Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
импулсно с мосфет 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами пробвай. То ако искаш може и буфериращия ОА да го направиш интегратор. Ама е играчка. Па не знам що при мене работи. А честно да ти кажа в ацп-то кой знае какви скокове не съм забелязал - 1-2 бита не е кой знае колко сериозно - нещо като 20-30 mV на 12 волта акомулатор ако делителя е на 4. В тока кой знае кви скоци няма - там дросела пооправя нещата.

Пет Сеп 17, 2010 6:03 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Мнение 
Мисля че големия проблем идва от токовата част. 3% от 2.3А по 0.1 ом = 0.0069V или 7 mV. Това е най-малкия ток който трябва да може да се мери. Всъщност може да го спирам при 10mV. не е голям проблем. Ама там пулсациите бяха доста големи.

Пет Сеп 17, 2010 9:55 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Е за какво ти трябва да мериш 70ма. В тия малките тоци вече би трябвало да го поддържаш по напрежение. Тока ще ти е само информативен. И да не е много верен какво ти пречи. По важното е в зоните където зареждаш с ток да ти е вярно. А то си е нормално да имаш пулсации.В тази зона вече имаш съвсем кратки импулси.

Нед Сеп 19, 2010 7:46 pm
Профил ICQ

Мнение 
имам и проблем с намирането на трянзистор. Повечето които намерих са Vgs = -12V и даже това е абсолютен максимум. Има ли начин да огранича напрежението на гейта?
Даже намерих един с шотки диод в един корпус: STS2DPFS20V
Или пък някакви предложения - нещо дето може да се купи от софия?

Намерих само този: IRF7316, но са 2 в един корпус. Не ми харесва единия да стои там само за красота ... или пък за резерва ако гръмне първия?

Пон Сеп 20, 2010 8:54 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
IRF4905. При тия тоци даже ще ти охлажда въздуха :roll:
Бичил съм го на 7-8А без радиатор и не мръдва и с 1 градус над околната.

едит: първия е твърде слаб и R-a му не е никак малък. Втория по бива ама при всички положения ще имаш проблем с охлаждането му ако започне да ти грее. За такива неща не налитай на SMD-та. На ТО220 винаги можеш да сложиш някакъв радиатор ако се наложи.

Пон Сеп 20, 2010 10:23 am
Профил ICQ

Мнение 
0.2 ома си е малко. Този дето ми даваш само изглежда с малко съпротивление. При по-малък ток съпротивлението нараства. Пък и 3.4 nF не е малък капацитет. Този транзистор е по-скоро за задвижване на електрокари отколкото за импулсно с макс ток 1-2А ... А и не го намерих наблизо да се продава

Видях този във футурел - Si9435DY. (час и половина с маршрутка, но поне има директна...)
При смд-то разсейваната мощност зависи най-вече от площта на пистите. За този дават 1 ват при 125 градуса по целзии, монтиран на писти с минимална площ. При груби сметки при Vgs = 10V го дават 0.05 ома по 2 ампера = 0.1 ват. Дори да изпускам една камара неща и да бъркам - едва ли е с много. най много да ми се наложи да разсейвам 0.2 - 0.5 вата ако фронтовете на импулсите не са така стръмни. В момента при 1.1nF изглежат добре а с този при входен капацитет 0.7 nF ще е дори по-добре.

Пон Сеп 20, 2010 10:51 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами не знам кое колко му е ама в идентична схема 3 (три) 9540 греят повече от един 4905.

Намира се тук-таме. От Елимекс съм купувал. А и не са много скъпи 2-3 лева на дребно.

Пон Сеп 20, 2010 2:23 pm
Профил ICQ

Мнение 
сглобих горе-долу нещо с SI9435DY (smd) и не грее въобще до около 1.5 ампера (при повече изключва адаптера). Също така за разлика от повечето смд мосфет дрейна и сорса са на повече от едно крачета (по-голям ток ще издържат с по-малък пад). Повечето слагат само дрейна на няколко крачета за охлаждане.
Кофти при 15-те волта е че при високия ток нямам резолюция на PWM-то. като увелича с едно скача от 300 мА на 500мА. Разбира се мързеше ме да сложа младшите 2 бита дето са ги заврели в CCP2CON - 4 и 5 бит и сега резолюцията е 6 вместо 8 бита. Опитах да ги сетвам, но нещо обърках и PWM-то спираше от време на време - сигурно не съм сетвал правилните битове. Става въпрос за PIC18F452. Duty cycle се задава от CCPR2L : CCP2CON<5:4>...

Има още един проблем. Ако реша да ползвам 18V дали SI9435DY ще издържи след като абсолютния максимум на GS е -18 V. Има ли начин да се намали това напрежение. Може би да взема с един делител 5 волта от входното напрежение, да го мина през ОУ буфер и да го ползвам за маса на на управляващия мосфет. За целта обаче управляващия сигнал трябва да е 10 волта, което означава да го повдигна с още един ОУ до 10 волта. Обаче като управляващия сигнал е 0 волта в/у управляващия мосфет ще падат -5 волта. т.е. управляващия сигнал трябва НЕ да се усили х2, а да се събере с 5-те волта на първия ОУ. Извинявамс се че мисля докато задавам въпроса :). Прилагам схемата дето измислих. Може и да има по-лесен начин ...

