Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Проблем с GSM/GPRS модем 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Проблем с GSM/GPRS модем
Здравейте! За много години!

Боря се тук с един GSM/GPRS модем, с вграден TCP/IP стек. При изпращане по TCP/IP, понякога модемът не иска да ми върне отговор, потвърждение на изпратената информация. След като го изчакам много време, примерно 10s, му изпращам АТ команда за затваряне на сесията. В момента, в който получи тази команда, модемът връща чаканият отговор.

Правя разни шмекерии, да го излъжа, ама май ме бърка това. Изпращането на информацията на няколко порции помага доста, но не напълно. След като не получа отговора за даден времеинтервал, взех да му пращам само "AT\r", но това вече пречи на комуникацията, а и това не помага напълно. Взех да му изпращам само '\r', та дано върне чаканият отговор, но не знам дали това не пречи.

Ще съм благодарен на всякакви съвети от ваша страна! :)

Чет Яну 05, 2012 6:13 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблем с GSM/GPRS модем
Какво ще рече "отговор, потвърждение .." ? можеш ли да покажеш лог на комуникацията ?

Чет Яну 05, 2012 8:09 pm
Профил ICQ

Ами малко е секретна тази работа и лог не мога да покажа, но мисля, че проблемът е в кода! Още не мога да го хвана, но е грешка във функцията, която ми обработва отговорите. Причините може да са 2:

- Модемът не връща винаги отговорите, според стандарта за AT комуникацията, струва ми се: понякога форматът е: \r\n <response> \r\n, което е очакваното. Понякога форматът е <response> \r\n, което е кофти, според мен!

- Ехото от изпращаната информация бърка разпознаването на отговорите. Него мога да го спра и да го пусна, като си свърша работата.

Продължавам да го боря, пък все ще излезе нещо.

Пет Яну 06, 2012 1:15 pm
Профил

marcuka68 написа:
понякога модемът не иска да ми върне отговор, потвърждение на изпратената информация. След като го изчакам много време, примерно 10s, му изпращам АТ команда за затваряне на сесията. В момента, в който получи тази команда, модемът връща чаканият отговор.

Някои модули имат и такава екстра ;-)

Не знам твоя какъв е... но зависи от хендшейка, ако ползваш хардуерен и го клатиш... Прочети внимателно дейташита и специално изискванията за времената за хендшейка и паузите между пращанията.

Пет Яну 06, 2012 4:10 pm
Профил

Хендшейк не се използва. Писах им на поддръжката, да ги питам колко трябва да изчаквам между командите, те ми казаха, щом съм получил отговор на последната команда, можеш да пратиш следваща - да ама не :) Изчаквам около 90ms, преди да изпратя следващата, иначе дава грешка на повечето команди. За някои команди изчаквам и повече.

Но грешката ще да е в мен, не е в модема. В разчитането на съобщенията от модема е, трябва да си го оправя.

Благодаря за указаната подкрепа все пак, ако изскочи нещо по този проблем, пак ще пиша, за сега трябва да си оправя кода.

Пет Яну 06, 2012 5:14 pm
Профил
Аватар

ако не е чак толкова секретно: какъв е типът на модема?

Пет Яну 06, 2012 5:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Нещо не схващам.

1. АТ-командите имат съответен таймаут. За много от тях той е кратък и еднакъв, но за някои е различен и дори доста дълъг. Обикновено отговора пристига доста преди изтичането на таймауто, но... е негативен, та се налага повтаряне, че и потретване.

2. Не задължително стека да приеме подадената АТ-команда, въпреки, че обикновено го прави.

3. Щом използваш ТСР и си активирал GPRS контекста и отворил сокета - ти си в режим на предаване на данни. Ако нямаш втори паралелен парсер на команди, такива може да подаваш само след суспендиране или затваряне на сокета, т.е. връщане от режим данни в команден режим.

Нед Яну 08, 2012 10:25 am
Профил

Desert Leo написа:
1. АТ-командите имат съответен таймаут. За много от тях той е кратък и еднакъв, но за някои е различен и дори доста дълъг. Обикновено отговора пристига доста преди изтичането на таймауто, но... е негативен, та се налага повтаряне, че и потретване.

