|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:17 pm
Окабеляване на апратамент?
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Окабеляване на апратамент?
Един приятел си прави ремонт на апартамента и ме моли за акъл, какво да купи като кабели: 1. Мрежов кабел - общо каза, че му трябват около 150м, най-дълъг сегмент - 20-25м. Какво да сложи - UTP/FTP/STP 5/6? Аз му казах, че UTP 5е трябва да му стигне, нали не съм сбъркал? А къде е най-изгодно да купя такъв кабел? 2. Аудио (за тонколни) - около 15-20 метра сегмент е най-далечния. С запас до около - 100 вата RMS. Колко квадрата кабел трябват? Тия двойните кабели дети го продават в Конрад (червено/черно или прозрачните розови) ще свършат ли работа или трябва нещо по яко? Не говорим за луд аудиофил, а за нормален човек. 3. Ако върват успоредно с 220V инсталация проблем ли е? И ако е проблем, какво отстояние е добре да има? Аз теории много мога да му развивам и смятам, ама човека му трябва днес да реши каква жица да вземе, че трябва да се полагат утре, та затова търси практически съвет - какво и от къде. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пон Авг 20, 2012 10:51 am, променена общо 2 пъти
|
| Пон Авг 20, 2012 10:10 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
 Re: Окабеляване на апратамент?
Като ще полага кабели, няма ли да сложи и коаксиален? Не се знае кога ще му потрябва.
|
| Пон Авг 20, 2012 10:23 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ще го подсетя, мерси. Макар, че там вероятно си знае какво му трябва и затова не ме е питал.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Авг 20, 2012 10:27 am |
|
 |
|
Пушека
Ранг: Новодошъл
|
Силовите и сигналните трябва да са в отделни канали или тръби или на поне 10ина см (по памет). особено сега както всичко е с импулсни захранвания тоя за тонколоните - далече от силовия А и за 100вата трябва да е дебел поне-2.5кв В конрад са им прилични цените.
|
| Пон Авг 20, 2012 11:29 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Цецо и аз като тебе само като въпроси ги виждам тия неща дето ги питаш ама имам малко личен опит в тая връзка, ей го. Един коаксиален кабел бях прекарал успоредно на 220-те волта, на една педя може би, два-три метра. Е едно китайско импулсно натоварено с я има я няма 10 вата успяваше да ошашави 10MbpS Ethernet-а през тоя кабел (други не го правеха, това трябва да е било хептен без входен кондензатор). Сега дали е било от успоредното движение или инак някак не знам де, ама нали има изолационни трансформатори и от двете страни та знам ли.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Авг 20, 2012 11:48 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе и аз чисто електрически като му смятам нещата, за аудиото, при тия 20м дължина, то си трябва 2.5 квадрата, че и бая нагоре кабел, иначе ще свири кабела, а не колоната, чисто омично. Това ако иска реални 100W на 20 метра върху 4 ома де, което за нормален човек е прекалено изсилване според мен.
Кажете нещо и за мрежовия - обикновен UTP 5е около 50 ст. метъра, добре ли е за вътрешни сегменти по 20-25 метра?
|
| Пон Авг 20, 2012 11:58 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
И там има много ментета, не се съмнявай. Например - с алуминиеви, вместо медни жички. Аз бих го избирал по екранировката - по-сериозна да е. Този, който може да се купи във всеки железарски магазин обикновено не е добър избор, по-добре потърси във фирмите , които продават мрежово оборудване. Само не знам дали ще се навият да продадат малки количества. Същото важи и за коаксиалните кабели.
|
| Пон Авг 20, 2012 2:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е трябва ли му екранировка за вътрешно окабеляване? Освен всичко друго ще е по-сложно кримпването... Пък аз не съм видял някой от кабеларките да пуска екранирани вътре в апартамента. Ръгат най-евтиното и си работи.
