|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:15 am
Блок схема на климатик OSAKA 18-LBPE
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: Блок схема на климатик OSAKA 18-LBPE
Под "всички платки" имах предвид наистина всички платки без които не може да потегли. Каквото е необходимо и от вътрешното и от външното тяло заедно с някаква част от кабеляка между тях. Поне това което е удобно за монтаж и демонтаж. Ако има трудни за демонтаж датцици, можеш да ги замениш с подходящ като стойност резистор.
|
| Пет Яну 29, 2016 11:44 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Има и друг вариант, аз така или иначе ще слагам още един климатик... Не мислех да е от съшия тип, ама пък ако взема от същия модел ще е много по-лесно да разменям платки и диагностицирам. Лошото е, че никой от познатите ми в тоя бранш не иска да се занимава с бургазлии. Естествено ще ми го монтират на моя отговорност, но е тъпо...
|
| Пет Яну 29, 2016 1:00 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Уви, тоя вариант също крие рискове. Към края на миналата година, по моя вина, така "оправихме" един климатик. По-точно, два.  Инверторното LG на приятел, спряло да бачка. Някакво време преди това, демонтирах същия, работещ и му го бях дал да го монтира и използва. Нямах време да погледна какъв е проблема и за по-лесно и бързо го посъветвах да смени платките. Речено-сторено. Ефект, никакъв. Когато отидох да погледна какъв е проблемът, се оказа че двигателя има утечка към корпус и е опукал силовия модул на извертора. Съответно, и модула на бачкащия климатик. Финалният резултат е 2:0 за LG. Та, внимавай със смяната на платки...
|
| Пет Яну 29, 2016 1:27 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Ти си поръчваш Осака, те ти пращат Нагазаки. Егати българската фирма ,дето не може да осигури сервиз в България. Ами като няма да сервизират, поне като в старата руска техника, да прилагат схемичката към ръководството и да оставят потребителя сам да се спасява. Май така ще е по-добре , отколкото да се разчита на набедени производители.
|
| Пет Яну 29, 2016 1:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами българска работа... що-годе читави продукти, цената убиец, обаче организация нула. Не може да отсвирваш клиентите си и то нямам предвид крайни клиенти, а фирми дето монтират. Вчера точно ми се оплаква моя познат - отива на ремонт, играе си един час да открие проблема и частта дето трябва се смени. Звъни в Бургас да я поръча, а ония му казват че това е стар модел и му затварят телефона. Два-три пъти така са го оставяли в небрано лозе и спрял да се занимава с тая марка. И го разбирам, губи си времето, а клиента остава разочарован и не върви да го караш да плаща, абе кофти е... Не може да се работи така. Дано тия им дойде малко акъла, щото ние подкрепяме българското, подкрепяме, ама всичко си има мярка...
|
| Пет Яну 29, 2016 2:09 pm |
|
 |
|
timt
|
Те от както са на пазара са така. Имат и сполучливи модели но поддръжката е под всякаква критика. Никаква сервизна информация и доставяне на резервни части. Пълен абсурд в организация. Това е техника, все някога се чупи, редно е да се доставя сервизна информация поне до техника.
|
| Пет Яну 29, 2016 2:24 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това май е принципна болка на LG-тата от определени серии, затова след много чудене миналата година се отказах от тази марка, въпреки че като параметри и цени са много добре. По форумите се бъзикат че ЛГ дава 5 или 10 години на компресорите, защото са сигурни че електрониката ще си замине преди това. Доколкото проучвах повечето пострадали ЛГ-та са такива, монтирани директно навън, така че да ги вали дъжд. Ако е на тераса, под стряха някаква, не им се случвало. Предполагам че става въпрос за лошо уплътняване или недомислена конструкция.
