Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Смущения в захранването 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Смущения в захранването
Здравейте! Имам платка, която захранвам на 5В. Използвам 7805 стабилизатор, 2 кондензатора по 4700u, до контролера съм сложил 100u и 100n. Консумацията на схемата е към 300мА. Проблема е следния - при превключване на изходите/входовете на контролера понякога(когато се включат повечко изходи) GRD и +Vcc се доближават и това смущава схемата.
Захранващият траф е достатъчно голям - 24V/24VA.
Някакви идеи как да се справя с това?

Пон Сеп 10, 2012 3:00 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Смущения в захранването
На тоя 7805 му се взема акъла с това напрежение и тоя ток ! 19в х 0.3 А са си кажи речи 6 вата. Ама те не са толкова щото след трафа ако има 24~ то отива къде към 34. Та сам си смятай. Ама пък и толкова да ти кляка захранването само от няколко изхода - не ми се вярва - по е вероятно стабилизатора да дава фира, и ти да търсиш проблема не където трябва.

Пон Сеп 10, 2012 6:21 pm
Профил ICQ

Като добавка - къде си сложил тия 4700 – по подразбиране един требе да е преди LDO и един след. Обаче освен капацитет кондензаторите имат и друг и параментри в твоя случаи например колко ток могaт да осигурят за Х време.

Ако ти се чете – ето малко инфо за обща ... с тия работя вече повече от 10г и ги знам добре.
http://www.sunelec.co.jp/eng/product/product_02.html
Например сравняваме 2 кондензатора
470 на 25В от серията FS и 470 от KX – и 2 та са еднакво голями но КХ може да ти даде горе долу 3 пъти повече ток -300 срещу 850.
http://www.sunelec.co.jp/eng/catalog/catalog01.html
http://www.sunelec.co.jp/eng/catalog/pdf/e44_45.pdf

Пон Сеп 10, 2012 6:53 pm
Профил
Аватар

Ами аз преди месец правих една джаджа дето пак така трябва да се захранва с 38-40 волта. На 40-те волта 4х4700uF, после един lm2576 на 12 волта за разни мосфет драйвери, и след него вече 7805 с 1000uF на изхода за процесор, дисплей и разните там аналоговщини. Е та нито грее (щото напрактика в 5 волтовата част най много харчи подсветката на дисплея - 20mA) нито пък ми мърда толкова чувствително че нещо да се шашне. Даже всъщност май го глдах и със скопа и не видях да има нещо различно от някой миливот играене. И това при положение че на същата платка има 8 мосфета, едните 4 от които цъкат по 10-тина (че и повече) ампера.

Пон Сеп 10, 2012 7:27 pm
Профил ICQ

Само за протокола max Input voltage 7805 = 35V. Без товар трафа изкарва към 34, а с товар около 28. Единият кондензатор е преди, а другият след(4700). Двата малки са в близост до контролера. С това моите познания за справяне с подобни проблеми се изчерпват. Реално като го меря захранването ми проиграва с около 10мВ.
Някакви други идеи?

Вто Сеп 11, 2012 8:37 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

За да отхвърлиш високото входно напрежение като фактор, откачи трафа и захрани платката примерно с 12В. (може да ползваш захранване от компютър или акумулатора на колата). Ако работи добре, търси друг вариант за траф. Ако не, смени 7805 и т.н докато намериш истинския проблем.
P.S. Сложи 100нф непосредствено между изхода и маса на 7805, може да помогне.

Вто Сеп 11, 2012 8:59 am
Профил
Аватар

Не че нещо ама, за протокола, при тия входни напрежения имаш от 7 до 9W върху 7805. Тоя стабилизатор може да разсейва макс 1W без радиатор и в твоя случай прегрява за норматив.

Вто Сеп 11, 2012 10:29 am
Профил

В момента съм сложил 2 7805 с радиатори 70/70/30 оребрен (сега не е анодиран, но...). Нямам проблеми с охлаждането.

Вто Сеп 11, 2012 5:48 pm
Профил

Надявам се не два в паралел ? Относно загряването, ако има проблем той ще е постоянен, няма да става само като мениш изходи. Но за да не караме по трудния начин, първо обясни какво и се смущава на схемата, ресетва се процесора, някой друг чип се ошашква или имаш аналоговщина която не и се отразява добре.
Второ не е лошо някаква визия на платката да дадеш, преди време дискутирахме така един проблем докато Тишо не установи/забеляза че то масата не е баш маса и фигурите на Лисажу ряпа да ядът в сравнение с масата.
Тая консумация от 300 мА от какво се получава?

Принципно в такива случаи най-добре е ако се постне схема/платка, каквото и да е едва ли някой тук ще тръгне да краде идеи за нещо подобно.

Вто Сеп 11, 2012 10:45 pm
Профил
Аватар

От край време с знае:
Тези стабилизатори искат максимално близо до крачетата поне 100нФ към маса и на входа и на изхода.
В доста промишлени платки гледам че икономисват кондензаторчето на входа защото стабилизаторът е близо до изглаждащия кондензатор ама той е само 1000мкФ. А 4700мкФ на изхода са излишен лукс, и 100мкФ стигат.

Глей ся stoyanoff, електролитните кондензатори имат индуктивност и при високи честоти спират да са кондезатори - затова ги шунтират с други. HSB е дал няк'ви линкове но по принцип близо до крачката се слага 10-100нф неелектролитен защото и опроводяването прави номера. Масата трябва да е стабилна разбира се и дървовидно разклонена: "Мисли откъде ще мине токът" - мъъъдра мисъл!

Да добавя и аз една мъдрост: токът е като х*я - търси си линията на най-слабото съпротивление но не се отказва и от другите без да се интересува от последствията. Ако е силен или бърз после ще има да си скубеш косите :)

Вто Сеп 11, 2012 10:58 pm
Профил

Е то керамични няма ли .... ммм той до контролера е писал че е сложил 100 n ... ако няма и до стабилизатора трябва да се сложат, въпреки че в случая това май не е проблема. Последния месец имаше поне 3 теми за липсващите кондензатори, едната даже не знам дали не беше пак негова.

Сря Сеп 12, 2012 7:44 am
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
В момента съм сложил 2 7805 с радиатори 70/70/30 оребрен (сега не е анодиран, но...). Нямам проблеми с охлаждането.

В паралел ли ги караш да работят???

Сря Сеп 12, 2012 8:48 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]