Прикачени файлове:
high rail mosfet.gif
high rail mosfet.gif [ 9.05 KiB | Прегледано 2742 пъти ]

Пет Окт 01, 2010 4:21 pm
Профил WWW

Мнение 
Vgs може да се ограничи с един ценер 15 В в гейтовата верига.

Пет Окт 01, 2010 4:34 pm
Профил

Мнение 
Така е, но ценера върви със съпротивление в/у което ще падне останалото напрежение. Проблема със съпротивлението е че ще попречи на бързото зареждане или разреждане (едното от двете, не ми се мисли сега кое) на капацитета на GS. Това беше и целта на биполярния транзистор - да разрежда капацитета бързо. Ако сложа там ценер ще трябва да вържа между него и управляващия мосфет съпротивление, което ще доведе до по-бавното зареждане на капацитета, греене на мощния мосфет и загуба на резолюция на PWM (виж началото на тази тема).

Едит: освен ако няма един ценер на 15 волта на GS на мощния и един 5.1V под него и евентуално няколко ома съпротивление за да обере разликата. Обаче така се ограничавам на фиксирано напрежение 20 волта без да имам избор на 18 или 24 примерно. Ако повдигна PWM-то не с 5 а с 10 волта мога да ползвам входящо напрежение от 15 до 25 волта.

Едит2: Ако пък вместо R1 на последната схемка сложа ценер на 15 волта мога да си ползвам каквото искам напрежение на входа. Така ще държа гейта на мощния транзистор на макс -15 волта от положителния полюс

Пет Окт 01, 2010 4:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Той PWM-а е 10 битов а ти го караш на 8 с по-малка резолюция. Ама наистина нещо си объркал, щото то реално тия битове се зареждат само при PR2 match. Имаш си и прекъсване за целта и можеш да ъпдейтваш регистрите на ШИМ-а тогава.

Пет Окт 01, 2010 5:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins написа:
Той PWM-а е 10 битов а ти го караш на 8 с по-малка резолюция.

Да. Ползвам 8 вместо 10 бита за да имам по-голяма честота.
Cekins написа:
Ама наистина нещо си объркал, щото то реално тия битове се зареждат само при PR2 match..

Това не е съвсем така. Можеш да си пишеш по всяко време, а се зареждат само при PR2 match. Разбира се това важи за CCPR2L, който при match се прехвърля в CCPR2H. Не съм много сигурен какво става с двата бита дето са в CCP2CON

Пет Окт 01, 2010 5:44 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Те май се сравняваха с прескалера. Честотата няма нищо общо с резолюцията ...? Каква честота те интересува?

Пет Окт 01, 2010 11:03 pm
Профил ICQ

Мнение 
има много общо с прескалера. Ако PR2 е 0x3F тогава таймера ще брои от 0 до 0x3F. Сещаш се че до 0х3F се брои по-бързо отколкото до 0xFF - по-малък период, по-голяма честота. Обаче 0x3F e 0011 1111 двоично, което са 6 бита. Като добавиш и двата бита, които се включват в пвм режим - стават 8 бита. Т.е. вече не е 10 а 8. Ако отвориш даташита на PIC18F452, страница 125 (или 123 от вътрешната номерация) там е обяснено по-добре. Аз не мога да го обясня правилно. А на предишната има даже и формула с която да си сметнеш резолюцията като функция от честотата.
Моя кварц е 3.6864 MHz за получаване на точна скорост за RS232. x4 = 14.7456 MHz.
PWM period e (PR2) + 1] • 4 • TOSC • (TMR2 prescale value) = (63+1)*4*(1/14.7456*10^6)*1 = 17.36us
PWM freq -> (1/17.36)*10^6 = 57.6 KHz както се вижда и от почти верния ми осцилоскоп тук

резолюцията е log(14.7456MHz/57.6kHz)/log(2) = 8 bits

Има и табличка за тези които ги мързи да смятат. Само не разбрах как ще постигнеш 12 и 14 бита спрямо тази табличка, но както и да е.

Съб Окт 02, 2010 12:04 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
npelov написа:
Cekins написа:
Той PWM-а е 10 битов а ти го караш на 8 с по-малка резолюция.

Да. Ползвам 8 вместо 10 бита за да имам по-голяма честота.
Cekins написа:
Ама наистина нещо си объркал, щото то реално тия битове се зареждат само при PR2 match..

Това не е съвсем така. Можеш да си пишеш по всяко време, а се зареждат само при PR2 match. Разбира се това важи за CCPR2L, който при match се прехвърля в CCPR2H. Не съм много сигурен какво става с двата бита дето са в CCP2CON

Двата бита в CCPCON се "слепват" с 8-те от CCPRL и се прехвърлят заедно в CCPRH, който се разширява до 10-битов, след което се сравняват с 8-те битa от TMR2 плюс двата му бита от предварителния делител, т.е. компаратора е 10-битов.

Съб Окт 02, 2010 2:32 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща