|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Юли 30, 2026 12:03 am
Регулираема защита по ток
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30693 Местоположение: София
|
 Re: Регулираема защита по ток
Ами решението е елементарно и го обсъждаме от началото. Шунта ти е на +12 които отиват към бутона, въпреки че според мен не бутона управлява директно мотора. Идеята на това е че токът създава пад на напрежение върху шунта, U=I*R. От тук имаш два варианта, ако токът не е много голям, спокойно може да го правиш с пад 0.6 В, твоят случай е такъв, тия мотори рядко лапат повече от 2-3 А, поне тия които съм виждал аз. Ако решиш че 2 Вт не са проблем, а те няма да са защото режимът на работа е кратковременен, спокойно може да минеш само с един транзистор, това обаче не можеш да го регулираш, или най-малкото не много точно. Втори вариант е да сложиш операционен на шунта който вече да го обработваш с процесор или с компаратор. В този случай ОУ работи като диференциален усилвател. Друг вариант е компаратора да мери директно шунта, и тов аможе да стане, един опорен, един тример да наместваш ... трети вариант е да мериш и от двете страни на шунта директно с контролера, разбира се през делители. Това може да е леко хммм да го кажем .... ха де .. губи ми се думата, както и да е. проблем може да е това че ще делиш, примерно 1:5, съответно ако искаш малък пад ще трябва да сравняваш миливолти, което пък може да създаде други проблеми. Всичко това съвсем ленсо се прави а проблемите лесно се решават, но доколкото нямаш много опит може да ти създава главоболия. Сега ак кажеш искаш да позлваш процесора, или само дискретни елементи може да ти дадем и конкретно решение.
|
| Сря Мар 19, 2014 11:39 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
ОК! Много удачен вариант е да използваш интегралата, която ти препоръчаха по-горе. Има няколко неща, които трябва да се вземат под внимание. При старт двигателчето ще дърпа малко повече ток от работния. Трябва да зададеш някакво време примерно 1 - 1,5 секунди, през които да се допуска по-висок ток. Друг проблем е самото претоварване. Добре е да разполагаш с някаква документация на двигателчето. Предполагам, че по време на нормална работа (сега не съм се занимавал с такива малки двигателчета, но при големите е така) е възможно да възникне някакъв пик на тока. За това трябва да отчиташ в някакъв интервал от време, за да не ти се включва защитата за щяло и нещяло. Колко да е този интервал е най-трудно да се определи. Ако е твърде кратък, защита ти ще е много чувствителна. Ако е твърде дълъг, ще изгориш моторчето. Не съм се занимавал с толкова малки и не мога да ти дам съвет какво да правиш по тези въпроси. Може би някой друг ще помогне. Успех!
_________________www.elkran.com
|
| Сря Мар 19, 2014 11:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами по въпросът за тоците, ако мериш с процесор ще стане по добре, но и иначе може. Съображенията са ми следните. Токът на късо е доста по-голям от работния, в същото време моторчето може да изкара достатъчно дълго така, 2-3 сек не са проблем ако говорим за 40-50 Вт мотор. Трябва да предвидиш че освен пусковият ток, зимата стъклата се отварят по трудно, с остаряванеот на колата усилието също се увеличава, т.е. или трбява да си сложиш достатъчно висока граница, зависи от мотора но 6-7х номиналния ток, или трябва да се адаптираш. Лесно токът може да стане 3-4 номиналния от претоварване, примерно зимно време, но това не е толквоа страшно. Със сигурност трбява да интегрираш, т.е. не да вземаш моментни стойности а усреднени, и то за по дълъг период. Ако така и така ще го правиш има една интересна функция която може да добавиш, но тя трябва да се доработи и доизмисли. Има коли които като им затвориш прозореца след това се стремят да го държат затворен. Т,е, ако някой го наислва, или просто имаш друг проблем то ти го затваря. Предполагам това става след претоварваенто в посока затваряне, което за него занчи затворен, той подова кратки импулси или пък има краен, но по скоро са импулси и проверява длаи мотора ще тръгне, ако тръне чака да спре. тук единственото което не съм виждал реализирано е да познава кога е счупено стъклото, в резултат всички такива коли като им счупиш стъклото чупят и моторчето щото го въртят като лудо а то няма стукло което да затвори.
|
| Чет Мар 20, 2014 12:02 am |
|
 |
|
ilkor
|
Всъщност има или няма стъкло, то се движи от водачи свързани с въже. А водачите си имат лимит. Вариант за продължително въртене има, ако примерно някакви се е откачило въжето, но пък по-модерните коли си имат допълнително ограничение по време. По елементарните имат само механичен бутон с токова защита.
|
| Чет Мар 20, 2014 12:51 am |
|
 |
|
ToHu
|
Явно не си собственик на алфа, нова стари, все така работят, чупи ли са ми стъкла и знам, а и не съм единствен. Така е с италяникус, някой е мисли и направил , ама малко недоизмислил. То аз сега като се замисля, при алфа не знам има ли въжета, имам някакви смътни спомени ама на алфата ли беше на някоя друга ли не помня, но въжета нямаше, едно рамо което движи джама.
|
| Чет Мар 20, 2014 1:03 am |
|
 |
|
ilkor
|
Имам Ланчия Либра.  Преди време ми се счупи пластмасовият елемент, който прави връзката между стъклото и водача. Извадих стъклото и съм тествал без него - всичко работи все едно че е там. Въжето е едно и двата му края са закачени към тоя водач, а средата му се навива на макара, въртяна от мотора. Единият край вдига, а другият спуска. Когато мотора се върти в двете посоки навива или развива съответния край. И в двата случая идва момент при който въжето свършва, а и водача си има упори.
|
| Чет Мар 20, 2014 1:08 am |
|
 |
|
maxell4o
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Май 06, 2013 11:52 pm Мнения: 27 Местоположение: Варна
|
Такаам карам Рено меган комби 1,9 дти 120к.с. чипнато и имам затруднения по реализирането на тази прословута електрическа токова защита  . Независимо има ли стъкло няма ли машинката си има горна и долна крайна точка с жило или не. Прозорците на четирите ми врати се движат с различн скорост тоест тока при движение на мотора ще е различен, но до 1~2А(разлика). Когато се качат горе тока и на 4-рите моторчета би трябвало да е еднакъв (Почти двойно 10~11А). Идейте са на лице, програмата също, само скапаната ел. информация че прозореца е в най-горна точка ме срива. Продават модули за 2 или 4 прозореца които са с време което не е удачно, има и с токова регулируема защита на която с потенциометър си задаващ някаква граница при която да изключи. Какво ли не съм правил, но защити несъм... Ето тук един ентусиаст който си прави ел. пакет и ето снимка на модула от върте който се опитвам да сътворя. 
|
| Чет Мар 20, 2014 2:08 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Заеби защитите! Как ще резнеш мазната глава на катаджията, дето се подала вътре и пита: "Ко ши прайм ся?"?! Иначе: токът не е толкова голям нито точността е критична: ръгни един pnp транзистор и другото да го прави пикльото. И предпазителят, де 
Последна промяна bongo_x2 на Чет Мар 20, 2014 2:31 am, променена общо 1 път
|
| Чет Мар 20, 2014 2:25 am |
|
 |
|
maxell4o
|
Аз не спирам, и въпроса е че ако няма защита ще изгорят моторчетата
Така ще е най добре, но незнам с pic16f628a дали ще стане трябва да погледна и пак да видиа ако става как точно.. програмно
|
| Чет Мар 20, 2014 2:30 am |
|
 |
|
Pif
|
Хората от край време го правят в пъти по просто. Един дросел на захранването и с един кондензатор броят импулси. Ако се върти мотора то четките превключват и имаш импулси. Даже ако слагаш процесор можеш да знаеш във всеки един момент къде ти е стъклото и като заключиш алармата да се затваря и като я отключиш да се отвря до където е било преди това. Може и с ампермер. Не пречи. Има мегдан за всякакви автоматизации и тарикатлъци, като например да знае има ли глава която затискаш или няма.
|
| Чет Мар 20, 2014 9:51 am |
|
 |
|
ToHu
|
Това което предлага Pif може да стане, въпоса е да не хващаш и разни други импулси от други двигатели.
|
| Чет Мар 20, 2014 10:29 am |
|
 |
|
maxell4o
|
Добре едвам ме нави, но с дроселите не съм в час, ако може би ли дал една схемичка така че да сработи при мен не говоря за стойности а само за елементите
|
| Чет Мар 20, 2014 1:59 pm |
|
 |
|
stefan63
|
ти и с магнитния сензор за ток можеш да хващаш тези импулси от въртенето на колектора - кеф ти импулси, кеф ти ток.
|
| Чет Мар 20, 2014 3:48 pm |
|
 |
|
maxell4o
|
Добре а може ли една схемичка аз ще си я разработя но ми трябва само старта да имам от какво да почна и след това през компаратор ли трябва да мине сигнала че да ги броя с PIC-a?
|
| Чет Мар 20, 2014 5:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ако трябва да сме честни само това с шунта ми се струва по твоите възможности, а и той ти създава главоболия. По добре направи по простото и после го модернизирай.
|
| Чет Мар 20, 2014 10:55 pm |
|
|