Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Проблем с gsm 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Проблем с gsm
Така е, ама тва е друга бира...

Както се казва не ми е в pay grade-a, макар че всъщност на мен ми плащат точно за да се пести от технология, защото ако всичко трябва да се направи по учебник, не трябва да е с контролерче, а с компютърче. И нямаше да пиша ОС и т.н. Абе сложно е....

Сря Сеп 10, 2014 9:28 am
Профил
Аватар

С проц и GSM ( та и с GPS, че и аналогови входове ) с малко акъл и внимание ( сигурен съм, че ги имаш ) се прави и на 2 слоя и ПОЧТИ няма да си пречат. Поне няма да се срива. Само изнеси антената малко по-"у лево".

Edit:Миро, за товар ти е достатъчен резистор 49.9 ома 1% на 200 миливата. Пиковата мощност е около 2 вата, на средната е в пъти по-малка.

Сря Сеп 10, 2014 9:33 am
Профил ICQ
Аватар

ако на миро, освен да пише ОС-осове, му сложат и задачка да рутира квалитетно RF микс платки, ще трябва да му ъпгрейдант и заплатата.
значително.

Сря Сеп 10, 2014 10:04 am
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Така щеше да е доста по-добре.

О всичко, което виждам , най-полезен е силиконът - предотвратява връщане на енергия към модула :)

miro , изпрати ми я тази антена да и измеря съгласуването, та поне в едно нещо да си сигурен.

Сря Сеп 10, 2014 10:15 am
Профил

ДедоБоре написа:
ако на миро, освен да пише ОС-осове, му сложат и задачка да рутира квалитетно RF микс платки, ще трябва да му ъпгрейдант и заплатата.
значително.

ох, тогава съвсем ще цъфнем... щото аз съм оправил софтуера ;-)
USB хоста още е до никъде, а те инсталират по клиенти... даже не съм сигурен дали хардуера не е оплескан ;-)

Ицо написа:
miro , изпрати ми я тази антена да и измеря съгласуването, та поне в едно нещо да си сигурен.

Нищо чудно да се възползвам от офертата ;-)
Но за в момента не е приоритет и няма да те занимавам... все още вярвам, че има проблем със стабилността на осцилатора и той трябва да се реши ако е възможно.

Сря Сеп 10, 2014 11:47 am
Профил
Аватар

Ицо написа:
Desert Leo написа:
Така щеше да е доста по-добре.

О всичко, което виждам , най-полезен е силиконът - предотвратява връщане на енергия към модула :)

Ами забележките може да изпратиш на дивелопърите от http://www.toughtracker.com/. Силикона е поставен от клиента, щото има и дроп тестове.

Цитат:
За нещо с проц и гсм и 4 слоя ми се виждат малко. Два яки плейна като опнеш... Не можеш ги компенсира и с 1000мф.

Бе то и Телит препоръчват четирислойка, а ако се използва и аудиото - 6-слойна, ама става и на двуслойна, че дори всички сертификации си мина.

Сря Сеп 10, 2014 11:55 am
Профил
Аватар

Абе козата си сака пръч. И аз мога, ама предпочитам пръча да я работи.

Сря Сеп 10, 2014 1:59 pm
Профил ICQ

miro_atc снимката, която си дал е много кофти и не става за нищо, но ако покажеш хубава снимка, работодателя ти може да те осъди за изнасяне на търговска тайна.
От това което се вижда на снимката ... кабелчето изглежда мизерно, не съм сигурен дали е 50 ома и колко децибела са му загубите.
Не ми харесва как е проектирана платката - GSM модула трябва да е в края и изхода на антената не трябва да е по средата на платката през виа ами трябва да е в края на ръба и веднага да има площадка/конектор. Мастата ми изглежда ей-така наслагана - по принцип повече маса е по-добре, обаче ако не се вземат някой неща в предвид, тази маса може да създаде голям паразитен капацитет и да пречи на сигналите, както и да играе ролята на антенки и вместо земя да имаш 20 антенки дето при определена честота полудяват.
Има едни типове дето си дават парите на въздуха, като изстрелват балони, те всяка седмица правят нова платка и си вземат за поука от предната платка.
Изображение
Има няколко грешки на тази платка, но е добра основа от където да се започне.
Отгоре е GPS модула от долу е 433 предавателя.
Антенката е керамична, защото на 10,20 или 30 километра си толкова близо до спътнците, че ги чуваш какво ти говорят и без антена :)
ГПС модула не излъчва, но са му разделили радио земята и дигиталната земя и са свързани в една точка с дебела писта. По земята липсват доста вии, но може да се добавят. С долния предавател не са си играли много-много, защото е на ниска честота и при 433MHz имаш доста повече право на грешка в сравнение с 1800/1900MHz.

Сря Сеп 10, 2014 5:13 pm
Профил
Аватар

Цитат:
ГПС модула не излъчва, но са му разделили радио земята и дигиталната земя и са свързани в една точка с дебела писта.

То хубаво, ама що не разбрах... 8O Никъде в описанието на GPS няма такова изискване, а и екрана е съединил масите още преди модула да се запои на платката. Тия типове с балоните въобще не си вземат поука. Тази платка може да е поне 2 пъти по-малка.
Отделно, че на миро проблема е в смущаване на проца от ГСМ.

