|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 6:40 pm
Какво ви е мнението за безтрансформаторното захранване.....
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Е ... ами аз бях още в началото споменал за Powerint .. ето схемките ....
|
| Пет Окт 14, 2005 11:54 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Втората схема е доста идеина, не би ли трябвало да може да даде и повече от 100ma ? Откъде е ограничението?
А в първата нещо не е наред май. Според това как си я обяснявам изходното и напрежение ще варира в големи граници при промяна на товара.
От подобно решение има ефект когато товара се мени. Кондензаторното захранване има недостатък че независимо от товара консумацията от мрежата е една и съща.
|
| Съб Окт 15, 2005 1:42 am |
|
 |
|
jony++
Ранг: Минаващ
|
Ееее, пичове, защо на простички въпроси все най-сложните отговири давате. И при двете схеми по-горе ефекта ще есъщия - като се размени фазовия и нулевия проводник и всичко вързано след тази схема ще се офази. Въпроса беше ростичък - може или неможе кондензатор и на фазата и на нулата преди изправителя? Да или Не?
Благодаря все пак.
Иначе аз намарих решение, донякъде глуповато, но поне работи. Вмесно на нулата вързвам единя край на зануляващия проводник. ТАка в едното положение на щепсела устройството ще работи, в другото няма да работи. Е, ако няма и зануляване контакта пак няма да работи, но това е друга тема 
|
| Съб Окт 15, 2005 6:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
МММ не бре, това не е решение за офазяването, там освен галванично развързване друго не те спасява, изобщо ако е нещо с което работят хора и има как да се докопат до прводима част задължително правиш зануляване и галванично раздяляне.
По повод на схемите по горе, ами пърата не съм я пробвал но едва лище има промяна голяма, това си е импулсен стабилизатор. За втората мога да гарантирам. Не знам защо са ги дали тия 100 мА, даже с TNY264 който е за най-малка мощност, се получават безпроблемно 200 мА и то при напрежение от 80-24 V. С TNY 267 е около 500-600мА, а с TNY 268 мисля почти ампер докарват. Това да отбележа са токовете при които схемата заработва, тя има един недостатък, принципно TNY264 дава ток до около 500 мА, но при условие че пуснеш товара с малко закъснение, ако е вързан не тръгва, ако е под 200 мА проблеми няма. То тук малко некоректно се изразих, ако е чисто активен май и при 500 си тръгна, но применро суичове не ръгваха с по голяма консумация, заради кондензаторите и импулсното на входа предполагам, та за тях ползвах 267 а после се добави времезакъснение за включване на товара.
А защо я давам схемата, ами защото е много проста, TNY264 е под долар в комет, останалите чаркулаци и те толква ще дойдат, значи за 2 до 3 $ получаваш импулсно захранване, КПД около 70%, изходното напрежение е сравниелно стабилно, мястото което заема не е повече от колкото да слагаш кондензатори ... просто обезсмисля обикновенното решение с кондензатори. Запазвайки същия брой части и заменяйки дросела с трафче имате галванично разделено захранване, цената няма много да мръдне, според мен ще си останете в 3$ .... а за толкова може и линейно да не успеете да наравите ....
|
| Съб Окт 15, 2005 8:02 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
|
| Вто Окт 18, 2005 2:10 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Ама вие минахте в класическите DC/DC конвертори. Темата не беше такава.
Това последното си е Flyback converter. Но за под 3 $ не виждам как ще стане.
И трафчето е с въздушна междина и готови няма.... и .... липсват някои работи....
|
| Вто Окт 18, 2005 2:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е как няма да стане бре, особенно з аповече бройки, тоя Link Switch не му знам цената на на TNY е под 1$ зависи кой модел ти трябва, трафчето е малко, и не е лсожно, 1$ го устройва, айде 1.5 .. останалото все ще се събере в 0.5-1 $
п.с. ...всъщност какво д го смятаме, г-н китаец прави зарядни дето се продват по 8 лв на едро ..... 
|
| Сря Окт 19, 2005 8:50 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
ToHu: п.с. ...всъщност какво д го смятаме, г-н китаец прави зарядни дето се продват по 8 лв на едро .....
Сигурно става въпрос за 8лв на кашон, по 2лв. съм виждал на едро, с TNY траф, оптрон...хората пестят от платки, тинол, даже на последното дето отварях нямаше тиксо на трафа 
|
| Сря Окт 19, 2005 9:17 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ххммм... да се изкажа и аз
темата е "Какво ви е мнението за безтрансформаторното захранване....."
и май е далеч от "как се прави безтрансформаторно захранване?"
аз по принцип съм против всякакви безтрансформаторни захранвания. дори считам, че DC-DC конверторите трябва да са с траф, ако не са на една платка.
като база за разсъждение, ще взема светофара. изделието е масово и вероятно много евтино (<20лв?) обаче когато изгори една крушка с късо (не ако, а когато), изгаря цялото изделие - по-точно изпарява се.
вярно, изделието е евтино и никой няма да си даде труда да го попрявя.
