|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:02 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе знам че по опитни колеги преди мен бяха избрали решението с IGBT преди години, когато тая технология беше зверски скъпа, а тиристорите бяха в разцвета си (бяха евтини). Явно имало що. Засега явно други алтернативи нямам. Лошото е че масовите IGBT транзистори са 600/1200В. Явно индустрията не се нуждае от по високоволтови. 1700В има малко , а 2500В за сега се правят само от IXYS, а за нагоре хич и не продумват. Пазара е много ограничен. На кой му трябва да превключва скоростно такива напрежения? На мен, ама кой ме пита. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Апр 09, 2005 10:42 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Добре де, щом толкова рядко се ползват високи напрежения, значи и това има защо. Не можеш ли да си промениш някак схемата, за да не работиш с такива антихуманни величини? Или може би принципа? Това пак ли е за оня мост с пациента?
|
| Съб Апр 09, 2005 6:49 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами бате, сърцето е съвкупност от мускули - когато синхрона в тая група се прецака - трябва Reset. Това правим ние. Като направиш едно съвкупно съкращение на всички мускули, шанса да тръгнат синхронно след това е голям (колко процента? - пътника си е пътник). Проблема е че пред сърцето има една камара тъкан, която намалява ефективността на импулса в пъти. При вътрешна дефибрилация (директно върху сърцето, пациента е отворен) и 30 J са доста. При външна - върху 120кг мас.... сложно е да се каже, зависи и от самото сърце, от патологията. Старите дефибрилатори работеха до 360 J - 6кV. Сега с разни фокуси (биполярни импулси, модулация), "успешната" енергията се смъкна на половина. Но това е - трябва си къс (10ms) високо енергиен импулс. Върти го, сучи го, всичко е енергия. А тя значи напрежение.
Онова предишното с токовия генератор, беше за същото устройство, но в режим на стимулация. То е малко по различно от дефибрилацията, импулсите са с по малка енергия, но се прилагат периодично - тактува се сърцето (pacemaker, гледал си Спешното).
И просто съвременните дефибрилатори, предлагат задължително и тоя режим. Та затова имах ония мъки. Май ги решихме. Ще знам - ако след година още съм на работа, значи явно работи.
А като говорех за индустрията имах предвид - автомобилната. Пазара на дефибрилатори е малък в световен мащаб, все пак това са скъпи устройства с висока принадена стойност, които се ползват само от специалисти. Не са коли.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 11, 2005 10:51 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Ама ако вземеш да не си там кажи, изрично ще си сложа табелка че не искам да бъда дефибрилиран, и по точно искам да ме погребут цял .. бе опечен
Абе ... един друг въпрос .... как тествате тези уреди ? Върху какво правите пробите, представям си те в облекло за тестове ..... херметичен костюм да не те тровят изгорелите газове, сложил дефибрилатора на количка и обикаля някоя болница в търсене на опитни образци ......
|
| Вто Апр 12, 2005 5:17 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами установено е че човешкото тяло при такива енергии се държи като почти омично съпротивление 50 ома (от 30 до 150 -зависи от кила, кожа и пр.). Като хардуер/софтуер тестване върху як резистор. Проблема идва когато се изобрети нещо принципно ново - например нова форма импулс. Тогава трябват вече и клинични тестове за да се прецени до колко е ефективно новото спрямо старото. Първо се пробва на опитни животни - а после и на хора. Абе по принцип не е толкова страшно - няма случай да е убит човек следствие на дефибрилация. Ама има случаи на умрели, при липса на дефибрилация.
А за да те втрещя съвсем ще ти кажа че дефибрилацията се ползва не само в спешната помощ - сиреч на умиращи. Ползва се и върху хора със специфични патологии (но съвсем живи) на които се прилага шок под упойка. И помага.
|
| Вто Апр 12, 2005 5:40 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Мдааа едно време са лекували и лудост с електрошокове ..... само да ни не хванат, че до един сме чалнати......
|
| Вто Апр 12, 2005 9:11 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Абе електричеството си действа ободряващо. 
|
| Вто Апр 12, 2005 10:44 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Разликата между лудия и нормалния е само една - от кой учебник е учил психиатърът  . То с тоа напредък на диагностиката има ли вече здрави хора? 
|
| Сря Апр 13, 2005 6:53 am |
|
 |
|
Таня
Ранг: Минаващ
|
 Тиратрон
До сега използувах spark gap switch но честотата на импулсите е не постоянна. Ако някои имаа по-подробна схема за тиратрон нека ми я изпрати или ми даде съжет какжо да правя. Използувам напрежения в порядака на 20-30 кV и честота около 1 кHz. Съпротивлението на товара е около 100 Ом.
Таня
tgachovska@yahoo.com
|
| Съб Юли 21, 2007 10:28 pm |
|
|