Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Фототранзистор на 940nm 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Фототранзистор на 940nm
Пусни някой друга снимка, да изплакнем окото.
Между другото, не помня къде точно съм го гледал, но имаше един фен, вместо сложни механизми за предвижването на позицията на чарковете, си ги придърпваше с главата на PnP-са, използвайки дупчиците по периферията на лентата.

Чет Мар 28, 2019 2:45 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
Първи опит - неуспешен! Както казват - ако стане от първия път - има грешка!
Самото отчитане работи без грешка, но съм сложил прекалено слабо моторче и не може да тегли. Гледах едно видео, където използват 28BYJ-48, но не му стига вътък. Ще сложа малко серво и мисля, че ще е 6!

Сервото не блести с кой знае какво като мощност. За сходен размер, AC серво двигател има по-малък въртящ момент от сходен стъпков.
Основното му предимство е, че не може "да изпусне стъпка". Или е на позиция, или вдига флаг за грешка.

Чет Мар 28, 2019 3:42 pm
Профил

michev написа:
Пусни някой друга снимка, да изплакнем окото.
Между другото, не помня къде точно съм го гледал, но имаше един фен, вместо сложни механизми за предвижването на позицията на чарковете, си ги придърпваше с главата на PnP-са, използвайки дупчиците по периферията на лентата.

Прави се, но ми се струва, че ще се забави машината. На китайските pnp им слагат една чудо, което обикаля фийдърите и с пневматика прави същото. Обаче на мен ми се струва много ненадеждно.

Ами моторчето, което съм избрал има въртящ момент само 0,03Nm, докато малкото серво има 0,4-0,5Nm. А и като пробвах наистина си трябва сила, за да го дръпне. Просто онова видео ме подведе. Явно там използват по-голяма версия на моето....

Снимки най-рано в понеделник! А и като не работи няма много за гледане. И трябва да сменя мястото на брояча...

Чет Мар 28, 2019 5:19 pm
Профил

It`s alive! Цък!
Изглежда първата ми ролка не е била ок! Въпреки това ще сложа серво моторче - повече въртящ момент и по-лесно управление. Ще имам само една платка за всички фийдъри, докато сега трябва за всеки да имам платка...
Въпреки това мисля като за първи опит е 6!

Пет Мар 29, 2019 11:21 am
Профил

Честно казано не очаквах, че цялото предвижване ще става през найлончето :). Гледайки онзи светодиод дето си сложил се присетих, че имам едни смд кондензаторчета, дето биха ти създали доста проблеми с този метод - https://photos.app.goo.gl/KupfYHnGdkHE4opF8 https://photos.app.goo.gl/38uuUq2AP5RsYTib7 .
За моторчета - може да погледнеш на https://www.omc-stepperonline.com/ . Имат всякакви варианти.. с редуктори.. без.. BLDC, стъпкови..

Пет Мар 29, 2019 12:07 pm
Профил

Оо прозрачни те ленти са нещо често срещано.

Пет Мар 29, 2019 4:58 pm
Профил

Хах, под този ъгъл найлончето ще се скъса всеки момент :roll:
Все си мисля, че някаква машина каквато нарежда елементи трябва да следи по-скоро тях. А отворите на лентата да са само за придвижване :-k
Прозрачни ленти има и на диоди LL4148. Общото за всички ленти е че найлончето е прозрачно винаги а елементите са винаги непрозрачни.
Освен това има и ленти с други ширини, например имам тука едни ESP12F модули, SMD, лентата е широка 2-3см и са по-високи.
Иначе поздравления :)

Пет Мар 29, 2019 5:04 pm
Профил

Няма проблем. И за прозрачните имам решение! И казах, че трябва да изместя другаде брояча. Просто трябваха няколко опита да докарам правилната позиция на лентата и първоначалния замисъл беше друг.
Да знаете да се продават някакви готови пластмасови ролки? Да използвам нещо стандартно от братски Китай?! Ето това ще да е моторчето:
Цък
И дори и аз да си правя ролката, не съм измислил начин да я прикрепям към моторчето с някаква раглобяема сглобка. Такива малки винтчета не знам дали ще намеря, а ако я залепя при проблем ще трябва да хвърлям моторчето, което е тъпо...

Пет Мар 29, 2019 6:51 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
...Да използвам нещо стандартно от братски Китай?! Ето това ще да е моторчето:
Цък...

Сигурен ли си че тая моторетка може да бачка ротационно? Защото тоя тип серва за авто и авио-модели са предназначени основно за линейно задвижване на разни джаджи. Имат да кажем ъгъл на завъртане 90 градуса, и с лостова система задвижват каквото има да се мести.

Отделно, не знам какво очакваш да получиш за няма и $2 "фром цина"? Не възлагай големи надежди че няма да се разпадне след 12 - 15 минути работа... :lol:
Последно време като прочета "евтино и качествено, за $3, фром цина" и започва да ми се гади... :D

Пет Мар 29, 2019 7:19 pm
Профил

Сервата от модели обикновено не са безконечни, т.е. въртят само определени градуси.

Пет Мар 29, 2019 7:41 pm
Профил

Оф, май вярно имаше една такава работа! Сега чак се серих, че се върти само на 180 градуса. Добре де. Друг ще взема.

Пет Мар 29, 2019 7:42 pm
Профил

SMD ролките са по размери и захващане като магнитофонните.

Пет Мар 29, 2019 10:44 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
Оф, май вярно имаше една такава работа! Сега чак се серих, че се върти само на 180 градуса. Добре де. Друг ще взема.

Имай предвид че на тоя тип серва ОВ е потенциометър. Предвид ценовия диапазон и произхода, не разчитай на особена дълговечност...

Съб Мар 30, 2019 12:19 am
Профил

Има и безконечни серва, даже някъде из нашите магазини съм виждал

Нед Мар 31, 2019 1:43 am
Профил
Аватар

В ТМЕ има разни моторетки с редуктор и енкодер. Цените не са в стотинки ама и не са безумни. Според мен по-правилния начин за това е някакъв вид трактор(като на старите матрични принтери дето печатат на безконечна хартия) да тегли самата лента а отлепянето на найлончето с един обикновен мотор дето се върти бързо и фрикционен съединител. Само че такава механика ще е доста по-сложна.

Нед Мар 31, 2019 10:02 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща