Отговори на тема  [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
Възстановяване на стълбищен автомат 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Възстановяване на стълбищен автомат
naasko написа:
Здравейте, другия автомат ме отказа, но имам едно друго питане взех автомат с 2 степени след зададено време на половина светят лампите. Реализиран е с оптрон moc3023 триак BTA12 и естествено с контролер 12F629. Може ли да се преправи вместо да гасне на половина да гасне плавно.

То добре ама ако е 12 етажен блок а времето е настроено за 8 етажен как се настройва джаджа като няма за настройка на време?

Инак този пик е велик до сега нямам издумкал такъв и бачкат всичките.

Чет Окт 23, 2014 11:45 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Ааааа този е барнат ето го упътването

Прикачени файлове:
P1130918.JPG
P1130918.JPG [ 3.75 MiB | Прегледано 2575 пъти ]
Чет Окт 23, 2014 11:57 pm
Профил

naasko написа:

Ми кво да ти кажа, от майкрософт ако те барнат с това упътване, ще ти стъжнят живота ... ти не знаеш ли, че имат патент за това - не може с един бутон да правиш 2 неща без да им плащаш лиценз :finga:

Пет Окт 24, 2014 12:06 am
Профил

palavrov написа:
naasko написа:

Ми кво да ти кажа, от майкрософт ако те барнат с това упътване, ще ти стъжнят живота ... ти не знаеш ли, че имат патент за това - не може с един бутон да правиш 2 неща без да им плащаш лиценз :finga:

Веднага ще се коригираме и му правим втори бутон рестарт :mrgreen:

Пет Окт 24, 2014 12:24 am
Профил

И ако някой му хакне кибритена клечка в стълбищният бутон така ще го програмира за години на пред. :D

Пет Окт 24, 2014 10:20 am
Профил

Няма ли да се намери някой добър човек с програматор може пък да има надежда за софтуера :(

Пет Окт 24, 2014 11:13 am
Профил

Програматор от 5-6 лв. ти върши работа за пробата но чипа е почти сигурно заключен.
За повечето от форума не е трудно да си направят програма и платка от колкото да пладиатстват върху друга.

Пет Окт 24, 2014 11:44 am
Профил

Ами ето моля за съдействие каквото зависи от мен ще го направя, ще си направя платката и елементите ще купя само ми е молбата някой да ми удари едно рамо за сглобяването и

Пет Окт 24, 2014 8:56 pm
Профил
Аватар

Ха помагайте бре, калпазани! За съжаление, на бае ви Бонга още не му е дошъл редът да става пикоборец, нищо че се кани от години.

Между другото, naasko, няма да стане така. Свали схемата (тази ще да е по-проста) и я публикувай.
Оттам нататък може да се надяваш някой да го досърби да ти напише програмата, ама...
Значи, ще е добре да седнеш и да прочетеш малко за пикове, да размигаш светодиод вместо ламби и да питаш - така вече ще ти помогнат. Пък и програматор и някой-друг пик ще ти трябват.
И понеже тук мноо се оцапа: добре е да почнеш нова тема в академията например.
Докато направиш ш*бания автомат ще набереш знания за напред. Иначе: в обяви и някой с меко сърце да ти го прати готов, и следващият път пак...

Пет Окт 24, 2014 10:31 pm
Профил
Аватар

Лош съвет - първото нещо дето се хванах да правя, така и не достиган до звършен вид. От тогава до сега за себе си съм направил има няма 2-3 неща. От тях само едно е за собствен гъдел... Е, иначе поне 15 тина неща съм започвал да правя ама всичките са останали само на ниво проект...

Пет Окт 24, 2014 10:39 pm
Профил ICQ
Аватар

То тъй де, ама ако си професионалист. Хобистите са друг филм.

Пет Окт 24, 2014 11:19 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

naasko написа:
Ами ето моля за съдействие ...

Бих могъл да подпра едно рамо, но стига да не е спешно. Че и от разстояние остава единствено скайпа, и най-много WEB камера за гледане на платката... т.е. ограничени сме функционално.

Имам и програматори - налични няколко броя от модела Brenner8P9smd, ако искаш да се занимаваш с PIC микроконтролери - този хваща доста добра "гама" процесорчета, поддържа и PIC-овете на 9 волта, че и тези на 3.3 волта директно, без допълнителни адаптери. Но ако искаш да огледаш и други модели програматори - питай преди да купуваш. Има "нюанси" за поддръжката на PIC чипове, като например по-евтиничките JDM дето са за COM порт и струват няколко лева - могат да записват само 13-волтовите PIC чипове, и то доста орязан списък. За PICKIT3 чувам добри отзиви, но 2-ката направо ме разочарова. Ако се работи с MPLAB на Майкрочип - дава добра функционалност, един колега толкова го хвалеше, че по някое време си мислех, че е станал рекламно лице на Майкрочип. Но като му дадох един от процесорите с които работя - му увяхна усмивката - PICKIT2 не го "хваща".

Ето ТУК съм сложил и линк за книгата "PIC микроконтролери - част 1", може да се запознаеш поне с основните неща за тези чипове. С програмиране на Асемблер няма да мога да помагам, аз тракам на добрия стар Бейсик - "MikroBasic for PIC" работи пълноценно без плащане на лиценз за проекти до 2000 програмни думи (за повече - иска парички или "лекарство"). Напълно достатъчно за такава програма, пък и въпросния PIC от схемата е с обем на програмната памет 1024 програмни думи, така че и да искаш, няма да можеш да достигнеш максимума на развойната среда.

Но като за начало - трябва да "свалиш" схемата на този автомат, което става доста лесно например с Fritzing - програма за чертане на схеми и печатни платки. С нея дори любител може да "свали" схемата от устройството с ревърс процес - като пречертае печатната платка и пистите, и след това превключи на принципната схема, и подреди елементите.

Разбира се това са само варианти. Ти можеш да избереш и други софтуерни продукти и/или програматор, но ще ти е по-лесно, ако разгледаш нещо наготово.

Скайпа ми е "pechkov", ако искаш - пиши ми.

Съб Окт 25, 2014 5:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Айде да не влизаме в спорове за ПикКит-овете - ако няма нужда от някви по-сериозни дебъг операции - двата пиккит-а са напълно достатъчни. В момента двойката го ползвам за серийно програмиране а тройката за дебъг. Тройката е гадна от към това че за всяка различна серия трябва да и се качва различен фърмуеър. Двойката има пък уарт туул. И освен това - с двойката досега не съм видял пикче дето да не се пише. Писали сме многократно какво точно трябва да се направи - има едно файлче дето си го има на сайта на микрочип - копира се в папката на софтуера и пова да пише сичко.

Съб Окт 25, 2014 7:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
... има едно файлче дето си го има на сайта на микрочип - копира се в папката на софтуера и пова да пише сичко.

Ок, това беше полезна информация. Ще взема да го кажа на колегата, понеже той има PICKIT.

Спор не мога да водя по въпроси за PICKIT, просто не ползвам такъв. Но доколкото съм запознат - debug опциите му са възможни само през MPLAB. Ако греша - моля, дай малко повече информация.

Съб Окт 25, 2014 8:07 pm
Профил ICQ

pechkov Искрено благодаря за отзоваването :prayer: , но като цяло материята ми е доста сложна и не ми се иска да купувам програматори за един чип по скоро съм навит да заплатя някаква сума за да ми го запише някой и да си наредя схемичката.

Съб Окт 25, 2014 9:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща