Отговори на тема  [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Производство на електроника, сертифициране 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Производство на електроника, сертифициране
Да за CE си го разбрал правилно, но само ако попадаш в стоките с "обща употреба". Точно наименование не е такова, но условно да кажем - не попадаш в директива изискваща засилен/допълнителен контрол.

За щатите и FCC не мога да коментирам, там не съм наясно, до къде може да е декларативно и кое изисква тапия от нотифицирано лице. Предполагам режима е подобен като на CE, а и Митко го потвърждава. Но трябва да се чете...

Кажи все пак какво искаш да правиш. Че така малко мятаме боба.

Едит: Самото попълване на декларацията, даже и да е само декларативно, пак е малко приключение. Но поне изисква основно време и нерви, а не пари :)

Сря Ное 12, 2014 11:52 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Става въпрос за малко аудио рекордерче с wifi. Малко всмисъл - 1 mcu, 1 dsp и wifi модула. Това предполагам може да мине за "обща употреба"?

А с автомобилните устройства как стои въпроса, те предполагам са със засилен контрол? Има ли значение дали са мултимедийни или свързани с управлението - мотор, еку и тн?

Сря Ное 12, 2014 12:13 pm
Профил
Аватар

ltomov написа:
Става въпрос за малко аудио рекордерче с wifi. Малко всмисъл - 1 mcu, 1 dsp и wifi модула. Това предполагам може да мине за "обща употреба"?

Не минава. И аз имах твойта дилема с едно устройство и ходих и разпитвах. Само с декларация минаваш ако никоя директива не те захапва. И аз си мислех, че малко електронно устройство работещо на батерии не попада в никоя директива, но ми отговориха, че щом е електронно значи освен декларацията трябва и ЕМС.

Сря Ное 12, 2014 12:28 pm
Профил

А ясно, значи аз не съм разбрал какво е "обща употреба". С две думи щом е електроника трябва да се тества за излъчване.
Въпроса е, че може и да може да си спестиш скъпото тестване на антената. И не ми е ясно "евтиното" тестване (по FCC дето го водят "unintentional radiator") колко може да излезне.

В това линкче https://www.sparkfun.com/tutorials/398 твърдят че излиза $1000 - $1500 за FCC, ама за CE не намерих...

Сря Ное 12, 2014 12:36 pm
Профил
Аватар

Няма скъпо и евтино тестване. Поне на мен не ми е известно да има. Ти трябва да отговаряш на определени изисквания за ЕМЦ и тях трябва да тестваш. Дали модула ти има или няма FCC няма значение за цената на последващия тест, ти тестваш твойто устройство като блек бокс. Сертификата на модула е за да те успокои, че с този модул, вързан по препоръчания от тях начин ще минеш теста или по-точно ако не го минеш, няма да е виновен модула.

Въпроса тук е дали въобще да тестваш или можеш да си питаш ушите и просто да декларираш, че отговаряш. Според мен - можеш. Но колегата carBeta щом казва, че не можеш, вероятно е прав. А най-вероятно истината е по средата. В декларацията мисля е задължително да упоменеш протокол за теста. Но никой не го проверява реално, защото тази декларация отива само при потребителя, а на него в общия случай му е през оная работа по този въпрос. Виж когато някой ти вдигне мерника, може да ти иска протоколите от тестовете. Тук пък изниква въпроса, като не му ги дадеш какво следва? Едва ли някой ще седне да те съди за нещо такова... освен ако някой не е умрял в следствие употреба на твойто устройство...
Аз понеже съм в друга област, тестването ми е 100% задължително и такива дилеми нямам :)

Сря Ное 12, 2014 12:44 pm
Профил ICQ

Ами ок, като цяло ми се поразясни малко мъглата и явно за цени вече лабораторията ще трябва да каже кое колко би струвало. И ще видим тогава вече кое си заслужава и кое не.
Мерси за разясненията :)

Сря Ное 12, 2014 12:58 pm
Профил
Аватар

ltomov написа:
... С две думи щом е електроника трябва да се тества за излъчване...

Всъщност тестовете са два. Грубо казано дали ти пречиш на околните и дали околните пречат на теб. Като второто е с променлива цена в зависимост от средата на ползване, за която е предназначено устройството(домашна, промишлена и т.н.)

Вграждането на сертифициран модул в устройството ти не те освобождава от тестване. Модула си е сертифициран, но твоя краен продукт не е. Различни крайни продукти, с вграден такъв модул, ще минат различни тестове в зависимост от средата за която са произведени. Т.е. на теб ти трябва одобрение на крайния продукт, не на модулите в него.

Цецо написа:
Въпроса тук е дали въобще да тестваш или можеш да си питаш ушите и просто да декларираш, че отговаряш. Според мен - можеш. Но колегата carBeta щом казва, че не можеш, вероятно е прав. А най-вероятно истината е по средата.

И това съм го проверил. Значи декларацията си е задължителна за производителя. За останалото ти трябва подпис от нотифициран орган. Като такъв можеш да станеш и ти ако имаш сертификат за такъв. Т.е. сертифицираш си фирмата и после си декларираш спокойно в областта, за която имаш сертификат. Иначе останалото си е точно както Цецо го пише. Нямаш грижи докато не настъпиш някой или някой не се огледа в теб.

Последна промяна CarBeta на Сря Ное 12, 2014 1:03 pm, променена общо 1 път

Сря Ное 12, 2014 1:01 pm
Профил
Аватар

Ами аз вече писах, че щом има електроника отива на EMC, а радиото води и до R&TTE. Колко ще струва ще каже съответната оторизирана лаборатория.

Сря Ное 12, 2014 1:02 pm
Профил

То няма лошо да се направят тестове! Въпросът е какви са допустимите граници на излъчване и връщане към мрежата. За домашни условия разбирам да трябва да са ниски стойностите, но за промишлени - изобщо нз как могат да се поставят граници! То един глупав електромотор да свържеш може да ти прави поразии, а какво остава за индукционни пещи, CNC машини, електрожени, плазми, лазери и каквато се сетите там сериозна апаратура. Искам да видя как такова чудо минава ЕМС тест!

Сря Ное 12, 2014 4:28 pm
Профил
Аватар

stoyanoff, пишеш глупости - всички тия неща си минават тестовете като стой та гледай, така че е супер лесно да го видиш, щом толкова искаш. Всички тук знаят, че аз тествам алтернатори с тяхната електроника. Какво мислиш, че върти алтернатора по време на теста и как мислиш, дали му пречи щом според теб един ел мотор толкова много излъчва. Ще ти кажа, че най-голямото предизвикателство с моторите са лагерите им. В момента, в който оправиш лагерите да не излъчват в целия спектър (а това става супер лесно) мотора даже няма да го видиш никъде. Ето ти малко картинки от последния ми тест от миналата седмица само с работещ ел. мотор 8kW.

Прикачени файлове:
test2.JPG
test2.JPG [ 50.09 KiB | Прегледано 2175 пъти ]
test1.JPG
test1.JPG [ 52.5 KiB | Прегледано 2175 пъти ]
test.JPG
test.JPG [ 54.21 KiB | Прегледано 2175 пъти ]
Сря Ное 12, 2014 5:42 pm
Профил

Сега не твърдя, че съм разбирач, но съм виждал неща, които даже без апаратура можеш да усетиш, че си излъчват ама така истински - направо можеш да хванеш ви-фи, hdtv и минават за 4ти gsm оператор! И не говоря за неща правени в Китай! Чак собствениците се оплакват, че прави всякаква друга електроника на мармалад.
Ама щом минават, значи тия са просто много капризни. :)
Иначе съм съгласен, че в изолирана среда всичко може да се докара! Хората чак телепортация извършват в контролирана среда. Ама ако отиде някой на обекта и премери на място!? Когато лагерите излъчват, както споменаваш! Тогава какво правим?!
Аз лично не мисля, че целта на тези неща е да докараш някакъв тест за парлама и после да си правиш, каквото си искаш! Като минеш някакъв тест би трябвало устройството винаги да се държи по същия начин, ако няма повреда разбира се!

Сря Ное 12, 2014 6:23 pm
Профил

Да добавя още малко инфо за Wifi сертификацията: http://e2e.ti.com/support/wireless_conn ... 45848.aspx

Цитат:
When using our Module, a transfer for FCC certification is not needed. As long as you follow our layout guidelines that we provide, no intentional radiator testing is necessary.
For FCC compliance, products will still need to go through verification testing or have a declaration of conformance according to 47 CFR Chapter 1 subpart B

Евентуално става въпрос за ~$1000 за оставащите тестове, според втория отговор.
За съжаление не казват за CE, ама дано не са много по-сложни нещата от FCC.

Сря Ное 12, 2014 6:57 pm
Профил
Аватар

ltomov написа:
Да добавя още малко инфо за Wifi сертификацията: http://e2e.ti.com/support/wireless_conn ... 45848.aspx

Цитат:
When using our Module, a transfer for FCC certification is not needed. As long as you follow our layout guidelines that we provide, no intentional radiator testing is necessary.
For FCC compliance, products will still need to go through verification testing or have a declaration of conformance according to 47 CFR Chapter 1 subpart B

Евентуално става въпрос за ~$1000 за оставащите тестове, според втория отговор.
За съжаление не казват за CE, ама дано не са много по-сложни нещата от FCC.

Ами кажи го на сертифициращата организация. Да видим какъв ще е отговора.

Сря Ное 12, 2014 7:39 pm
Профил
Аватар

stoyanoff, само ще ти кажа, че въпреки, че на някои хора EMI/EMC им изглежда като черна магия в действителност не е и ако човек знае какво прави няма никакви грижи всичко да е Ок. Ти какво си виждал/чувал и най-вече какво си мислиш, че си виждал/чувал няма никакво значение в случая.

Сря Ное 12, 2014 7:48 pm
Профил

ltomov написа:

По скоро ще мине за бръмбар. :D

Сря Ное 12, 2014 7:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща