|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:13 pm
Безжичен датчик за сравнително висока температура
| Автор |
Съобщение |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Не е дипломна работа, но пак е част от университетски проект... един от малкото напоследък, дето има изобщо някакъв хардуер. Всички предпочитат да правят разни симулации и моделирания. Но това е друга тема.
@linoko, тия "хапчета" не ги ли продаваха в Комет? Не са лоша идея, само дето се губи възможността за измерване в реално време.
_________________ Manners maketh man.
|
| Пон Авг 10, 2009 1:41 pm |
|
 |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Тъй-тъй, ами ако трябва да се демонстрира в сауна с финландки.......става си реално
Е, в началото - 1-2 за проба и тестове 
|
| Пон Авг 10, 2009 1:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
В тоя случай по подразбиране целта на инжинера шще е никога да не работи за да могат да се правят възможно най-много изпитания.
|
| Пон Авг 10, 2009 2:13 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Да де, то е като идеята, да се направи от агнешко месо петрол..... 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Авг 10, 2009 2:21 pm |
|
 |
|
ToHu
|
с риск да отклоня темата, само да отбележа че това с агнешкото е малко по иначе, аз съм имал "късмета" да се прехранвам 3 месеца само на агнешко, и повярвай за разлика от свинята много бързо писва във всичките му възможни модификация, включително и всякакви ритуални пребивания на агнето преди сготвяне .. стигаш до момента в който като видиш агне и не ти се преисква да го убиеш, а да избягаш през 9 гори в 10-та.
По темата, идеята с термоса не е лоша, но отново е за някакво фиксирано време, и с разни предварителни подготовки на цялата история, изстудяване и т.н. може би за лаборатория или експерименти е ОК, но ако има завод и искаш да тестваш всяка сауна лично според мен е доста неефективно.
Реално в такива условия има и друго още по извратено решение, топак до захранването опира всичко, лазер, всички сауни имат стъкло, та това което е вътре ако не може да се храни индуктивни поради някакви причин аможе да се храни от лазер, или дори не лазер а някой по мощен прожектор пак би бил ОК, на него му трябва малко .... абе като цяло много извращения могта да се измислят, кое то кое по извратено, ама аз пак да си дойда на мойта песен, пиши го индуктивно и си ОК, лино според мен решението е сравнително просто за реализация.
|
| Пон Авг 10, 2009 2:46 pm |
|
 |
|
mountaineer
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Това някъде в бившия СССР ли е било? Един приятел ходи за известно време в Узбекистан и разправяше, че агнешкото щяло да го докара до лудост. Още му става лошо само като си помисли   |  |  |  | Цитат: Реално в такива условия има и друго още по извратено решение, топак до захранването опира всичко, лазер, всички сауни имат стъкло, та това което е вътре ако не може да се храни индуктивни поради някакви причин аможе да се храни от лазер, или дори не лазер а някой по мощен прожектор пак би бил ОК, на него му трябва малко .... абе като цяло много извращения могта да се измислят, кое то кое по извратено, ама аз пак да си дойда на мойта песен, пиши го индуктивно и си ОК, лино според мен решението е сравнително просто за реализация. |  |  |  |  |
Май темата се е запътила към раздел "безумни идеи"
Между другото, не всички врати са стъклени. Доста често са дървени. А и датчика е по-добре да е в някой ъгъл, а не близо до вратата.
|
| Пон Авг 10, 2009 3:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не, не в СССР, в под.56510 - 6-та ГЗ, Нимфа
Абе не е за безумни, темата сама по себе си е интересна, и доста специфичен проблем трябва да се реши, и според мен им адве решения, решение като за лабораторни условия, това което колегите предлагат с термос или каквото и да е друго от тоя тип, и решение което може да работи 24/7 при такива условия. Кое решение е подходящо зависи от приложението, това което колегите предлагат с термоса е идеално за лабораторни условия, лесно приложимо и реализацията му не би трябвало да те затрудни нито да излезе скъпа, в другия случай съвсем не е така, та дори и с индуктивната връзка ще срещнешщ не малко главоболия.
|
| Пон Авг 10, 2009 4:38 pm |
|
 |
|
mountaineer
|
Тъй като не ми трябва да работи 24/7, май решението с термоса е по-подходящо. Какво пък толкова, мога да жертвам един термос в името на науката.
|
| Пон Авг 10, 2009 4:47 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Мисля, че една система за следене температура+налягане в гумите на автомобили е доста по-натоварена!
TPMS датчици и системи - вече има достатъчно............
Много си е реалистично заданието и може да си работи 24/7 без проблем в тая среда.
Ако може да се капсулова - какво ще му стане на датчика?
|
| Пон Авг 10, 2009 4:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
В автомобилната гума няма таква температура, според мен не стига до тези граници, но дори да стига е за кратко време, но отново това е температура евентуаклна в някоя част от джантата, в близост до главината. От моя опит мога да кажа че не съм си виждал джантите загрети над 50-60 градуса, т.е. до ниво за да почнат да парят, и това при условие че накладките са пушели и миришеше на изгорели филиики.
При големите машини с барабанни спирачки предполагам загряването е по силно, но отново ме съмнява да достигне дори 100 градуса, така че не е много удачно сравнението, това че е правено да работи при налягане, вибрации и високо ускорение не значи че ще с есправи с висока температура.
|
| Пон Авг 10, 2009 6:19 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
|
| Вто Авг 11, 2009 12:22 am |
|
 |
|
Edesign
|
Има стандарти, но къде можеш да ги намериш не знам. Писах софтуер за един много голям производител на сауна управления преди време и ги четох в синтезиран вид.
|
| Вто Авг 11, 2009 5:53 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии само аз ли ще мълча по темата
Щото в случая трябваше да се казва "... в повишена влажност" а това е доста по-гадно от "потопено във вода".
Хората казаха за Лазар и в ибей лазарни термометри бол. Ннам как да си свършиш работата с тях нито как ще си вземеш парите щото аз щях да кажа на поръчителите къде да отидат и да си опъна жиците навсякъде където се налага 
|
| Сря Авг 12, 2009 12:45 am |
|
 |
|
sthx
|
Бонго, кажи какви са тези лазерни термометри, щото не се сещам как работят. Лазерни мечове - да, ама пък термометри... 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Авг 13, 2009 6:50 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Бат Бонго пак чел-недочел - лазарни температурометри видял
ако кажеш инфрачервени с лазерна целеуказка може би ще е по - точно;)
а за постовете за инженера по-горе :
Инженера казва едно нещо защо работи  Защо не работи питайте техника по поддръжката 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Авг 13, 2009 9:12 am |
|
|