| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Въпрос за изолационна подложка за транзистор
Купих си няколко подложки за транзистори, за да изолирам електрически VT-то от радиатора и да мога да сложа всички транзистори на 1 радиатор. Подложките са някакви силиконови и струват по 15ст. Лошото е, че сега транзисторите загряват много бързо(примерно за минута са осезаемо топли). Сложих паста м/у транзистора и подложката, както и м/у подложката и радиатора. Та искам да попитам нормално ли е това бързо загряване?! Не съм ползвал до сега такива подложки. Да не би да съм объркал нещо при монтажа?!
_________________www.elkran.com
|
| Чет Юни 07, 2012 4:28 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Въпрос за изолационна подложка за транзистор
Нормално е. Нали не очакваш нулево топлинно съпротивление от тази подложка. А и кой ли знае каква е. Брал съм ядове с прехвалени подложки и накрая пак слюдата реши проблема.
|
| Чет Юни 07, 2012 8:02 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
е ползвал съм някаквим керамични за ТО220 - нямах ядове слюдата беше до 2N3055 
|
| Чет Юни 07, 2012 8:15 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Аааа, не - зависи от зора...
|
| Чет Юни 07, 2012 8:52 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ако съм разбрал правилно, искате да ми кажете да сложа подложки от слюда. То като гледам и те са някакви стотинки, така че няма да е особен проблем. ПП: Намерих нещо, което се казва термопроводяща силиконова подложка. Струва 1-2 лв бройката. До колкото разбрах ги ползват за мощни светодиоди. Това може ли да се ползва за транзистори? Като гледам формата отговаря...
|
| Пет Юни 08, 2012 7:35 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Всичко термопроводящо и електроизолиращо ще ти свърши работа. Но ще требва да си поиграеш с пробите. Ако не можеш да увеличиш размера на радиатора или да напровиш по-ефективен въздушен поток.
|
| Пет Юни 08, 2012 10:32 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ако няма оправия, единственото решение е отделни изолирани радиатори за всеки транзистор. Колкото и каквито и подложки да слагаш, най-доброто топлоотделяне е с директен контакт. Аз имах едно такова устройство дето се наложи да нарежа радиаторите за да мога да имам директен контакт. Че и вентилатор се наложи да му духа...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юни 08, 2012 5:39 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Във всички случаи трябва да се гони минимална дебелина на подложката и възможно най-малки грапавини на повърхностите на радиатора и компонента, които се допират, за да може слоя силиконова паста да е възможно най-тънък. Трябва да се осигури и равномерно притискане на компонента. За ТО-220 има пружинни пластинки които се затягат с винта и притискат пластмасовата част от корпуса към радиатора.
|
| Съб Юни 09, 2012 10:08 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Тези "силиконови" подложки са хубави но ако са истински,има такива с отвратителна топлопроводност. Слюдата е добро, мисля че има керамични които макар и по-дебели са с по-ниско съпротивление. Важно е и пастата да е истинска, не говоря за разни измислени като артик силвър и др популярни сред компютърджиите, но имам в предвид истинска паста, навремето имаше една която беше в малки кръгли кутийки, голямо дърво, изобщо не знам какво слагаха вътре но беше с отвратителна консистенция и топлопроводност.
|
| Нед Юни 10, 2012 11:05 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Явно ще трябва да направя няколко опита. Това с притискащата планка е добра идея. Благодаря на всички!
|
| Пон Юни 11, 2012 8:12 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък от десетилетия ползвам керамични TO-3 (2N3055) за к'во ли не - напр. да монтирам 2х TO220. Те са едни белички, малко по-големи от TO-3, доста дебели, допреш ли ги с устни са студени като алуминий - т.е. и за радиатор стават. Лошата новина е, че преди 2 год. изкупих къде що ги намерих  Пастата за процесори поевтиня доста и аз бих я ползвал за в критични ситуации. Има и токопроводяща, де! Тези силиконови подложки (сиви) съм ги виждал но ми се струват несериозни ако ги попритиснеш.
|
| Пет Юни 15, 2012 10:35 pm |
|
|