|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:56 am
Възстановяване на стълбищен автомат
| Автор |
Съобщение |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
 Re: Възстановяване на стълбищен автомат
След като схемата вече изглежда наред, всичко работи ли?
|
| Сря Ное 12, 2014 10:18 am |
|
 |
|
CarBeta
Ранг: Форумен бог
|
Емитера на оптрона така ли виси или е като на старата схема ?
От графиките е видно, че поне втория таймер, който генерира ШИМ, работи. От 11'то краче се контролира димера и щом лампата свети постоянно значи там(крак 11) постоянно има ниско ниво(с един потенциометър на тоя крак може да се тества димера). Проблема може да е в транзистора(най-ляво), който формира плавното палене/гасене или първия таймер, който очевидно е one shot timer, от който зависи времето на светене. Първия таймер се стартира с оптрона. Тия неща бих проверил ако захранването и останалите неща са в ред.
|
| Сря Ное 12, 2014 12:07 pm |
|
 |
|
linoko
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 10:00 am Мнения: 249 Местоположение: Sofia
|
Здрасти колега CarBeta, най странното е че всички елементи са ок. Замених триака с ВТ137 ефектът е същия. Даже куриоз, откачам крайният транзистор и пак свети  . Обаче не съм сигурен дали последният транзистор преди триака е pnp или npn. Уточнавам че колегата Наско ми спомена че е възстановявал автомата с елементи по снимки преди да се взриви.
_________________ Когато някой ти каже, че няма начин, значи има начин
Последна промяна linoko на Чет Ное 13, 2014 9:29 am, променена общо 1 път
|
| Сря Ное 12, 2014 11:17 pm |
|
 |
|
linoko
|
Емитера е като на старата схема, към маса, забравил съм да я отразя
|
| Сря Ное 12, 2014 11:23 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Като откачиш диода или резистора към маса ще спре да свети. Сложи PNP
Тия снимки има ли ги някъде да видиме какво е сменял? То елементи не се избират по цвят ама карай...
|
| Чет Ное 13, 2014 9:48 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Действителен случай в магазин :
- Добър ден, търсим диод ер 6.
- А откъде разбрахте че е ер 6?
- Така пише до него на платката.
|
| Чет Ное 13, 2014 10:33 am |
|
 |
|
linoko
|
|
| Чет Ное 13, 2014 6:01 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Сигурно нещо пропускам, но според мен схемата не е вярна.
Някой може ли да ми обясни кога тиристора трябва да е запушен и как ще се осигурят условията за запушването му?
Предполагам, че вторият таймер когато тиристора трябва да е запушен (загасена лампа) работи непрекъснато, като се запуска на всеки полупериод през РЕСЕТ пина на таймера.
Ако не му се манипулира вътрешният резистивен делител през 11 краче, продължителността му на импулса би трябвало да е около 12mS. При положение обаче, че 11 краче външно е подпряно през пулъп към захранване, импулса би бил по-дълъг (да допуснем, че ще е >=20mS) Когато транзистора в изхода на първият таймер е напълно отпушен, Изхода на вторият таймер трябва да стои непрекъснато в "0" ...
Според мен вторият транзистор в изхода на таймера преди тиристора трябва да е PNP с емитер към 100 омовия резистор. Освен това изхода на таймера трябва да е свързан директно към емитера на първия транзистор (който е NPN), а базата му трябва през резистор да е свързана директно към греца където е свързан през резистор и РЕСЕТ пина на втория таймер.
Идеята е първият транзистор да е запушен, когато таймера се презапуска през всеки полуприод и продължителността на генерирания от него импулс е >=20mS.
Погледни отново платката в тази и част и виж дали схемата е вярна... според мен не е.
|
| Чет Ное 13, 2014 6:49 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък отдавна се отказах да тълкувам схемата, не че е трудна, а защото не се прави така. Че вторият транзистор е pnp е явно, но смисълът и от двата е доста под въпрос. А горкият LED на оптрона - и там има грешка. Това е схема от моето време, но много калпава, и затова ме мързи да я възстановя. Аз определено не бих направил такава.
|
| Чет Ное 13, 2014 9:41 pm |
|
 |
|
linoko
|
Прегледах схемата 100 пъти , няма грешка но факт лампата свети постоянно, триака няма условия за запушване. Путаница произходить UPDATE
|
| Сря Ное 26, 2014 2:59 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
"Путаница" на гръцки означава "курвичка"  Те рашъните си знаят най-добре... Мии имам чувството, че и мултицет е достатъчен в случая, за скоп да не говорим. Е, к'во се подава на ш*бания триак и к'во го предизвиква?
|
| Сря Ное 26, 2014 10:09 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Онзи транзистор горе вляво... може ли да се отпуши през общо 140 kohm и диод, като се има предвид, че напрежението, което изкарва чипа би следвало да е по-ниско от пробивното на кондензатора... Да не би резистора на базата да е 130 ома? П.П. Между другото - какво ще стане, ако онзи кондензатор преди базата на въпросния транзистор поизсъхне доволно? Тази RC верига така като я гледам - ми мяза на някаква закъснителна линия, която би трябвало да е изчислена за време, пропорционално на периода на мрежовото напрежение. Но без този кондензатор транзистора ще се отпушва при всеки полъх на вятъра от изхода на чипа. Обратната връзка какво точно ще прави - нямам представа. Ако чипа въобще е 556 де.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Чет Ное 27, 2014 12:33 am |
|
 |
|
linoko
|
направих схемата с нови елементи тъй че изключвам изсъхване на кондензатора в базата на въпросният транзистор. Колега Печков мисля , а колегите тук смятат че чипа NE556, поне по начина на свързване.
|
| Чет Ное 27, 2014 10:56 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Аз досега се бъзиках, ама явно няма да стане без да ударя рамо. Светодиодът и оптронът не стават за ценери - свържи ги паралелно и обратно един на друг. Този диод към гейта на триака няма смисъл - окъси го, а резисторът към маса от 1.5к да стане около 470 Ома.
Edit: Мии тя схемата от кр.5 нататък е тотално сбръчкана! Може би идеята е левият транзистор да е pnp, тогава базата му отива на 220мкФ директно, а 130кОма към маса. Съжалявам, ама нямам повече време.
Последна промяна bongo_x2 на Чет Ное 27, 2014 1:11 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Ное 27, 2014 11:40 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Тоя транзистор(горе в ляво) оформя част от закъснението и димирането. При ниско ниво на крак 11 лампата свети, при високо не свети(това при нормално работеща схема). С потенциометър може да се тества димера, а може и директно с ниско/високо на тоя крак, като се откачи връзката с транзистора естествено. С осцилоскоп може да се гледа ШИМ'а на крак 9 има ли го, няма ли го, променя ли се запълването и т.н. Ако тая част от схемата работи ще го мислиме нататък.
|
| Чет Ное 27, 2014 11:49 am |
|
|