Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Тест за съдържание на олово? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Тест за съдържание на олово?
Едно тъпо питане - има ли лесен начин за тест дали в дадена спойка има съдържание на олово? Някаква химия която реагира с оловото а с калая не?
Желателно е методът да не е разрушителен, но в краен случай може и да е...

Чет Окт 18, 2012 8:22 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение Re: Тест за съдържание на олово?
Има такива препарати . Не съм ползвал ,но като ни беше налегнале ESD мания докато търсех някакви антистатични постелки в един сайт ( не български разбира се) бях видял и доста такива, но не се сещам за името на сайта.Иначе сега от google излиза това
http://www.leadinspector.com/
http://leadcheck.com/
но май не са специално за електрониката. Като ключова дума ползвай "lead test kit"

Последна промяна raven_feather на Чет Окт 18, 2012 9:01 pm, променена общо 1 път

Чет Окт 18, 2012 8:47 pm
Профил
Аватар

Тук понеже забраниха да се продават къщите, в които е използвано олово под формата на бои например и има доста тестове, които откриват олово. Ето този е например такъв:
http://www.homedepot.com/buy/leadcheck- ... 02387.html
Мажеш с едно такова като тампон върху повърхността, която тетстваш и ако се оцвети розово след определено време значи има олово. Предполагам, че нещо такова би ти свършило работа, само дето не знам дали се продават в БГ :) .

Чет Окт 18, 2012 8:51 pm
Профил
Аватар

Уф, май съм започнал да ставам блондинка... :D
При търсене на "lead check" излизат куп резултати, ама кой да се сети.
Благодаря за насоките.

Чет Окт 18, 2012 9:02 pm
Профил
Аватар

Хммм тия химии за тест на боя откриват сигурно окис(и) на оловото, не самия метал
та не знам биха ли работили за спойки.

XRF (рентгеново-флуоресцентен) анализ би свършил работа със сигурност, но детектор
за целта не е особено евтин (то и анализатор не е макар моите да са пъти по-евтини
от съпоставима - отдолу - конкуренция). Но ако става дума за еднократно упражнение
бих могъл да се поупражнявам тук с налични детектори и източници, може и да мога да
видя нещо (ама не е сигурно, всъщност детекторът който имам под ръка не е подходящ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Окт 18, 2012 10:30 pm
Профил WWW
Аватар

Не знам дали си заслужава усилията. Тоя тест ми се налага да го правя инцидентно.

Имам на склад някакво количество трафове с малко по-екзотични и скъпи материали в тях и не ми се иска да ги изхвърлям. Лошото е, че човекът който ги е произвеждал е починал и не може да се разбере изводите с калай-олово ли са запоявани или безоловно. И от документацията не става ясно (наследена е). Някои от спойките визуално го докарват като на безоловни, но това не може да е критерий. Има доста начини и "оловна" спойка да стане мътна.
Та, търся някакъв по-надежден начин за тест. Да не се гледаме сериозно и виновно с бюрократите... :D

Върти ми се и друга идея, но не съм съвсем убеден, че ще е работеща.
RohS специфицира, че съдържанието на олово трябва да е под 0.1%. Ако се сменят изводите с такива които са калайдисани с безоловен припой, старите спойки на изводите на трафа се изчистят и се калайдисат безоловно (евентуално може да се повтори операцията) дали би влезнало с тоя 0.1%. 8O

Казано в резюме - загубена история... :D

Чет Окт 18, 2012 11:15 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
...Върти ми се и друга идея, но не съм съвсем убеден, че ще е работеща.
RohS специфицира, че съдържанието на олово трябва да е под 0.1%. Ако се сменят изводите с такива които са калайдисани с безоловен припой, старите спойки на изводите на трафа се изчистят и се калайдисат безоловно (евентуално може да се повтори операцията) дали би влезнало с тоя 0.1%...

Относно цитираната идея - дори и насока в стил http://www.youtube.com/watch?v=yPuC4Cy2ZuI би ми била от полза... :D

Пет Окт 19, 2012 5:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]