Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Превключвател/изключвател 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Превключвател/изключвател
Ти сигурен ли си, защото ако ти така го правиш не значи че и други го правят. Моят опит е точно обратният, не говоря конкретно за кранове но не виждам логика там да е различно. Примерно внесохме преди време подемни съоръжения, минаха си инспекция а повечето ом сейфти функции бяха изключени по време на инспекцията. Това е само един пример, няма да се впускам но опита ми показва че инспекциите в голямата си част са проформа. За колко време инспектираш един кран?

Пет Мар 30, 2018 3:15 pm
Профил

Тони, какво да ти кажа?! Принципно има места, където машините се поддържат. Има места, където.... като не иска собственикът няма как да го накараш!
Иначе инспекцията обикновенно проверява защитите, спирачки, стопове. Сега не във всеки цех имат тарирани тежести и натоварвания по-рядко се правят. Има защити, които са само за пред инспекцията. Буквално 5мин след като си тръгне инспекторът, се дават на късо - не може да се работи с тях! Невероятни боклуци, а скъпите няма кой да ги купи... Не е перфектна ситуацията, но ако си минава инспектор редовно не би следвало да има ядове. То и за това при нас няма инциденти.
Ако ме пидаш дали съм виждал... Не е като при асансьорите все пак. Там колеги страшни работи са ми разказвали. Чак такива неща при нас няма!

Пет Мар 30, 2018 4:49 pm
Профил
Аватар

ми то в Кемерово изгоряха 40 деца, защото всички по веригата са вземали пликчета и нито едно нещо не е било наред...
у нас ХЕИ-то като инспектира, обикновено крънка някой обяд/вечеря, торба с пържоли, или пликче. асансьорната/крановата инспекция какво да иска - да се повози нагоре-надолу на крана ли?

все пак, крайната отговорност си остава за собственика на съоръжението. виж, ако в него има конструктивни дефекти, или има подпис на инспектор, че нещо е работело, а него въобще го няма (спирачка примерно), би трябвало да изгори и инспектора. но надали.

Пет Мар 30, 2018 6:23 pm
Профил

Регистация, огромни глоби, затвор, това ще реши нещата. Под чий натиск не знам, но в момента ако поддържаш пожароизвестителна или гасителна без лиценз глобата е 50бонки. До тук добре, оставаи лицензирането да го вкарат в час. Мен ми искаха някакви фактури от преди 10 години да доказвам едн а или друга покупка... Не е ли по-умно да проверят дали го имам. Само тестовото ни ремарке е 30 хилки но фактура нямам, защото сме го правили сами, или за уредите купувани от ибей или влачени от САЩ,.... Ама пам е някакво начало.
Собственика не е виновен, навсякъде по света няма инвеститор който да иска да дава пари. Ако инспекторите си вършат работата всичко ще е наред, а ако инспектора си затваря очите, собственикът дори да има желание всичко да е наред няма никаква гаранция че ще е така.

Пет Мар 30, 2018 8:44 pm
Профил
Аватар

Еййй точно днеска имахме проверка на телферите - ми в общи линии си ги проверява нещата. Тежести нямаме ама мотокара ни е 3.5 т. а телферите 3.2 - вдигат мотокара и го държат 10 минути - гледат дали спирачката държи. Крайните как да ги провери - те сега работят, ами утре? Преди два месеца им смених управленията с дистанционни и покрай това им изкормих тотално старите контактори и сложих всичко ново, с механични и ел. блокировки заедно (всъщност направо реверсивни комплекти). Едно болтче да падне от телфера и му дърпам шалтера докато не се разбере какво става. Ако е за ремонт - вика се фирмата дето им се плаща за поддръжка и се чака докато дойдат - "ама трябва ни телфера" - "ми носете на ръце - телфера не работи".

Та ако на работодателя не му се дават пари за подемните съоръжения - то по добре да не се работи при тях - явно не желае нищо добро на работниците си.

Пет Мар 30, 2018 9:06 pm
Профил ICQ

С всичките тия правилници се получават и парадокси.
Имам кетап за четвърта квалификационна група за работа с ел уредби с напрежение до 1000V, който се подновява на всеки 2 години с преминаване на периодично обучение и полагане на изпит.
Според вътрешния правилник, когато външен контрагент идва да върши нещо, трябва да го инструктирам преди това.

Например, когато дойдат специалисти от фирма с която имаме договор за доставка и подръжка на ups - и за да сменят батерии, трябва да ги инструктирам, как да си вършат работата.

Напрактика се оказва, че трябва да давам акъл на хора, които са много по-навътре в занаята си.

Последна промяна lcr на Пет Мар 30, 2018 9:59 pm, променена общо 1 път

Пет Мар 30, 2018 9:27 pm
Профил
Аватар

Ама ходи ли на обучение и на изпит наистина? И аз съм 4-та (че и над 1000) имам двама колеги 5-та. И в почивките от борбата със Сименсите броя дрелки и ъглошлайфи.

Пет Мар 30, 2018 9:40 pm
Профил ICQ

Инструкторите идват намясто всяка година а ние сме разделени на 2 групи от около 20 човека и се явяваме през година. Това за периода от 2 години го въведоха преди 4 - 5 години. Преди се явявахме всяка година.
Реално бърборят един ден и изискват присъствие от наша страна. Накрая попълваме тест. И теста е отскоро. Преди си теглехме въпроси и пишехме по тях.

Накратко - цялата история не е проформа.

Пет Мар 30, 2018 9:48 pm
Профил
Аватар

Аха - ясно - кой както си реши така го прави. Тука е на година и ходим за 2-3 часа да ни приказват. Изпит досега не са ни правили. Единствения път който съм бил изпитван е първия път когато си вадих това удостоверение и то от човек който е пипал 20 киловолта.

Съб Мар 31, 2018 9:34 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

lcr написа:
....
Например, когато дойдат специалисти от фирма с която имаме договор за доставка и подръжка на ups - и за да сменят батерии, трябва да ги инструктирам, как да си вършат работата.

Напрактика се оказва, че трябва да давам акъл на хора, които са много по-навътре в занаята си.

Не, не , то ги инструктираш да спазват правилата за безопасност,
т.е. Слагайте лични предпазни средства, не пипайте тук че има високо -U- , слагайте каски ,,, неща от тоя род.
А до техническата част те си вършат работата както знаят.
Това е рабоатата с "командирован персонал", даже в някой случай трябва да им се издаде наряд, ако пипат по тоководещи части
:D

Съб Апр 14, 2018 8:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4