|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:30 am
| Автор |
Съобщение |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Реконструкторе, ти направо ме уби с тоя въпрос  Тази бета е H21e на транз., така нереченият коефицент на предаване по ток, теорията идва от четириполюсниците (сега те обърках яко, какъв транз. с четири крака)  , на софтуерен език ще рече : колко ток ще е необходим през базата и емитера, за да управляваш даден ток през колектора и емитера, съотношението на единия(Ice) и другия(Ibe) е бета или Ice/Ibe=H21e.
|
| Вто Окт 26, 2004 5:38 pm |
|
 |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
Тази тема стана дълга и космата. Трудно се проследява.
Не може ли ПИК-а да клати solid state реле, вместо транзистор?
Аз така и не разбрах какво управляваме? Няма значение, важното е акъл да даваме...
_________________ Adios
Mozfet
|
| Вто Окт 26, 2004 7:18 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
S-тествено, че може, ма те са само за променлив ток...пък аз доколкото разбрах клатим нещо на 14,4V май даже става въпрос за електронно запалване за автомобил  Ама странното е, че горят транзистори като пуканки...
Реконструкторе, ти да не би да забравяш да запушиш транзистора?!
|
| Вто Окт 26, 2004 7:23 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Хммм тук нещо ми звучи гнило .... ако за комутация MOSFT не става .... хммм по скоро не си го свързал както трябва. Ако комутираш запалителна бобина тя има обратна индукция, трябва ти гасяща верига. освен това MOSFET предава капацитивно и към гейта, т.е. един резистор 50-на ом и един диод в гейтовата верига няма да са излишни. Иначе съпротивлението му е линейно, и почти постоянно ако си го отпушил добре. В ключов режим няма причина да грее. Ако е P канален тогава сигурно не го комутираш правилно и от там ти идва проблема с гренето.
|
| Вто Окт 26, 2004 7:35 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Е, електрониката е доста сложно нещо, нямам шанс да го науча за няколко месеца.  А за какво е необходим базовия резистор?
|
| Вто Окт 26, 2004 9:59 pm |
|
 |
|
forest_gump
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Кажи ми моля те че не се бъзикаш, и нямаш намерение изкуствено да поддържаш темата !  И все пак кат съм почнал: базовият рез. служи да резистира базата (майтап  ) .... най-важната функция на резисторите е да усвояват пад на напрежение в себе си, по този начин се променя тока в клона на веригата в който те участват, Е в нашият случай това е базовата верига или базовият ток е ограничен с този рез. ако ли не (без рез.)- транзистора ще се изкефи много.(все едно да налапаш развъртян пожарникарски кран за да пиеш вода) , успех 
|
| Вто Окт 26, 2004 10:13 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Реле не става, или поне не съм виждал никъде такова изпълнение.
Нека поясня темата.
Правя си контролер за ДВГ. Стигнах до хардуера за запалването. Във всички системи, които съм разглеждал, бобината се зарежда през един обикновен биполярен транзистор. Около него няма нищо. Сигнала идва от контролера по една тънка жичка, тока за бобината отива през една дебела. От страната на контролера, поне при мойта кола, сигнала идва от няква хибридна схема.
Опитите със замяна на биполярния транзистор с MOSFET завършиха с неуспех.  Сега искам да пробвам с друг биполярен.
|
| Вто Окт 26, 2004 10:16 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Добре де, тока на пина на микроконтролера е някви мизерни 40 mA или нещо такова? Толкова ли е опасен? 
|
| Вто Окт 26, 2004 10:29 pm |
|
 |
|
forest_gump
|
http://www.geocities.com/ivanspirit/store/pic.GIF ето за какво става дума Реконструкторе, разликата е че съм ти сложил и крачето на пика със отвореният колектор.
|
| Вто Окт 26, 2004 10:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ех ... и в колите се изхитриха с тея транзистори ... абе ... азси бича MOSFET и не ми пука ... а като имам зор тиристори ммм сладко ... но кофти за управление ....  но пък си се продават чипове за управление на MOSFET-ти най вече мостове или горната част от моста, осигуряват нужното напрежение над захранващото за правилното и бързо запушване .. абе супер са си... има ги в всякакви корпуси и не са много скъпи ...
|
| Чет Окт 28, 2004 8:57 pm |
|
 |
|
Grrr
|
 Hm
Po princip triabva da napompish bobinata za celta ti triabva tranzistora da e otpyshen ne po veche ot 1ms , inache shte pochne da gree.
|
| Нед Окт 31, 2004 10:51 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
A на гейта на MOSFET-а какво отпушващо напрежение подаваш? 3.3 или 5.0 волта? Щото аз бих подал 12, и то през сериозен драйвер, за поне 0.5 ампера ток.
|
| Нед Окт 31, 2004 11:02 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то и аз това му разправях, даже в К1 мисля си има готови чипчета, то ако управляваш N отдолу добре, ама ако е отгоре .. дето ще се чудиш как да го запушиш по сигурно по добре сложи едно такова чипче, струва около левче мисля, малко е, различните модели осигуряват различен пиков ток, има такива до 10-на А .. а иначе от пика ... директно управление на MOSFET-а ако трябва превключва бързо и със стръмни фронтове няма да стане, той си има капацитет който доста ти заобля управляващия импулс, не мое да даде достатъчно ток PIC-а .... ако е към маса едно драйверно транзисторче и си пееш .. никакъв проблеми както казах гледай да не го мориш с индуцираното напрежение .....ако изрично не е написано ч еима защитен диод това което се рисува е диода получаващ се от прехода, не може да разчиташ на него.
|
| Нед Окт 31, 2004 12:56 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
 Re: Hm
1 е крайно недостатъчно, нищо няма да запали такава искра.  Стандартът е 5. Измерили сме доста системи и навсякъде е >=5.
|
| Нед Окт 31, 2004 1:55 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
5 V. Ако му пуснеш цели 12 няма ли да горне? 
|
| Нед Окт 31, 2004 1:59 pm |
|
|