|
| Съб Яну 30, 2016 3:30 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не знам дали им е болка по принцип, но цитираните климатици са доволно възрастни, над 12 - 15 лета, та донякъде им е простено. Отделно, тоя който използвах съвсем не е бездействал. Е, за тоя период не е като да не е имало проблеми по електриката, но нищо драматично. Колкото да дразни за да поддържам форма. Имам чувството, че тия климатици бяха първият или един от от първите им инверторни модели. Към хладилната част нямах никакви забележки, но софтуерът определено беше писан от някой дебил. Освен че беше недомислен, имаше откровени бъгове. LG, осака и т.н. може да не са върха, но и марковите са далече от това което трябва да са. Споменатото LG беше заменено от мицубиши, хеви метъл индустрия, което безпричинно се спомина на четвъртия си месец работа. 
|
| Съб Яну 30, 2016 3:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
@gicho, искаше да ти го снимам... качих това дето съм щракал (не ставам много за фотограф а и основно платките съм си снимал) Иначе животното "почти" работи, като му окъся с отверката релето  Едно ULN2803 си е отишло, как не съм го видял предния път не знам...
|
| Пон Фев 01, 2016 10:40 am |
|
 |
|
timt
|
Сменяй релето
|
| Пон Фев 01, 2016 1:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Бе то да го сменя ама едва ли ще го намеря същото, а пък нещо картинката хич не ми харесва Значи набедих ULM2803 щото видях че не включва, гледам на входа има 5V на изхода високо. Преди малко отидох купих последната бройка от бакалията, сменям и... го чувам как щраква за малко и изключва. Викам си ще закача скопа да видя да не би напрежението нещо да кляка и да се шашка. Закачам, картинка като слънце и бачка: Синьото е захранването, вдига се, изхода също. След секунда и половина проца дава "1"-ца изходът пада, релето казва "щрак" и всичко е супер... Разкачам сондата от входа и картинката става следната: Още с подаване на захранването се чува как включва, въпреки че изхода не пада много, но явно достатъчно за релето. След секунда там и нещо, когато всъщност трябва да включи прави точно обратното - изключва Закачам пак сондата на входа и и видимо има 5V на входа на тъпия 2803, но изходът му е във високо. Нещо не мога да се светна каква е тая магия? Ако това е обикновен дарлингтън нещо не го разбирам?
|
| Пон Фев 01, 2016 2:36 pm |
|
 |
|
timt
|
Релето не е за компресора а закъснение след подаване на захранване и съответно при изключване.
|
| Пон Фев 01, 2016 2:50 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Релето шунтира едни 48 ома през които първоначално се захранва всичко. Явно това съпротивление не е проблем да си направи постоянното напрежение, да зареди кондензаторите и да тръгне комуникацията. След което включва перката и дали тя харчи или след малко включва и компресора не знам, но товарите стават доста и напрежението кляка и сме до там, ако междувременно релето не е щракнало разбира се...
|
| Пон Фев 01, 2016 3:23 pm |
|
 |
|
timt
|
Точно за това ти писах, ти сам си се сетил. Релето често се случва да прави проблем особено ако е работило. Релетата ги има, продават се. Аз когато започна да правя подобен ремонт, първата работа даже и не си играя да замервам е смяна на реле и кондензатор. След това проверявам тоците и чак тогава закачам платките ако има такива, ако няма драскам направо по пистите. След това възстановявам и лакирам с лак за нокти.  П.П. да спомена че някой Осаки перката се следи и ако там е проблема след завъртане спира и не пуска компресора. Погледни колко кабела са от перката, ако има повече от 3 значи може и там да ти е проблема. Като инфо, след щракване на релето трябва да щракне вентила.
|
| Пон Фев 01, 2016 6:32 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
къде? То ако не се наложи няма да го сменям де. В момента със сигурност тоя ULN2803 дето го сложих не бачка както трябва и със сигурност не е оригинален ULN2803  Заръчах си оригинални чепове... като дойдат ще разбера дали е от това (ама то няма друго кво да е)
|
| Пон Фев 01, 2016 6:41 pm |
|
|