Отговори на тема  [ 331 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 23  Следваща
Избор на лабораторно захранване. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Избор на лабораторно захранване.
Дано да е читаво, за да не се налага да отваряш тема за нов проект: универсално захранване (почти). :D

Пет Дек 04, 2020 3:20 pm
Профил

itso.t написа:
Дано да е читаво, за да не се налага да отваряш тема за нов проект: универсално захранване (почти). :D

То и да е читаво, пак не е сигурно че няма да има такава тема. :)

Последна промяна sparkybg на Пет Дек 04, 2020 4:12 pm, променена общо 1 път

Пет Дек 04, 2020 3:27 pm
Профил ICQ

To темите си ги има, ама нищо не се получи ;-)

Пет Дек 04, 2020 4:06 pm
Профил

miro_atc написа:
To темите си ги има, ама нищо не се получи ;-)

Ами то ти си за бой, защото тръгна да правиш някакъв универсален войник, нещо като парашутист-подводничар.

Пет Дек 04, 2020 4:20 pm
Профил
Аватар

Като гледам, с темите на Спарки се получава, и то добре... :wink:

Ама се присетих, че преди мноооого години така започна и неговата одисея с проекта за поялник, в един друг форум, с един друг хардуер.

Редакция:
Апропо, Сандо (Санди Тодоров) беше подкарал подобен проект - за лабораторно захранване 0 - 50V / 0 - 10A, изцяло импулсно, но не знам докъде го докара.
Имаше идеи да е като всяко лачено захранване - с дисплеи, настройки, графики и т.н.
Ако не го е зарязал, предполагам, че е завършил силовата част...

Пет Дек 04, 2020 4:20 pm
Профил

dan написа:
Ами то ти си за бой, защото тръгна да правиш някакъв универсален войник, нещо като парашутист-подводничар.

Аз че съм за бой - за бой съм ;-)
Ама захранване не съм искал да правя, интересуваше ме само меренето... И още ме интересува и не знам какво толкоз се пенят тия производители, че на захранване по 1000лв мерачката е отврат :-(

Пет Дек 04, 2020 4:34 pm
Профил

itso.t написа:
Ама се присетих, че преди мноооого години така започна и неговата одисея с проекта за поялник, в един друг форум, с един друг хардуер.

Мхм, започна се от това че китайчето не си помни запаметената температура, та му смених проФесора, покрай което и нов фирмуер, покрай което лъснаха всичките хардуерни недостатъци, покрай което ги оправих до степен да няма какво да искам повече, поне хардуерно. После пък ми се приискаха други поялници, после видях че ако искам универсалност трябват кардинални промени, и така... 4 - 5 опита до последната ревизия на платките, в която май няма повече какво да се прави. Хардуерно промените са никакви.

..но се оказа че дори в досегашния си вид хардуерът работи по-добре отколкото съм очаквал дори, въпреки ОГРМИНИТЕ количества простотии, които се правят с проекта, като например това:
Прикачени файлове:
Unisolderwires.jpg
Unisolderwires.jpg [ 191.04 KiB | Прегледано 4201 пъти ]

Това като го видях се облещих. Всичкото е набутано в кутия на JBC и превключват с един болюк релета примерно 5 инструмента.

И работи, ВЪПРЕКИ всичко.

Пет Дек 04, 2020 5:03 pm
Профил ICQ

Спарки определено обича лукса, това захранване си е много фешън с този дисплей, римуут контрол и кво ли не. Направо на осцилоскоп мяза. Добри пари му искат, но и параметрите са топ. Да ти е честито! Щом тежи 12 килца, не вярвам да е нефелно направено. Модерно, съобразено е със стандартите за безопасност, можеш да ръгаш там и новите банана кабели, всякакви интерфейси има...
Дано не се стигне до момент "да му пипаш кутията и да му ръгаш нови фичърс", като го гледам какво е лъскаво, с тоз цветен телевизор отпред.

Пет Дек 04, 2020 7:02 pm
Профил

d_jelev написа:
Дано не се стигне до момент "да му пипаш кутията и да му ръгаш нови фичърс", като го гледам какво е лъскаво, с тоз цветен телевизор отпред.

Цветните телевизори ги отметнах като предизвсикателство, а и излязоха много харни MCU-та, та вече не са никакъв проблем.

Само не съм отработил прехода от паралелен към LVDS интерфейс, ама си чака времето. Не друго, ама на LVDS има много харни и едновременно евтини телевизори, даже и за простосмъртните.

Пет Дек 04, 2020 7:20 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
Само не съм отработил прехода от паралелен към LVDS интерфейс, ама си чака времето. Не друго, ама на LVDS има много харни и едновременно евтини телевизори, даже и за простосмъртните.

Ако не се лъжа, имаше готови чипове. Ако не, с някое мършаво CPLD/FPGA.
Щом аз успях да подкарам втория вариант, значи е фасулска работа. :D

Пет Дек 04, 2020 7:29 pm
Профил

Да бе, знам. Просто когато се ровичках не стигнах до това. А 2 дисплея си стоят и ме чакат да им дойде времето.

Пет Дек 04, 2020 7:37 pm
Профил ICQ

Дойде още вчера, ама днес събрах жици да тествам.

Напреженията и тоците са му доволнмо точни, и си отговарят на спецификацията, поне доколкото мога да вярвам на мултицетa ми - Agilent 1272A.

...обаче, някой се е изсрал с управлението на релетата за намотките, та ще му бая. :) Изсрал се е дотолкова че в CC режим със силно променлив товар цъкането заприличва на монотонен звук. Пълен абсурд, при положение че изглежда аналоговата част се справя доста прилично. :)

Не съм го отварял да разглеждам, ама и това ще стане. На тия (и на индийците и на немците) трябва да им забранят да програмират и нарушителите да се наказват зверски! :)

Сря Дек 09, 2020 1:18 am
Профил ICQ

sparkybg написа:
...

Много тъпо. В твоя случай май са китайци - https://www.owon.com.hk/products_owon_3 ... wer_supply

Сря Дек 09, 2020 1:33 am
Профил

michev написа:
sparkybg написа:
...

Много тъпо. В твоя случай май са китайци - https://www.owon.com.hk/products_owon_3 ... wer_supply

Онова, на което си дал схема по-горе, може и да не се държи твърде по-добре, нищо че е аналогово.

Или са си спестили кондензатори по интеграторите (онова горното така управлява релетата), или директно са осрали софтуера, ако ги управлява той.

И в двата случая трябва да се ограничи свалянето на напрежение примерно веднъж в секунда или половин секунда. На никой транзистор върху радиатор нищо няма да му стане от тва. Това от 10ms товар да ми цъка релета е пълен абсурд.

Ще му налея 2 PICльовеца за по 2 кинта и ще се укроти, ама що трябва, баси, като е елементарно!

Сря Дек 09, 2020 1:50 am
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
...обаче, някой се е изсрал с управлението на релетата за намотките, та ще му бая. :) Изсрал се е дотолкова че в CC режим със силно променлив товар цъкането заприличва на монотонен звук...

Ами с релета няма как да е иначе. Слагай тройници или мосфети.

Сря Дек 09, 2020 10:22 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 331 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 23  Следваща