|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:10 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
Изчисляване на Common mode noise
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
 Изчисляване на Common mode noise
Чета из нета, че има някакъв метод за изчисляване на common mode шума, генериран от едно импулсно захранване, но не мога да намеря подходяща литература по въпроса. А нивата на шума ми трябват, за да мога да изчисля филтъра преди захранването.
Някой борил ли се е с този проблем?
_________________ Хайде де!
|
| Пет Май 11, 2012 1:34 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: Изчисляване на Common mode noise
Значи ясно е, че ще е свързано с капацитета между подложката на транзистора и радиатора, работната честота, фронтовете и т.н. . Въпросът е как да получа някаква количествена оценка за процесите.
Отделно от това, ако захранването ми е в добре екранирана кутия, има ли изобщо смисъл да заземявам радиаторите на mosfet транзисторите и на диодите...
|
| Пет Май 11, 2012 2:35 pm |
|
 |
|
dan
|
Лудите си говорят сами, пък аз сам си пиша...
Капацитета между дрейна и радиатора (през изолационна подложка) е 32pF (измерено). Времето за отпушване на транзистора 1us. Дрейново напрежение- 310V.
По мои сметки излиза, че тока, който протича през този капацитет е около 10mA (което не ми се струва много). Ако обаче смъкна времето за превключване (което и смятам да направя), токът през този капацитет ще стане около 100mA!!!
Започвам да се замислям дали няма да си навлеча само неприятности, ако постигна по-стръмни преходи...
|
| Пет Май 11, 2012 4:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти си пишеш сам, ама всички те четем, така че пиши си спокойно  .
|
| Пет Май 11, 2012 5:17 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Като нищо може да се окаже, че подценяваш времето за превключване, и то много (над *10). По-интересен е моментът на запушване, когато бобината - особено ако е по-жилава  - се изтресе отгоре му колкото може и направи огромното dv/dt в който момент идва и практически всичкият "шум", който те интересува. При подходящи условия и di/dt то трябва да те интересува, по-точно опроводяването трябва да е мнооого добре направено за да можеш да си позволиш да не те интересува.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Май 11, 2012 5:31 pm |
|
 |
|
dan
|
В случая всъщност става въпрос за pfc (power factor corrector, коректор на фактора на мощността), та при него на дрейна имам макс. около 400V.
Утре ще постна няколко осцилограми, ако ми остане време.
Та въпросът ми за (поне приблизително) изчисление на common mode токовете е по-скоро принципен.
|
| Пет Май 11, 2012 10:52 pm |
|
 |
|
velio
|
Ъъ, common mode не са ли токове които протичат синфазно през фазата и нулата и се затварят някъде към земя? Демек тука играе и капацитета на трансформатора (между първича и вторична). А може и да бъркам...?
|
| Вто Май 15, 2012 2:09 pm |
|
 |
|
dan
|
Да, да, играе, разбира се. Но трябва да се види накъде е свързана вторичната маса. Някои използват кондензатор между вторичната маса и първичната, а някои- между вторичната маса и високото на първичната. Може да се бъркам, но ако вторичната маса се заземи се увеличават синфазните тоци(щото се създава по-нискоомен контур). Ако си я оставиш само с кондензатор към маса/високо на първичната- единствения път за common mode тоците е през паразитните капацитети на вторичната страна към земята, които могат да се държат достатъчно малки.
|
| Вто Май 15, 2012 3:00 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|