Сря Сеп 10, 2014 5:54 pm
Профил
Аватар

Темата се обърна на мерене на ... платки, та ще се включа и аз с продукт, по който съм работил и аз - GSM/GPS тракер. Разработван е преди 6-7 години. Понеже е минал всички необходими изпитания за автомобилна електроника, а използвания модул не работи в разширен температурен диапазон, му беше направено подгряване - 6-те резистора под него :)
Иначе какво представлява самиият продукт лесно се намира в интернет като се потърси "car securer 4.00"
http://www.prlog.org/10358909-added-new ... rsgps.html

Interfaces:
USB
RS232 (Rx, Tx) +3,3 V power output, can be used as FMI
CAN 2.00,
I2C and second RS232 interfaces multiplexed with second CAN2.00 interface and 1-Wire
6 analogue and 2 digital inputs, 4 digital outputs
Embedded Bluetooth 2.00 interface (option)
Embedded Micro SD/Transflash Card Reader (option),
Audio interface,
External battery connection (Li-Ion, Li-Pol, Lead Acid)
3 axis motion sensor
Temperature control for extending working temperature range.

Прикачени файлове:
20140910_183447.jpg
20140910_183447.jpg [ 5.54 MiB | Прегледано 2074 пъти ]
20140910_183505.jpg
20140910_183505.jpg [ 5.25 MiB | Прегледано 2074 пъти ]
20140910_183421.jpg
20140910_183421.jpg [ 5.12 MiB | Прегледано 2074 пъти ]
20140910_183559.jpg
20140910_183559.jpg [ 4.3 MiB | Прегледано 2074 пъти ]
Сря Сеп 10, 2014 11:23 pm
Профил
Аватар

=D>

Чет Сеп 11, 2014 2:38 pm
Профил

тъй да докладвам... или по-точно да изклюкаря какво свършиха колегите.
Значи проблемът по всичко личи, че е комплексен и антена и платка и ST от всичко по малко.

Първо да кажа за STM32 ако някой прави платка за шумни условия да избягва външния осцилатор. С кварцов генератор няма грижи и като цена не е кой знае по-скъп от обикновен кварц. Очевидно ние си имаме вина за смущенията, но предупреждавам понеже не виждам начин как би моъл да се опази кварца, ако вече има смущения. В конкретния случай, колегата се опитал да изчисти максимално захранването на проца. От източника тръгват отделни шини за маса и захранване до проца, кондензаторите са на добро място. Под проца и на топ и на ботом-а са плътни полигони с маса, демек няма сигнали и под чипа е само захранване и маси. Аз самият не мога да си представя по-добро опроводяване. на захранването ;-)
Но.. има един малък проблем. Кварцът няма как да се свърже лесно с това захранване. Тъй като под чипа са полигони, всички сигнали излизат навън в топ слоя. В това число и сигналите за кварца. Само че в тая посока няма откъде да дойде маса, не може да мине между краката на проца... Отдолна страна пък минават напречно сигнали дето обикалят проца и те няма откъде другаде да минат предвид ограниченото пространство. Така че "хубавата" маса остава като остров под проца... за съжаление недостижим остров :-(
Ако от ST бяха сложили един GND пин до сигналите на кварца може би щеше да има решение, то и така може би може да се измисли нещо, но трябва редизайн на платката и много фантазия ;-)

Колкото до самите смущения... определено антената ни не е изведена добре и не са спазени клиеренсите дето ги искат, отстоянията и т.н. Това че не е съгласувана е друг проблем вероятно... Не знам има ли смисъл да се съгласува и да се губи време изобщо, според мен нещата са за пълен редизайн...

Чет Сеп 11, 2014 5:22 pm
Профил
Аватар

Щом като ще провите редизайн, но размера на платката няма как да се промени, мисли за четирислойка и се разбери с Ицо да ти помогне при съгласуването на антената.

Чет Сеп 11, 2014 6:03 pm
Профил
Аватар

4 слоя - с два плейна. Просто козата си сака пръч.

Това, че сте пуснали отделна шина за маса на проца, според мен даже пречи в случая. От опит знам, че когато не можеш да избягаш от едно смущение, добре е да го пуснеш навсякъде за да не прави потенциални разлики. Плейн му е решението.

Чет Сеп 11, 2014 8:18 pm
Профил ICQ

ех, ако има плейн е ясно, ама на двуслойка как да изравниш потенциалите?
Това с острова ми харесва и действително ядрото за майтап не е забивало. Даже и кучето не сме пускали още. Може би ако и тоя кварц беше вързан към острова нямаше да забележим и да търсим проблеми изобщо.
Аз не знам, ама предполагам че колегата е сложил острова не за друго, ами проца да не бръмчи навън. Щото той отговаря и за изпитанията и се е застраховал вероятно.

Иначе ми е интересно дали кварца ако е вързан добре ще устисква на смущения. Но май няма смисъл да рискуваме повече с кварцове. Тва аналоговите сигнали не са работа, кой знае колко малко миливолти са му достатъчно, за да се шашне...

Чет Сеп 11, 2014 10:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща