100 на платката. Останалите компоненти са на по-голям растер - SO14, SOT-23, пасивите са до 0805. tqfp/lqfp ги запоявам както каза Пирев. Слагам повече тинол така че да обхване целия ред крачета от едната страна. После издърпвам тинола. Напоследък прилагам една друга техника, че издърпването с медната оплетка малко не ми харесва - пада солдермаск-ата на пътечките около крачетата ако не внимавам. Та техниката с която запоявам е че издърпвам тинола със самия поялник. Слагам флюс да има в излишък и внимателно с гореща човка изтеглям постепенно капката тинол настрани така че да обхваща вече не целия ред крачета. И така постепенно докато отиде на последните 3-4 крачета. От там вече няма накъде и с медна оплетка. Та процесора го презапоявах по тази технология три пъти. Освен това отделни групи крачета също по няколко пъти съм ги презапоявал. Сега работя без микроскоп с една лупа и не виждам добре спойките. Гледам умокрянето с тинол да е добро. Сега преди да съм пил кафе ще проверя пиновете един по един. До сега отделях специално внимание само на тези които според мен имат отношение към проблема - захранвания, осцилатор, RESET... Но сега ще ги проверя до един.
|
| Сря Яну 23, 2013 12:10 pm |
|
 |
|
tgi
|
Хммм.... С тоя метод на запояване няма особен шанс да има незапоен крак. Може да остане някое късо (случвало ми се е и "невидимо" да остане) ама то пък е малко вероятно да се държи така. Аз като имам такава красота - най-много ми се е случвало към DDRAM-а - забивам JTAG кабела и през boundary scan почвам да щракам крак по крак процесора и да гледам на другия край, на DDRAM-a по краката [имам си един няколко реда скрипт, казва се rattle <сигнал еди кой си>, цъка го горе-долу всеки няколко милисекунди). Веднага се вижда различният от всички останали. По-голямата мъка е като има някое нехванало 0402 съпротивление да се запои то (най-често това е белята) след като го открие човек.] Защо разправям това, ами защото ако не е кофти спойка ще трябва да е кофти метализация или кофти писта. Е, и това покрива само някакъв процент от възможните варианти, винаги може да се окаже и нещо дето не си е и мислил човек за него... Скубането на коси е единственото гарантирано нещо в цялата работа май  .
|
| Сря Яну 23, 2013 2:11 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
И аз основно оглеждам с лупата за някое скрито навътре под крачетата късо. Имал съм такъв случай и с микроскопа под различни ъгли не се виждаше. Дори няколко пъти го наквасвах обилно с тинол докато го разтопя - беше остатък от тинол. Сега огледах внимателно всички пинове - запоени са добре. Само на едно място имаше съмнение за окъсяване. Два съседни крака входове за процесора - изходи от две отделни 74HC14, които стоят в '0' в нормално състояние. Сега вече 2 часа работи без проблеми. Ще го оставя така да го наблюдавам няколко дни ако трябва. И аз си мислех за пукнато краче, писта. Запълних и всички виаси с тинол за да изключа някоя кофти метализация. Сега се притеснявам да не го маскирам проблема с много ръчкане докато изчезне без да съм разбрал от къде точно идва. Но освен да го наблюдавам друго не ми остава. Мисля да го изръчкам и с охлаждане-загряване. При всички положения тази платка остава при мен и няма да ходи при клиента докато не съм се успокоил. А в най-лошия случай ще се стигне до технически канибализъм и ще стане донор за някой прототип  Добре е обаче и когато има кой да ти каже, че не е от замърсяване и да не мисля за щуротии 
|
| Сря Яну 23, 2013 2:43 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е ако след риене с поялника ефектът изчезне не си струва да се хабиш с въпроси къде точно е била кофти спойката, няма да научиш много ново и да я знаеш баш коя е. Това дето може да е било късо и си му баял изглежда добър кандидат, ще можеш да продължиш със скубането на коси ако ефектът рецидивира след няколко дни добра работа  .
|
| Сря Яну 23, 2013 5:15 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Да му се не види. Сега работи става вече 12 часа. Ако утре на сутринта все още не се е бъгнало ще се поуспокоя. Трябва да призная, че тоя проблем проявяваше някаква форма на възпитание. Винаги в края на деня изчезва и ме оставя да се наспя спокоен.  Оставям устройството да работи цяла вечер и на сутринта проблема отново е тук и борбата продължава.
|
| Сря Яну 23, 2013 11:37 pm |
|
 |
|
tgi
|
Аз на такива им помагам и със сешоара освен с почукване, чат-пат през зимата ги изнасям и навън (угасени) да ги спече студа та да видят температурни цикли.
|
| Чет Яну 24, 2013 1:54 am |
|
 |
|
Zdrav
|
Работи около 24 часа без проблеми. Сложих я за около час в хладилник. Според термометъра който бутнах заедно с нея съм я охладил около 0-1 градуса. И пак работи няколко часа. Тогава викам да я приведа в опрятен вид и пак ще продължа с проковкиращите тестове. Огледах я запоих медни телчета във виасите по масата и захранванията. Измих я с кореселин и я продухах със сгъстен въздух. Пускам я да работи и няма и час да е работила и пак почна да забива. Както и да е. Да не обръщам темата на един вид публично дебъгване. Сега я оставям на страна достатъчно време и отделих. Като открия нещо може и да драсна отново няколко реда ако си заслужава.
|
| Чет Яну 24, 2013 5:19 pm |
|
 |
|
The^day^of^DooM
Ранг: Минаващ
|
Здравейте,
преди време имах много подобен на вашия проблем с един от моите PLC контролери. Или по-точно два:
1) Препълване на стека - случваше се между 10 мин. и няколко часа работа. Бях сигурен, че е хардуера...
2) Понижено мрежово напрежение + прекалено слаб захранващ адаптер беше ме докарало до час и половина дебъгване. Накрая се усетих, че лампата в стаята не свети като 100W а като за 40W...
3) Dimitar преди време беше показал снимки на кристализирал припои. Което ме подсеща за една неприятна случка със спойка поради припои подходящ по-вече за улуци не и за платки.
Успех с отстраняването на проблема, интересно ми е точно какъв ще се окаже.
|
| Чет Яну 24, 2013 10:39 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
В моя случай има няколко неща, които говорят, че не става въпрос за софтуерен проблем. Когато въпросното устройство се бъгне, не го оправя хардуерния ресет. Понякога не го оправя и Power OFF/ON. Другото е че има други 8 платки, които работят без проблеми. Стека ми не се използва много. Задачата е проста. Основната работа се върши от едно прекъсване. В основната нишка просто на определен интервал от време пускам един DMA трансфер и толкоз. Останалото е USB стек, който съм ползвал в доста други устройства. Той и хардуера не е кой знае колко сложен ама на. Него съм набедил засега 
|
| Пет Яну 25, 2013 12:19 am |
|
|