|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:43 am
| Автор |
Съобщение |
|
teglicho
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 09, 2005 11:08 am Мнения: 245 Местоположение: Blagoevgrad
|
А два GSM-a в група т.е безплатен разговор м/у тях какжа скорост може да се вдигне и има ли начин да се вуржат.
|
| Пет Яну 20, 2006 6:52 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Номера със радиостанция ЛЕН, няма да мине. Сдобих се с една бройка комплект със захранващ блок 57 и нещоси Mhz, но тя не може да предава постоянно повече от 10-15 мин. загрява и губи мощност. Като прибавя и времето за установяване на ВЧ част при превключване на приемане/предаване ... става една боза ...  няма нужда да търся втора станция, ... освен ако не откривам планинска служба 
|
| Нед Яну 22, 2006 2:51 am |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
@forest, може пък заека да изскочи из под земята
Преди 4г. се наложи по един проект да се прави Power Line комуникация. Тогава като се ровичках из мрежата, попаднах на един странен на пръв поглед проект, но не мога сега да намеря линка. С 2 думи, британска групичка ентусиасти правеха радио комуникация под земята. Да, няма грешка, изхода от крайното стъпало на радиостанцията отиваше в подземна антена. Само си спомням, че имаха успехи на 150км покритие, май бяха с дълги вълни, но каква е лентата на канала и какви скорости съм забравил. Хората бяха публикували пълната документация за изработка на приемниците и предавателите, както и на антените. Такъв вид комуникация се е използвал от руснаците още през 1942г. при обсадата на Ленинград. Тъй като германците са заглушавали всички наземни предавания, руснаците нямали никакъв шанс за наземна комуникация. Тогава се изхитрили и вкарали антените в земята и започнали подземна комуникация, а немците хич и идея си нямали, че наземното заглушаване е вече безмислено.
Опитах се в google да намеря нещо за тия британци, но ми излизат само пиратски радиостанции  . Трябва да е нещо от рода "underground radio" + "underground radio antenna".
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Яну 22, 2006 9:37 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@¶-rev
Тая идея се ползва отдавна за връзка с подводниците. Използват се свръх дълги вълни. Правени са такива разработки и за връзка в мините.
|
| Нед Яну 22, 2006 10:18 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Да. Скоростта е колосалните 2 бода/сек. 
|
| Нед Яну 22, 2006 12:14 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Ако оставим настрана всички "изчанчени" възможни решения, все пак най-приемливото е Wireless. Има вече достатъчно добри и нескъпи устройства, покриването на разстояния от 10-15км при пряка видимост не е проблем (с подходящи антени). Без ретранслация няма да мине, но сигурно може да се намери подходяща точка, от която да има пряка видимост към крайните две и където да има електрозахранване. И съвсем не е задължително точката на ретранслатора да лежи на правата, между двете точки. Тя може да е и някъде в страни, запаса от разстояние, което може да се покрие е достатъчен.
|
| Нед Яну 22, 2006 12:38 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да дам и моята лепта:
от това, което пишеш, излиза, че нямаш проблем да ползваш аматьорски честоти? 430, например...
вместо лен може да ползваш радио от бенефон мобифон. пуска се доста лесно на 430 и работи стабилно и продължително. говори му се през сериен инетрефейс, вярно не са АТ-команди, но все пак се управлява. няма проблем и с превключване TX/RX.
не знмам обаче какви скорости ще вдигнеш на трансфера, най вероятно ще е 9600 или 19200. но дори и за тези 'скромни' скорости ще заемеш бая честотона лента.
10 км не са никак малко. дори на върха на баира да има къщичка, на която можеш да сложиш антени с кутийка и да ти осигурят захранване, пак ще трябва да покриеш поне 6км (не вярвам баира да е точно в средата), а за целта ще ти трябват 200mW и много вероятно чинии. и се започва с едни чудесии като вълноводи, облъчватели и др. подобни, при които емпириката е основно средство.
а, и забравих - няма да е евтино 
|
| Нед Яну 22, 2006 5:42 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Нед Яну 22, 2006 11:47 pm |
|
 |
|
forest_gump
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
@nickich, това последното е много интересно и добре описано, благодаря за което, аз обаче още съм на вълна осъществяване на "някаква" връзка между точките .