Пробвах го това с повтарянето - за едната команда работеше, за другата не:

- Когато чакам символ от модема за потвърждение на готовност за приемане на данни от мен, повтарянето на командите работеше екстра.
- При повтаряне на командата, за да получа потвърждение на приетата информация, модема дава грешка.

Все пак, мисля, че нещата постепенно се оправят. Направих го да се спира ехото от командите, като влизам в режим TCP/IP и да се възстановява отново, като се излезе от този режим. Настроих го и в режим на бързо изпращане - направо си пращам, без да чакам символ за готовност за приемане. Чакам само потвърждение, че е изпратено. За сега работи, тестовете продължават. Благодаря Ви за съветите :)

Пон Яну 09, 2012 10:34 am
Профил

bateAz написа:
ако не е чак толкова секретно: какъв е типът на модема?

Ами за модема - не мога да кажа какъв е.

Иначе, оказа се, че самият модем не ги обработва изпратените баитове и седи и си чака за още, докато станах зададеният с командата за изпращане брой. Това била причината да ми изпраща потвърждение за успешен пренос, след като му изпратя някоя друга команда - допълвал си е чаканите баитове.

За сега решавам проблема по доста дървен начин, но сякаш работи - изпращам на няколко порции информацията, като между тях правя изчакване от около 200 - 300 ms

Пон Яну 23, 2012 4:47 pm
Профил
Аватар

Няма ли команда за задаване размера на пакета?

Сря Яну 25, 2012 11:57 am
Профил

Desert Leo написа:
Няма ли команда за задаване размера на пакета?

Има команда и аз нея използвам, но проблемът е, че модемът не ги приема баитовете. Първо проверявам може ли да се изпраща, след потвърждение му казвам колко баита ще изпращам и започвам да ги пращам. Пращам ги не наведнъж, а един по един, докато ги наброя.

Проблемът е, че сякаш модемът не ме слуша през това време и не приема всичките и стои и се чака за още. Проблемът остава нерешен за сега.

Сря Яну 25, 2012 5:47 pm
Профил
Аватар

Или ти нещо бъркаш или модема, който използваш е за изхвърляне.
Но поради високата секретност на разработката ти не мога да ти помогна.

Аз се занимавам с много по-прозаични неща - GPS/GSM проследяване на лешояди, кучета, диви кози, мечки, а сега и соколи. Заради това последното пиле трябва да се вместя в тегло от 25 грама, та и от припоя трябва да се пести :wink: .
Използвам само GL865-DUAL на Телит и нямам никакви проблеми.

Чет Яну 26, 2012 8:37 am
Профил

Desert Leo, този GL865-DUAL има ли GPS? Питам, защото вече има чипове с GSM/GPRS/GPS/Bluetooth/WiFi/FM radio и още няколко протокола, за които в момента не се сещам.

Чет Яну 26, 2012 1:40 pm
Профил
Аватар

ike написа:
.... Питам, защото вече има чипове с GSM/GPRS/GPS/Bluetooth/WiFi/FM radio и още няколко протокола, за които в момента не се сещам.

Би ли дал пример за един такъв чип, че ми стана интересно?

Чет Яну 26, 2012 2:18 pm
Профил WWW

Е по-слонен съм да кажа, че модемът е за изхвърляне, ама с него ще се работи. Писах им на поддръжката, да ги питам за някакъв времеинтервал, преди да изпращам следваща команда. Те твърдят, че щом съм получил отговора на последната команда, мога да изпращам следващата. Е да, ама не. И ми се струва, че с увеличаване на този времеинтервал, ще се оправят нещата, което си е доста дървено.

Сега продължавам тестовете, при четене на приетите данни, махнах изчакването и си работи, при изпращането, махна ли изчакването, забива веднага. На мен ми прилича на кьопава изработка, не знам, може и да бъркам.

Лъве, преди време гледах снимки на някакви застрашени орли, на които са сложили сателитно проследяване. Бяха с едни ранички на гърба, от които стърчеше антената. Ти нямаш ли ядове с покритието на GSM?

Чет Яну 26, 2012 2:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща