Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
захранване и данни по двупроводна линия. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение захранване и данни по двупроводна линия.
При пожарните датчици данните са импулси над захранването.
Някой знае ли къде мога да намеря схема за комуникация при подобен интерфейс?
Предварителна благодаря.

Пон Окт 03, 2005 3:46 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
За схема не се сещам от къде може да вземеш но отдавна съм правил телефон който си вървеше по 220 волтовата линия. Е на много близко разстояние ... Също в америка така пускат и интернета през 220 волтовата мрежа. Не знам колко разбираш от електроника и т. н. Ако линията ти е за постоянен ток то ще си отделиш сигнала от напрежението чрез кондензатори (както е във всеки един сплитер за захранване на приемен конвертор за сателитна чиния). За променливо напрежение е горе долу същото. Но и сам се сещаш че не могат да се пуснат направо импулсите например които идват от серийния порт --> необходима е някаква модулация (обикновено честотна).

Пон Окт 03, 2005 4:37 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Edesign написа:
Също в америка така пускат и интернета през 220 волтовата мрежа.

:lol: :lol: :lol: Де да беше. 220 имам предвид.

Пон Окт 03, 2005 7:28 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Edesign написа:
Също в америка така пускат и интернета през 220 волтовата мрежа.

:lol: :lol: :lol: Де да беше. 220 имам предвид.

Защто това предизвиква смях не знам ????? Дори преди 5 години работих в една фирма доставчик на интернет, кято внесе такива устройства и така пуснахме интернета в офиса. Както казах не може да се прилага на големи разстояния. Значи тези кутйки приличат на обикновен адаптер слага се в контакта на кутията има RJ45 и оттам направо в LAN. А и всеки сигурно е чувал митовете и легендите че през 220 волтовата мрежа се предават служебни данни. Това колко е истина вече на знам :lol: Но Интернет през 220 волта съм виждал и затова съм 1000000000000000000000000000000000000% сигурен :twisted:

Вто Окт 04, 2005 8:29 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
:lol: :lol: :lol: Смеха иде от Америка и 220В. Иначе за интернет от контакта, нещата са известни отдавна, наистина. Факт е обаче че не можаха да се наложат. Незнам що. До колкото ми е известно самото енерго предава данни по този начин. Може би затова не се ползва за масови комуникации.

Без лоши чуства.

Вто Окт 04, 2005 9:44 am
Профил ICQ

Мнение 
Ами има, в Германия се развива, в USA не съм много убеден, не съм чел нещо по въпроса, изобщо в момента в европа има няколко фирми дето се опитват да развият мрежи но ...... както и да е ....
По темата ... ами то варианти много, зависи какво ти трябва, каква скорост, каква надеждност, какво им апо линията. Значи импулси над захранването е единия вариант. Втория ако нямаш постоянно захранване, импулс за захранване, серия данни, и така се редува, всичко дето е навързано се захранва от тоя импулс. Ако захранването е постоянно токово може да се разели с дросели, така се захранват доста RF усилватели. Може и директно да се насложи, но ам става малко по сложно, може да ползваш самата захранваща линия като антена ... решения много има ....според мен зависи най-вече от скоростта.

Сря Окт 05, 2005 3:56 am
Профил

Мнение 
Благодара Ви.
Точно за импулси над захранването е идеята. Над 12 V по 5-6V импулси например.
Имате ли идея за схема за четене и пращане на данни по този начин. Освен това тези 12 V може би са вариращи между 8 и 16, и не може да се разчита на тази стойност твърдо.

Сря Окт 05, 2005 4:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Пет Фев 03, 2012 4:42 am, променена общо 1 път

Сря Окт 05, 2005 6:06 pm
Профил WWW

Мнение 
Мен DTMF-фи ми се въртят в главата, или другото което е модулацията. Иначе има варианти с имулси над захранването, ама те са малко ... ммм примерно с ШИМ модулация на импулсите ще стане, даже може и директно от изхода на RS-а да цъкаш транзистор дето да ги подава, друг пък вариант е да кодираш 0 и 1 като различни нива, абе идеи много ... ама скороста си е определяща, и другото в какъв режим искаш да работи, май го забравяме, еднопосочен, двупосочен, и ако е дву симплекс, дуплекс ????

Чет Окт 06, 2005 7:16 am
Профил

Мнение 
Pirev най-добре е описал методите! По въпроса за дуплекс струва ми се че схемата никак няма да е проста! А пък с DTMF тонове скоростта ще е страшно малка... Аз се чудя дали не може да се използва фазова модулация на 3кHz или амлитудно модулиран ШИМ. Мисля че последния вариант може да се напави с подръчни материали но може да се използва само за симплекс.

Чет Окт 06, 2005 8:50 am
Профил WWW

Мнение 
ако е за дискретни сигнали оn off можеш да ползваш чешките MTU кутиите са грубо колкото 3 кутии от цигари работяд доста добре и нямат лимит (практически е няколко километра без репитер) цената им преди беше около $60 и работеха доста надежно с модулирана честота от 400Hz върху 50-60Hz мрежа 220 освен това сигнала минава и през трансворматорите. Но Електро мафията може да те накара да поставиш изрязващ филтър на външното захранване.

Нед Ное 20, 2005 1:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Гроздан Грозев написа:
ако е за дискретни сигнали оn off можеш да ползваш чешките MTU кутиите са грубо колкото 3 кутии от цигари работяд доста добре и нямат лимит (практически е няколко километра без репитер) цената им преди беше около $60 и работеха доста надежно с модулирана честота от 400Hz върху 50-60Hz мрежа 220 освен това сигнала минава и през трансворматорите. Но Електро мафията може да те накара да поставиш изрязващ филтър на външното захранване.

Бре , какво е това чудо? че и за километри , верно ниска честота , малка скорост , ама надалеко! Аз само за бързи работи съм гледал - powerline , x10 ама това бичи доста надалече , и през трафовете минава значи ?! Я кажи откъде може човек да се сдобие с подобно нещо. :)

zabbot , горе долу на какво разстояние искаш да закараш сигнала със захранването, каква ще е консумацията по линията и каква скорост на данни ти трябва?

Ако ти трябват просто няколко команди за отдалечената джаджа, става лесно, може и аналогово да ги реализираш със статични нива на захранването.
Например захранване 15V - команда 1
захранване на линията с 20V - команда 2

до 12V-та ти джаджа ще има 12V-тов стабилизатор. Преди стабилизатора си смъкваш нивата които ти трябват.

Нед Ное 20, 2005 6:44 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: захранване и данни по двупроводна линия.
Ако сигнала трябва да върви от оталеченото устройство към главното, може да използваш натоварване на линията. Тоест пускаш си ограничено по ток захранване по линията и отдалеченото у-во почва да я клати - така са телефонните централи. Промяната на напрежението на линията е в зависимост от натоварването което оказва отдалеченото у-во. Така с един транзистор, отдалеченото ти устройство може да клати линията. Тъй като то се захранва по същата линия , му трябва стабилизатор.
Ако е за няколко команди - става много лесно, а ако е за данни - MCU.

Нед Ное 20, 2005 7:04 pm
Профил

Мнение 
преди го продаваха във енергото но неможе да нямат представителство в българия фирмата е чешка. По принцип енергото започнаха да го използват за нощно и дневна. Несъм в България но ако отвориш таблото на нова зграда строена след 1998 ще го видиш вътре някои си мислят че е часовник но не е. Ако изкаш да предаваш данни по кабела това е друга работа.

Нед Ное 20, 2005 9:14 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Цитат:
По принцип енергото започнаха да го използват за нощно и дневна. Несъм в България но ако отвориш таблото на нова зграда строена след 1998 ще го видиш вътре някои си мислят че е часовник но не е.

Няма такова нещо, за смяна на тарифите все още се ползват часовници :wink:

Пон Ное 21, 2005 2:36 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща