Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Инструменти ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Инструменти ...
Ами ако има с изолирани входове няма нужда да е диференциална, а с това приложение и тия напрежения изолиран е нужен. Закача масата на +500 и мери сигнала спрямо тях. Въпросът е първо наистина да е с изолирани канали, а не просто изолиран скоп. Ако е само скоча изолиран и то с подходящ траф ще може да работи само с един канал. Аз тъкмо получих изолатора на тек/Сони, плаче за ремонт. За момента 5-6 електролита в самите канали, ще видим само те ли ще са. Ако тръгне уговорих продавача втория да го взема на доста по-ниска цена като компенсация за ремонта, да видим. Ще пиша дали тия изолатори вършат работа.

Съб Апр 29, 2023 2:48 pm
Профил
Аватар

Това поколение уреди на Сони-Тектроникс има доста страдащи от течащи SMD електролити. Огледай ги внимателно или направо ги замени ако има такива, че като се изтекат върху платката, тя корозира и всичко отива в кофата.

Съб Апр 29, 2023 4:14 pm
Профил

Много и скъпи АКО-та :) С диференциалната сонда ще свърши същата работа на по-ниска цена.

Съб Апр 29, 2023 11:15 pm
Профил

Не няма, изобщо двете неща нямат нищо общо, тя ще работи единствено, и само ако скопа е галванично разделен от у-вото.

Съб Апр 29, 2023 11:56 pm
Профил

Ами не е така. Няма нужда скопа да е галванично разделен.

Нед Апр 30, 2023 12:39 am
Профил

Ами всеки сам си преценява за неговият скоп. Повечето скопове са 400 Vpp, без значение дали връзваш масата или не, след като не е галванично развързан от товара много вероятно масата на скопа да е точно там където е масата на товара, или поне неговата земя, от където произлизат куп рискове. както казах всеки сам си знае и преценява. За такива цели човек най-малкото трябва да се е оборудвал с един изолиращ траф, не струват ужасно много пари. Не са панацея, но елиминират много от проблемите.

Нед Апр 30, 2023 2:50 am
Профил

Така и малко инфо за микроскопа който взех.
Те това е микроскопа Amscope SM-4NTP: https://www.amazon.com/dp/B01H4FOLVM?ps ... ct_details
Те това е осветлението : https://www.amazon.com/dp/B016NBASBK?ps ... ct_details
Така до тук всичко е ОК, за тия пари не може да очакваш оптика на цайс или Никон но се вижда доста добре. Осветлението също е подходящо, пасва на скопа и осигурява равномерно осветяване.
Стойката джилязо, и в преносния и в прекия смисъл. Взех такава с лагер, според мен това е по-добрия избор. Също е важно да е с две оси, тия с една се завъртат около оста. Изработката на стойката определено задминава тази на самия микроскоп, нямам нещо от което да не съм доволен.
За самия микроскоп, взех, по скоро той идва така, с окуляри 10х/20 нямам оплакване от тях но дават прекалено голямо увеличение според мен.
Окулярите се настройват независимо, с гумички са и са удобни.
Изобщо за работа през окулярите мисля си заслужава парите, и не мисля, че си струва да се дават повече пари за нещо по-добро, гледах Никон който втора употреба с по-смотана стойка е над $1000, гледах и снимки сравнение от двата, да Никона очевидно е по-контрастен, но за целите за които аз ще го изпозлвам а и предполагам повечето тук 3-4000 за нов Никон не знам дали си струват.
Така сега за камерата, тук беше малко хвърляне на боб,изгледах бая ревюта които не ми помогнаха с нищо, огледах и един куп камери и това не ми помогна много. Камерите които продава Amscope според мен не са по-добри, просто са ребрандирани китайци, видях ги същите за по $100-на, и май нямат такава с HDMI.
Взех ето тази : https://www.amazon.com/dp/B08JCHVGDR?ps ... ct_details
Камерата не е върхът и има доста лимитации. Например на USB работи само в 1920, може да прави снимки в по-висока резолюция. Сега мен това не ме бърка много, аз съм планирал да я използвам на HDMI, и ако трябва ще го кепчвам, имам 4к кепчър. Настройките обаче са доста лимитирани, и освен всичко друго все още не съм я подкарал на 4к на HDMI.
Проблема с тая камера е фокуса и увеличението. За да намаля увеличението съм и взел ето този адаптер : https://www.amazon.com/dp/B07JN915CY?ps ... ct_details , това е х0.5 но и това е много, зрителното поле на камерата е доста по-малко от това на окулярите. За да ги изравня ии трябва да взема окуляри с които да постигна по-голямо увеличение, примерно х20 или да намеря такъв адаптер х0.25.
Относно фокуса, малко е зор да се намести с адаптера който идва с със скопа, може би ще направя нещо къстъм.
Ето и няколко снимки с камерата, това е без barlow леща на скопа, като зрителното поле на кмаерата е поне двойно по-малко от това на окуляра. Изображението не е върхът, на окуляр се вижда доста по-добре.

Понеже е директно от микроскопа, това е увеличение х7, работното разстояние при това увеличение е малко под 10 см, съответно и дълбочината е малка, вижда се как губи фокуса на високите компоненти.

Така купих му и barlow леща ето тази :https://www.amazon.com/dp/B009VUP3R0?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details
но с нея малко се престарах, работното разстояние е доста добро, 280 мм но не се усетих, че това ще вдигне целият микроскоп доста нагоре, окулярите идват високо и е неуодбно за работа. Сега поръчах още две х0.5 и 0.7, предполагам 0.5 ще е оптиума. Иначе с х0.3 неата заспиват, минималното усилване става х2.1 дълбочината е доста добра но просто идва твърде високо. Ако се работи само с камера може би става, но окулярите стават неудобни за използване.

Та с две думи, микроскопа макар и да не съм го използвал повече от два дни мога да кажа че си струва парите. Осветлението също е добро макар и да не знам колко дълго ще живее.
За barlow леща 0.3 определено не е вариант, 0.5 или 0.7.
За камерата още не мога да си изградя някакво мнение, не е върхът, и може би същото качество функции можеше да получи и от някоя за $80. Определено обаче х0.5 адаптер за нея не е ОК, ще търся с още по-малко усилване.

п.с. снимките са от въпросния изолатор който споменах и го постнах в пазар, през окуляра нещата изглеждат доста по-различни.

Прикачени файлове:
0003.jpg
0003.jpg [ 1.06 MiB | Прегледано 3236 пъти ]
0002.jpg
0002.jpg [ 974.53 KiB | Прегледано 3236 пъти ]
0001.jpg
0001.jpg [ 705.67 KiB | Прегледано 3236 пъти ]
Нед Апр 30, 2023 3:15 am
Профил

Амиии.. при ползване на диференциална сонда, осцилоскопа трябва да е заземен. Това с изолационният трансформатор даже го водят като противопоказно.
Това до колко волта издъжа осцилоскопа не е най-важното. С диференциалната имаш на входа ѝ делител 1:100 и повече. Изхода от сондата е до към +-10V (в повечето случаи по-малко дори). И дали масата на скопа е там където е масата на измерваният сигнал - няма особено значение.

Нед Апр 30, 2023 3:47 pm
Профил

Ами ще поровя по-късно, че не ми е под ръка, но за 1141 на HP имаха едно документче как да я изпозлваш и как не, и точно там не препоръчваха подобни измервания а реферираха към друг модел който е изолирана диференциална, нямам го това добиче и не му знам номера, но ще го изровя.

edit 1141 беше пробата, 42 е захранването ..

Нед Апр 30, 2023 4:46 pm
Профил

Няколко нови неща от които имам впечатление.
Quick 861DW като цяло много съм доволен. Взех едно за Мексико, не очаквах чудеса, оказа се доста добра станция, според мен по нищо не отстъпва на Hakko, да няма опция да издърпва чипа но май само това. Държи доста точно тмепературата, бързо загрява, и детекцията кога го използваш работи учудващо добре, не съм се интересувал как я правят но е безотказна. Силно препоръчвам, особенно с оглед цената, тук е $339. Преди години са били със 100-на отдолу но явно са решили да изкарат малко пари, но спрямо най-евтиното Hakko e 3 пъти по-евтино.

Andonstar AD407 3D, наложи ми се да поя едни платчици докато бях във Вегас и взех това микроскопче, то е камера реално, не е микроскоп но както и да е. Доволен съм, работи добре, фокусира се лесно и дори лампичките му са изпозлваеми. Сега не мога да го сравнявам с Амскопа, и лично за мен е по-удобно да гледам надолу в микроскопа докато работя а не напред в екранчено, но извън това съм доволен. Притеснявах се, че ще има закъснение в картината, напълно безпочвено притеснение, латенсито е пренебрижимо малко.

Kleintools MM720, не че има от къде да го купите по Европа, но и да има НЕ ГО КУПУВАЙТЕ, голямо недоразумение. Първо не видях как да му променя времето за самоизключване, а то е доста кратко. Най-големия проблем обаче е скоростта му, много бавен уред, ужасно бавен. Аз го купих защото ми трбяваше нещо което мери тмепоература и ми трябвшае на момента, и това имаше в Lowes, е то имаше и по-малки ама викам асйде като купувам някакъв DMM поне да върши работа и за други неща .. е не върши за нищо ... трябваше да го върна но ... за електричари може и да върши работа но за електроника не става.

Чет Май 16, 2024 10:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5