обаче смяната на платката горе на светофара е по-скъпа - трябва вишка, трябва сравнително добре обучен човек горе, който вероятно няма право да кара камиона, та ще трябва и шофьор. това е повече от цената на изделието. да не говорим, че докато е изгърмяло няма да мига нищо и може някой ТИР да сгази някой първолак.
покрай мрежарите съм се нагледал на какви ли не простотии - някой пускат 110V~, други дори 220 направо. болшинството са над 50V и никой няма галванично развръзване. на мен ми с е струва мегапростотия, ама явно цената определя подхода.
|
| Пет Окт 21, 2005 8:49 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
@Дедо, разсъжденията за вишката са си точно така. Елементите струват < 20лв., но продажната цена на едно такова изделие с три изхода е къде 200лв.
Не съм обаче съгласен, че като изгоряла лампата с късо изгаряло цяло едно такова изделие. Използваните симистори са 800V / 24А, въпреки че за комутацията на една лампа от 100-тина W това е огромно презапасяване. Лампите си горят често, с късо и без късо, подир тях може и предпазителя да изгори, но платка и/или симистор не е изгарял.
Но в нашия случай със вишката, дали ще изгори платката или предпазителя е все едно. И в двата случая трябва вишка, шофоьор и елтехник, от което следва и задръстване и яко псуване.
В закона за организацията на движение, в частта за светлинните сигнали на светофарните уредби, ясно е казано черно на бяло, че изходите трябва да имат защита от изгоряла лампа и от изгорял или прекъснал ключ(симистор). Обаче някоя умна глава е изходила от презумцията, че на светофара с трима бягащи жълти пешеходци не могат и 3-те лампи да изгорят наведнъж, затова не е и нужна защита на изходите. Работил съм в 3 различни фирми за светофарни уредби и в 3-те фирми се правеха едни и същи платки за този тип светофари.
|
| Съб Окт 22, 2005 12:18 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе верно че от темата на въпроса с еоклонихме но предполагам че човека като я е задал му е било интерсно и какви решения има.
Относно захранване без галванично разделяне, ако е въпрос за 220 и аз съм много критичен, за други случаи е според зависи.
А за мрежарките, ами цената естествено е решаваща, моята схема ставаше и с трафче, да ама ... първо я пъснах на 60 V, което е дпустимо от стандарта, зависи как го четеш  , оабче им се видя малко, после го пуснах на 80, с ценери за 120 на входа, да ама и 80 им се видя малко, някои режеха ценерите и пускаха над 80, ако не ги отрежат им се получават отскоци при разтоварване и ценерите горяха, т.е. не ценерите а предпазителите. Знам за такива дето пускат по 160 с мойте платки, а знам и за такива които не им се дават пари за платки и пускат директно 220 ... всички съм ги предупреждавал че е незаконно и някой може да пострада но ... пари та пари ......
|
| Съб Окт 22, 2005 6:34 am |
|
 |
|
Гроздан Грозев
Регистриран на: Сря Ное 16, 2005 5:52 am Мнения: 47 Местоположение: Houston
|
Неискам да се натрапвам но този тип захранвания са много добри само за Активни товари. Внимавай ако силовия консуматор е индуктивност или кондензатор върху сонтролния кръг можеш да имаш доста високи пикове понякога до 2xUн ако е мотор!!!
тук в САЩ продават платките за контрол на халогенки до 500W от 3-7$ цена на дребно но са за 110V несъм се ровил но би трябвало да продават и за 220V. лично несъм привърженик на много малките размери защото при тях в повечето случай се губи надежността. Освен това по някога се самовключват при пикове или изгарят ако външната система е с влошени параметри. Лично предпочитание към малко понижаващо тр. играе роля и на филтър а освен това си напълно отделен галванично. Освен това можеш да съчетаеш кутииката за контрол със щепсела което неизглежда толкова лошо а и ти дава достатъчно място.
Последна промяна Гроздан Грозев на Нед Ное 20, 2005 1:08 am, променена общо 1 път
|
| Нед Ное 20, 2005 12:56 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Явно виното ми е подействало, ама си мисля, че за DC изход на захранването ще си говорим и за DC консуматор. Какви активни товари, какви индуктивности, какви кондензатори?
|
| Нед Ное 20, 2005 1:06 am |
|
 |
|
Гроздан Грозев
Регистриран на: Сря Ное 16, 2005 5:52 am Мнения: 47 Местоположение: Houston
|
ако използваш това за ПТ моторчета или нещо от този род да ги контролираш не е наи добрия вариянт
|
| Нед Ное 20, 2005 1:12 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе незнам, ама това кварталните мрежарите в София, 90% са наистина пълни тъпанари. Честно казано аз ако установя, че покрай блока наистина имам кабели с над 40В (защото това е стандарта), директно ще извикам полицията. А ако не подейства ще прибягна до силови методи. То бива аматьорщина, ама...
Абе от една страна е тъпо да ги лицензират, ама то техното вече минава всякви граници. Между блоковете е като простор в факултета. Мамата си трака.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Ное 20, 2005 12:20 pm |
|
|