|
| Пон Авг 20, 2012 3:02 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ако ще върви в дълги участъци близо и паралелно до силови кабели - добре е да се ползва екраниран. Нещо, което считам задължително от дългогодишните ми занимания с кабелна телевизия - кабелите се поставят в гофрети, а не се замазват в стената! Грешките на мазачите после излизат през носа на собственика. За тонколоните 2.5кв.мм е достатъчно. Ако се пуска коаксиален кабел - RG59 или RG6 - американски. Трябва да е с екран и алуминиева лента. Да се пази от турски боклуци.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Авг 20, 2012 4:51 pm |
|
 |
|
evrokoma
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Ное 13, 2010 11:29 am Мнения: 48 Местоположение: добрич
|
За интернета FTP с добър екран ,за тонколоните задължително 4кв(екраниран ако е възможно за да се заземи поне в единия край).ако инсталацията е изпълнена стандартно (горе на 30см от тавана) то слагай сигналните кабели долу на около 20см от пода,за розетките не се притеснявайте има розетки за нет с метална пластина за заемяване на накрайника а има и RG45 с метална пастина. И абсолютно задължително само медни кабели никакви калайдисани или алуминиеви,за тонколоните да е свъзможно най тънките жички
|
| Пон Авг 20, 2012 4:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, аз преди две години си окабелих цялата къща и ползвах за мрежата 5е кабели и спокойно си върви 1 гигабит по тях. Имам 24 портов суич, който е запълнен до дупка и няма никакви грижи. Заедно с мрежата прекарах и по два коаксиални кабела (май RG-6 се водят тук) и по един телефонен cat 3 с четери жила. Та сега във всяка стая имам по 2 мрежови, 2 коаксиални и едно двойно телефонно гнездо. Относно силовите и сигналните кабели - тук по стандарт сигналните кабели трябва да са на минимум 1 фут (33 см) от силовите кабели, предполагам че и в БГ трябва да е нещо подобно. Всички силови кабели са в метални тръби (conduits им викат тук) - спомням си, че и в БГ на времето съм виждал така да ги слагат, а не както сега в мазилката. Макар че и тук вече стандарта допуска определен вид силови кабели да не се слагат в тръби.
|
| Пон Авг 20, 2012 5:09 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Има читаво FTP и за 35 стотинки, ама тряа се търси. Съмнително ефтино е ама с него съм опъвал 80-90 м въздушна линия и нямаше грижи. Купувано е от Кабелкомерс.
|
| Пон Авг 20, 2012 5:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ще слага 2.5мм2 за колоните и УТП 5е за нета. Коаксиален не му трябвало, телевизията и тя по мрежов му идвала. Според мен ФТП е излишно за нета, така или иначе кабеларката отвън си идва по УТП... и за протокола са я опнали успоредно в канала със силовите кабели на блока.... БДС по кабелджийски  Това което ми се стори странно е, че е решил да пуска окабеляването непосредствено под тавана. Ще го прави окачен. Явно не им се дълбаят канали в стените... Незнам дали това ще да е проблем, сигурно има някаква идея в това по стандарт да е на 30см под тавана силовата инсталация...
|
| Пон Авг 20, 2012 7:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами аз бих сложил FTP ама въпрос на гледна точка, 20 м не са много но все пак. Иначе за колоните и 2.5 ще свършат работа, не ми се вярва да пусне реални 100 Вт у дома, това не е никак малко, е освен ако не е глух. Смисъл от FTP-то е ако реши да го позлва с други цели, примерно да предава аудио по него, тогава макар и през симитриращо пак си трябва екран. А за коаксиала ако така и така окабелява, да си пусне коаксиал няма да му струва кой зане какво, а един ден може да му потрябва, днес на кабеларка утре ще му се доще спътник и найси, пак кабели по земята, не че не става и по FTP-то, ама тогава си иска поне сат.6 а най-добре сат.7, има си и съответните компоненти за него.
Но относно цената на UTP-то, за по 30 ст/м добро аз лично не съм виждал, това което ползвам е най вече на брандрекс, средна цена, доста добро качество.
|
| Пон Авг 20, 2012 8:05 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ей, за колоните нали си знаеш ?! Има СПЕЦИАЛНИ кабели по въпроса ! И питай къде ще са колоните, къде ще е усливателя, да не ги сложиш в НЕправилната посока ... А малко по-сериозно: за тонколони е по-добре да е с многожилен кабел и с по-голямо сечение, има разлика, вЕрвай ми, даже аз я усещам. Особено при дължини над 3 - 4 метра.
|
| Пон Авг 20, 2012 9:02 pm |
|
|