|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:11 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
Необичаен проблем с TTL интеграла
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Необичаен проблем с TTL интеграла
Здравейте! Проблемът е следния: имам 1 брой 74ls373n свързана към ПИК-че. Има пул-даун резистори на всички информационни и управляващи входове(4к7). При измерване напрежението(при нула) е около 0,1-0,4-0,5В. При работа схемата дава проблеми. Примерно малката интегралка (74ls) отваря входовете си, не когато трябва. А също така и не извежда на изходите си правилно сигналите. Направих проба : ръчно ( с кабели) избрах малкото чипче и започнах да подавам сигнали на входа му. Ами от време на време като подам сигнал само на 1 пин се вдигат всички изходи. Не намирам къси или някакви други мизерии. Захранването е стабилно : 2х4700uF,1x100uF,1x100nF. Доста често ползвам такива интегралки, но за първи път ми се случва такова нещо. Някакви идеи къде е проблема???
_________________www.elkran.com
|
| Пет Авг 31, 2012 7:32 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: Необичаен проблем с TTL интеграла
прочетох 2 пъти поста и не разбрах какъв ти е проблема... опитай да го опишеш пак.
схемите се рисуват, за да са четими от хората. на кадовете не им пука, ако ще и в ексел да въведеш връзките. затова се учи схемотехника, има и голямо количество стандарти КАК се чертаят (електронни) схеми. твоята е напълно неразбираема като начертание и съвсем недовършена. не искам да те критикувам прекалено силно, но не е лошо да погледаш известно време чужди схеми, преди да почнеш да чератеш свои. това е най-лесния начин за любителско ниво.
от схемотехническа гледна точка не е ясно защо ти трябват пул-даун резистистори (а не пул-ъп). би трябвало да не ти трябват никакви, ако пиновете на пика са конфигурирани както трябва. не е ясно на какво напрежение ти работи пика (недовършената схема)
има и още проблеми, но дай първо тези да оправим.
|
| Пет Авг 31, 2012 8:11 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Каква е целта на пул-даун резисторите? Каква кодова комбинация подаваш на входовене, как клатиш LE и OE и какво получаваш на изходите?
|
| Пет Авг 31, 2012 8:17 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Пробвал съм без pull-down - не работи. Това е, защото интегралата е ттл и прага на превключване е много нисък. Ако беше ЦМОС нямаше да има нужда. Малко съм объркал примера, който съм дал. В действителност 74лс е обърната с входовете към контролера(моя грешка, но тая схема намерих). ОЕ е подадено към GRD(постоянно). LE стои в 0, а и се вдига в 1, когато трябва да се изведе нещо на изходите. Проблемът е следния: схемата се активира сама, сиреч входа LE се вдига сам в 1. След това на входове, на които контролера извежда 0, интегралаката регистрира 1. Т.е. (поне аз така предполагам) нивото се качва над 0,8В по някаква причина. Не го прави винаги. Примерно на 5 мин работа - един път.
Не знам какво точно не схващате от начертаното?! Аз лично мисля, че е прилична.
|
| Пет Авг 31, 2012 9:34 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе не знам какво правиш, но тоя пик захранен на 5В не трябва да има проблем да подава сигнал към LS-а. Входа на ТТЛ-а е 0.8 макс, т.е. трябва да е под 0.8, пика му дават 0.6, така че като нива всичко си му е ОК. Относно изчертаването, не е като за пример, особенно пък така като си дал някаво парче изглежда много разхвърляно. Проблема ти е някъде другаде. Захранване, смущения, кофти маса ... колко още ТТЛ чипа имаш, имаш ли кондензатори в захранването и как е опроводено? Това пък че става веднъж на 5 мин е още по обезпокояващо, виж какво става точно в тоя момент, какво прави процесора, какво рпави периферията, изглежда ми като да ти се измества масата, имаше подобна тема скоро.
|
| Пет Авг 31, 2012 11:12 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Очевидно и аз не знам какъв е проблемът та за него не мога да помогна.
Но pulldown съпротивления на LS не се слагат заради входния ток. По-малък (4 пъти по-малък) грях е отколкото на тия от "стандартната серия", но не е грамотно да се прави. Чак CMOS като станаха стана практично и това.
На LS се слага pullup.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Сеп 01, 2012 1:15 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Проблемът беше елементарен - студен спойка. Бая зор видях докато я намеря. Благодаря!
|
| Съб Сеп 01, 2012 3:47 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|