Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Стабилизатор на 12V за винтоверт 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Стабилизатор на 12V за винтоверт
Имам задача да направя захранване за винтоверт. Винтоверта е на 12 волта, батериите са му заминали и сега искам да го направя на 220. Марката е безименно, не е претенциозен, но предполагам консумира около 80-100W, затова и искам да направя стабилизатора на около 8-10А. Другия вариант беше, трансформатор с подходящо захранване, но при положение че напрежението в мрежата може да варира 30 волта, според зависи от деня и часа, не ми се струва подходящо.

Първото като идея ми хрумна, няколко интегрални стабилизатора в паралел (ако въобще е възможна тази концепция), примерно 4-5бр. 78S12. Или пък нещо с транзистори.

Очаквам мнение, за колко ампера ще са необходими за винтоверта, понеже не знам реално колко консумира. И каква концепция за стабилизатор да избера, като трябва да се гледа и да е бюджетно изапълнение :)

Вто Май 15, 2012 11:51 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Стабилизатор на 12V за винтоверт
На това http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 10+12V+10A какво му е та искаш да си правиш сам?

Вто Май 15, 2012 12:06 pm
Профил ICQ
Аватар

bobyk написа:
На това http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 10+12V+10A какво му е та искаш да си правиш сам?

Освен ,че струва повече от винтоверта, друго нищо му няма :-D

Вто Май 15, 2012 12:21 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Чак такива ампери едва ли ще ти трябват, ако става въпрос за масовите винтоверти, дето се ползват в бита. Първо, закачи го на едно компютърно захранване (понеже ги има под ръка) и виж реалната консумация като го натовариш. След това готови фабрични импулсни захранвания бол. Има и такива около 11-12В от старите лаптопи, преди да почнат да им слагат литиево-йонни батерии.

Вто Май 15, 2012 12:26 pm
Профил
Аватар

Zeus написа:
Чак такива ампери едва ли ще ти трябват, ако става въпрос за масовите винтоверти, дето се ползват в бита. Първо, закачи го на едно компютърно захранване (понеже ги има под ръка) и виж реалната консумация като го натовариш. След това готови фабрични импулсни захранвания бол. Има и такива около 11-12В от старите лаптопи, преди да почнат да им слагат литиево-йонни батерии.

Възможно ли е да ползвам всички ампери предназначени за молексите (където са им 12 волта), понеже знам, че обикновено тръгват 2-3 линии с молекси.

Вто Май 15, 2012 12:30 pm
Профил
Аватар

С някое старо компютърно захранване ще стане най-лесно и евтино според мен.
Цитат:
Чак такива ампери едва ли ще ти трябват

При тръгване и при яко натоварване може да се получат големи пикове и разните импулсни от типа на 3-4А да им се задействат защитите.
Цитат:
Възможно ли е да ползвам всички ампери предназначени за молексите (където са им 12 волта)

На евтините захранвания 12 волтовата линия е само 1.

Вто Май 15, 2012 2:31 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Винтоверта може да харчи страшно много. Аз си правих експерименти с един. На 2А включваше токовата защита и не можеше да завие рапидка 4мм в чамово дърво! А ако трябва да завиете по голяма рапидка в бук, според мен 4-5А ток не ви мърда.

Не случайно трудно се намират хубави батерии за подмяна.

Вто Май 15, 2012 2:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Как би го направил бай Бонго:
Има 12В трафове за халогенки на външен вид като дросели за луминесцентни тръби. Тук един 100 ватов в близкия магазин е под 5 евра. После един як грец за няколко лева и по желание кондезатор - какъвто изкопаеш ама по-големичък.

От години ползвам такова чудо (с екстра - стабилизатори) и щом аборигените още не са го изгорили :) . За защита съм ръгнал 10А изключвател за ел. табло в низковолтовата част :) Последно въртяхме няк'ви вентилатори за хладилен камион - 5А ток след развъртане.

П.С.: Мрежовото напрежение едва ли е по-нестабилно от батерия средно качество.
Аз съм понасъбрал доста винтоверти за 12В, някои скъпи, и все не ми остава време да срежа поне един. Но смятам да ползвам оловен акумулатор за UPS защото е малко по-преносимо. Жицата - в електричарските магазини се намира спирална като за телефонна слушалка ама един квадрат.
Идеята изобщо не е за изхвърляне: винтовертът става доста по-малък и по-лек.

Вто Май 15, 2012 7:40 pm
Профил

Е тва е решението, работи при мен вече две години. Кондера е 68000/35 и осигурява пусков ток.

Сря Май 16, 2012 12:52 am
Профил
Аватар

Намерих за без пари едно китайско захранване за компютър. 400W според китаеца, 17,5А на 12V. Снощи му закачих товар на 5 волтовата линия - 10ohm 10W. Свързах винтоверта на 12-те волта, и работеше. Дори при най-големия напън, не спираше (както, когато си е на батерия). Успях да измеря пиков ток от 12,5А. Повече не успях да измеря. Смятам, че така ще свърши работа. Имам няколко малки въпросчета:

- товара на 5те волта добре ли е, съпротивление/ватове.
- трябва ли да натоваря и 3.3 волтовата линия, ако да с колко е препоръчително

Коментари и идеи от всякакво друго естество, които биха били полезни, са добре дошли.

Съб Май 19, 2012 9:50 am
Профил

Вдигни малко тези 12В, да станат към 14В. 10 ома са малко но щом ти вършат работа на това захранване. 3.3В не ги товари. Въобще тези китайски захранвания едно с едно не си мязат, повечето дори работят ;)

Съб Май 19, 2012 10:23 pm
Профил
Аватар

Поне известно време... Имам едно доста дърто ATX дето му беше изгоряло 5-те волта SB. Сложихме му трафче със 7805 и стана вечно. Паралелно с това на други компютри съм сменил по 3-4...

Съб Май 19, 2012 10:26 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Аз го бях правил на един приятел-дърводелец точно от 400W компютърно захранване. Първо виж за колко ампера е диода на 12V ( понеже китайските ватове са едни други ватове). Ако е 25А става. Второ какво следи - 5V и 3,3V или само 5V. Ако е само 5V го преработи да следи 12V. Вдигни капацитета на изходните кондензатори за 12V (по системата Мечо Пух). Място ще се получи като изхвърлиш кондензаторите за 3,3V и 5V. Бачка почти ежедневно вече няколко години.

Нед Май 20, 2012 4:07 am
Профил
Аватар

HappyMan написа:
Аз го бях правил на един приятел-дърводелец точно от 400W компютърно захранване. Първо виж за колко ампера е диода на 12V ( понеже китайските ватове са едни други ватове). Ако е 25А става. Второ какво следи - 5V и 3,3V или само 5V. Ако е само 5V го преработи да следи 12V. Вдигни капацитета на изходните кондензатори за 12V (по системата Мечо Пух). Място ще се получи като изхвърлиш кондензаторите за 3,3V и 5V. Бачка почти ежедневно вече няколко години.

Не мога да разбера, кой точно е този диод. Направих за захранването, но понякога като се натовари повечко, спира. Спира и вентилатора. Явно е някаква защита, но като изключа и включа пак след малко време, се оправя. Кое го спира, и какво да направя за да се оправи?

Сря Май 23, 2012 9:52 pm
Профил
Аватар

Ами виж какъв му е контролера - повечето захранвания ползват едно и също. После му отвори даташита и виж къде му е защитата по ток - най-вероятно ше е някъде в първичната част. Най-вероятно е някакъв резистор който трябва да се преизчисли. Обаче тая гимнастика може да доведе до светлинни ефекти.

Сря Май 23, 2012 10:23 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща