| Автор |
Съобщение |
|
slav4o.com
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: NTC за лампа на кола
Какво има да им се смята на тези осцилограми толкова  при 50% ШИМ ефективното напрежение е корен от 2 пъти по-малко (1.41) или 0.707 * 12 = 8.484 V за тока важи същата сметка, при положение обаче че товарното съпротивелние е константно. Ако приемем че е, то тока е 5*0,707 = 3,535А 8.484V * 3.535A = 29.99W. Крушката обаче има по-ниско съпротивление при по-ниско захранващо напрежение. Казано с думи прости ако се подаде на крушката 8.484V тока ще е повече от 3.535А... Затова трябва тока да се измери със токова сонда с осцилоскоп или да се направи измерване по моя начин със еталонна крушка. И в крайна сметка какви лумени дава е друг въпрос.
|
| Нед Ное 17, 2019 11:11 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
Хубава сметка но на каква честота, ако е много ниска крушката ще мига ако е много висока почти няма смисъл.
|
| Нед Ное 17, 2019 11:33 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
ШИМ комутатора на практика включва и изключва консуматора. Напрежението си е едно и също (ако не смятаме вътрешното съпротивление на източника, от което ще се получава малък спад), но ток ще протича през част от времето. Стойността на протичащия ток също ще е почти като стойността при постоянно включена лампа. Казвам почти, защото наистина при по-ниска температура на жичката, нейното съпротивление ще е малко по-ниско, но тази характеристика е доста нелинейна, и при температури от над 2000К разликата от 400-500К ще даде минимална разлика в съпротивлението. Ефекта от ШИМ-а ще е, че средноквадратичната стойност на тока (респективно мощността) ще е правопропорционална на процентите на запълване на импулса. За последното, колко лумени ще даде - мен много силно ме съмнява, че при понижаване на температурата КПД-то на лампата мистериозно ще се увеличи. По-скоро ще е обратния ефект, но за целта днес пуснах поръчка за нов lux-метър, понеже стария ми го отмъкна един колега, и сега само казва, че не знае къде е.  … Тия дни като пристигне новия - ще направя малко измервания, щото ми стана доста интересен въпроса. П.С. В моя случай използвам полупроводници за комутатори със съпротивление при насищане около 20 милиома. Ако работим с числа със закръгление до 5-тия знак след запетаята, ще трябва да ги включим в сметката, но на практика без лабораторно оборудване такива сметки са излишни. ЛНЖ имат доста голяма инертност, така че и ниска честота е напълно достатъчна. При автомобилно приложение се търси честота, която няма да внесе смущения в електрическата система на автомобила, и да повлияе на някоя електроника, с каквито съвременните автомобили вече са препълнени. … На старата ми талига релето смущаваше парктроника точно в момента на включване. Но и парктроника ми беше китайски евтинджос де. 
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Нед Ное 17, 2019 11:39 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Още сметки при 40% ШИМ ефективната стойност на напрежението е sqr(2) * 0.4 * 12 = 6.78V . Който няма токова сонда може да подаде от токоизправител прав ток толкова напрежение на крушката и да премери тока какъв е  Според мен тези 40% ШИМ ще удурдисат накъм половината мощност на крушката но не мога да кажа без измерване. @pipilica За мигането, честотата е килохерци. Те тия дванайсетволтовите крушки изгасват няколко секунди, много са инертни. Така че и на 100 херца сигурно няма да има видимо трепкане. п.с. май съм объркал формулата...
Последна промяна slav4o.com на Нед Ное 17, 2019 11:52 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Ное 17, 2019 11:42 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
КПДто ще спадне с понижаване на температурата, то затова халогенните са по-ефективни, защото се нагряват повече. Онова КПД за което писах може да не си обърнал внимание - беше за LED крушки 
|
| Нед Ное 17, 2019 11:46 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Славчо, това за ефективните стойности, дето си го написал е вярно за синусоидални форми. Тук иде реч за правоъгълници.
|
| Нед Ное 17, 2019 11:54 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
форумулата я Збърках 
|
| Пон Ное 18, 2019 12:02 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Така е. не си успял. И други тъпни си писал, ама засега ще ги оставя без коментар. Да, всички схванаха. Само ти не успя. Що не вземеш да се ограмотиш малко, за да не се пишат дивотии във форума. Срамота е. Дадох ти и насока, при това няколко пъти. Ефективна стойност. Повтарям бавно, специално за теб - ефективна стойност. Ако ще гуглиш, пробвай в RMS. Повтарям бавно - RMS. Или както го беше нарекъл по-напред в темата - "онова дето мери мултимера" Да, това е. Това се нарича ефективна стойност, а англоговорящите му казват "root mean square". Аре хаирлия да е това ново нещо което ще научиш като погуглиш! 
|
| Пон Ное 18, 2019 12:08 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Формулата ти все пак е вярна, но само, ако разглеждаме постановката за 50% КЗ.
|
| Пон Ное 18, 2019 12:11 am |
|
 |
|
pechkov
|
Жалките ти опити да приложиш 8-мокласническия тип заяждане са прозрачни.
|
| Пон Ное 18, 2019 12:19 am |
|
 |
|
itso.t
|
А прозрачните ти опити да замажеш положението след като си дрънкал (писал) глупости са жалки. 
|
| Пон Ное 18, 2019 12:22 am |
|
 |
|
slav4o.com
|
не намалява моментната стойност (12V), намалява ефективната стойност на напрежението 
|
| Пон Ное 18, 2019 12:42 am |
|
 |
|
pechkov
|
Това, че сега използваш думи като ефективна стойност само показва, че все пак си чел какво съм писал. Всеки може да се върне в темата, и да прочете сам.
|
| Пон Ное 18, 2019 12:43 am |
|
 |
|
pechkov
|
Стандартното обяснение за ШИМ: "Щирочинно импулсна модулация, при която под действие на управляващия сигнал се изменя ширината на импулсите, а тяхната амплитуда и положение се запазват постоянни"
|
| Пон Ное 18, 2019 12:48 am |
|
 |
|
itso.t
|
Ти пак ли стана няколко личности, че всеки можел намсик'во? Нали с теб водим нещо като дискусия? За препрочитане напред в темата трябва да се върнеш единствено ти. 'Щото ти си плещил глупостите. Нека те улесня: Не намалява напрежението, но намалява тока. И въпроса за $1М - ако крушката изгори, тоест няма товар, кое ще се променя? Ако съм на твое място и съм написал подобни глупости, ще приказвам с Реконструктора да забърше тия ти писания и след това много ще го черпя. Ама много, много мноооого. А, да, и след това много ще ме е срам!  Редакция: И сега, и преди няколко страници пак така...
|
| Пон Ное 18, 2019 12:57 am |
|
|