Отговори на тема  [ 228 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Следваща
Производство на печатни платки в Домашни условия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Производство на печатни платки в Домашни условия
Не е лошо като идея.

Вто Яну 10, 2012 3:16 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Аватар

Cekins, Благодаря за съветите! :) не че съм се съмнявал де, но се оказа на 100% прав :)

Вто Яну 10, 2012 3:22 pm
Профил
Аватар

http://www.youtube.com/watch?v=xNF8IHB-BYs&feature=youtu.be

Ето как се получи този път при експонирането
(Малко ми треперят ръцете ама... зор се държи фотоапарата като снимаш нещо толкова дребно:)

Тези пистички които са много една до друга успоредни са разположени по дължина на UV лампата, вероятно за това при тях експонирането е по неравномерно и стои назъбено. ДРугата перпендикулярна на тях писта която е по дълга е по дължина на UV Лампата и след като махнах отстрани другите UV лампи, няма толкова много светлина отстрани която да и идва може би и за това е по добре.
Точно както каза Cekins демек;) имам в мазето един Metal Halide прожектор който е със оптика отпред и излъчва прилично насочена светлина, може тея дни да го извадя да пробвам с него да експонирам.

И последвалото ецване:

Изображение

Вто Яну 10, 2012 3:35 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Има още една подробност, която трябва да се спази.
За да избегнеш паралакса от дифузния източник на светлина, трябва
тонера да е прилепнал към фоторезиста, а при теб няма как да стане
защото си залепил 2 отпечатъка един към друг и винаги имаш една дебелина отстояние.
Необходимо е да си направиш фотошаблон, на който емулсията да е от към резиста.
Принтера каква резолюция има?

Вто Яну 10, 2012 5:28 pm
Профил
Аватар

Принтера за жалост е 600dpi. Ще го пробвам това с тонера прилепнал за резиста и със газта за горене за потъмняване на тонера

Сря Яну 11, 2012 12:41 am
Профил

Не съм изчел всичко по горе, но като гледам ецването не е станало добре, и ми се струва че проблема не е толкова от резиста защото там не видях такова нещо. Едното може да е експонацията, но другото е разтвора. Аз силно препоръчвам водороден прекис + солна киселина, отделя газове и трябва да се внимава да не го прегрееш че кипва бързо, но ецва много добре, бързо и с минимално подецване.

Чет Яну 12, 2012 4:47 pm
Профил
Аватар

Тони, точно с това е правено
Водороден пероксид 30% + солна киселина 10%
На последния опит подецването е доста по малко отколкото предпоследния (на миналата страница)

Наистина.. уж навънка го държах избягвах да стоя до разтвора и т.н... после взе да ми се гади и да ме боли стомаха.
ама се оправих

Чет Яну 12, 2012 8:38 pm
Профил
Аватар

Аз затова не рискувам с нищо друго освен с железен трихлорид. Макар че и той като се стопли и почва да отделя "кисели" пари. Все пак и той се прави от солна киселина...

Чет Яну 12, 2012 8:51 pm
Профил ICQ

Eeeee стига бе, че малко понамирисва да, ама аз това си го првавих на бюрото под носа ми или в банята, колко платки съм направил на времето ..... :) Но странно, при мен ставаха много добре, направо като заводски, сигурно малко тренинг си трябва.
Иначе трихлорида е добре, ама да е хубав, а не двухлорид, т.е. отработен трихлорид, какъвто продават масово, и да го позагрееш малко, поне 45-50 градуса.

Пет Яну 13, 2012 12:15 am
Профил
Аватар

ToНи имай в предвид, че пътечките на снимката са около 0.3мм широки. Ако правя нормална платка с по 0.8-1мм пътечки ще си стане перфектно. Снимките са правени с доста стабилно увеличение, неслучайно толкова ясно се вижда дебелината на медното фолио, която по принцип е само 35 микрона.

На работа съм тея дни и няма как да експериментирам, но утре мисля, че ще имам време да си поиграя за няколко часа и ще пробвам с по-читав източник на светлина, надявам се да се изчистят тези дефекти дето са като 'мустачки' отстрани на пистите

Пет Яну 13, 2012 12:22 am
Профил
Аватар

Ами от 0.3 надолу е хубаво да си на 18 микрона мед. Но пък както казва Тони, с малко тренинг става почти като заводска. Напоследък ги докарвам съвсем точно двустранни на един път - пръскам едната страна, суша 20 минути на 70 градуса, пръскам втората, суша 20 минути. После слагам предварително напасната разпечатка - печатам двете страни едновременно с 5-6 мм между тях и ги сгъвам по оста на "симетрия". Осветявам първо едната и после другата страна, стрипвам и ецвам. Е доста трябва да се внимава да не се повредят слоевете, ама не е проблем. След стрипването, с един специален перманентен маркер си ретуширам където и ако има нужда.Последната платка имаше 0.05 мм разминаване между двата слоя. Само дето виите се правят с жичка(краче от 1N4148 става идеално), а елементите дето "опроводяват" им трябва спойка от двете страни, което някой път е малко неудобно.

Пет Яну 13, 2012 10:02 am
Профил ICQ
Аватар

Ще потърся да ми принтират шаблоните на принтер с по-висока резолюция като за начало.

Мисля да пусна една темичка за DIY Микроскоп че нещо тея дребосъци са ми много дребни и трябва да се взирам в платката за да ги запоя.

Пет Яну 13, 2012 11:40 am
Профил
Аватар

Имаше преди 5-6 месеца в Lidl. Ама тогава бях зле с финансите и го пропуснах. Сега ме е яд. А и почнах да окьоравявам напоследък. Мамка им и 0603 - миналата година по това време им виждах надписите. Сега ми е само едно петно та слагам лупата.

Пет Яну 13, 2012 1:23 pm
Профил ICQ
Аватар

С лупа зор. Една друга схема съм измислил аз. до около 50лв да се впише. То има китайски за тея пари ама китайските от много близко трябва да снимаш и са им много 'тъмни' обективите. А това дето ми се върти в главата обектива ще е на около 20см от платката че да има много място да си работиш и ще е с доста светъл обектив и ще е до 50тина лв

Пет Яну 13, 2012 1:53 pm
Профил

Случайно попаднах на тоя линк - може да ви е интересен
http://retromaster.wordpress.com/pcb-making/

Пет Яну 13, 2012 2:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 228 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Следваща