@teglicho ми предложи вариант с два ГСМ-ма на свободна тарифа по между им, като идея е жестоко , поразрових се из описанията на PPP връзки за ГСМ-ми и ми направи впечатление че има много бели полета за това как два ГСМ-ма правят такава връзка помежду си единия ще е клиент а другия сървар, проблема идва от там че преди да започне същинското изграждане на PPP линка между двете точки има доста работа по изграждането на физическия слой на връзката която се свършва от клиента и сървара ГСМ-ми, . С две думи моите подозрения са че модема на ГСМ-ма /не съм сигурен за всичките/ може да бъде само клиент или търсеща страна за преноса на данни или може би оператора се е погрижил да бъде такъв за сега незнам?!?!?
Дали пък са толкова "тъпи" операторите и не са предвидили че някой ще изгради подобна връзка която дефакто заобикаля GPRS и WAP доста галантно ?!?!? Хммм...
@Дедо, имах преди доста време един бенефон-драгон, много му се кефих как от всякъде се връзва, взе да му пада батерията много бързо и да изключва, и аз реших да измеря тока на консумация по време на разговор, и така заредих NiMh-3.6V/1800МаH - батериите , вързах амперметър с обхват 20А, гледам го и набирам в първият момент показа препълване на обхвата после след доста колебания се установи на около 2А , изслушах всички услуги на оператора по няколко пъти и батерията умря пипнах чипа на предавателя да проверя колко се е нагрял и си оставих отпечатъка на него ... чесно да ти кажа не ми се иска да се забърквам с тая фирма повече ... 
Последна промяна forest_gump на Пон Яну 23, 2006 1:36 am, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 23, 2006 1:23 am |
|
 |
|
Lupus
|
И на мен тая идея ми хареса! Струва си да се поумува... и експериментира. Имам необходимата техника, но нямам време. Ако някой е мераклия - готов съм на коопериране!
|
| Пон Яну 23, 2006 1:28 am |
|
 |
|
forest_gump
|
@Lupus, имаш предвид за необходимата техника радиостанции нали, защото този проект който nickich постна е за осъществяване на обмен на данни чрез радиостанции , ако е така наистина си заслужава да се опита резултата, като хардуер не никак много , мисля че даже модема може да се замести със някой по достъпен от комет например.... дай малко повече инфо за апаратурата с която разполагаш !
|
| Пон Яну 23, 2006 1:49 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за да докараш 5W в антената на 450MHz няма как да не харчиш много. те и GSM-те харчат бая, но при тях поне е TDM и е само в няколко тайм-слота предаването. обаче си дърпат и те, импулсно.
та, каквото и да сложиш, все ще грее
общо взето не може "и ти в и-нета и душата в рая". 10км, са си много и без баир. а баир си е много трудно. а имаш и ограничение в бюджета. поне честоти можеш ли да ползваш или там могат да те тръснат с глоба?
за варианта пакет-радио не ми се мисли как ще гледаш страници на 1200  докато отвориш hotmail.com и ще трябва да се бръснеш сутринта.
за 2 GPRS-а е направо безмислено да се мисли. ако имаш един - значи имаш интернет и няма за какво да се връзваш с работата. не че не става, ама в този случай ще плащаш травика 2 пъти - изходящ от вас и входящ в работата и обрано. а "групите" на всички оператори важат само за разговори. за пренос на данни няма групово таксуване. дори за много "напреднали" групи
|
| Пон Яну 23, 2006 2:06 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Идеята да се използват ГСМ-и на свободна тарифа я виждам реално осъществима така: изхода на Модема през разделителен кондезатор го подаваш на мястото на микрофона на ГСМ-а ( може да се наложи някакво съгласуване на нивата ) , изхода от говорителя на ГСМ-а го подаваш през друг разделителен кондензатор към Модема . Същото правиш и от страната на хоста. В къщи си оставаш ГСМ-а включен и в готовност, от работата си набираш ръчно номера на ГСМ-а, който е у вас, след като направят 2-та ГСМ-а връзка имаш изградена физическата линия. Оттук нататък следва PPP и TCP/IP.
От време на време ще ти спира комуникацията, тъй като например Глобул ограничиха по продължителност такива разговори, защото засякли , че някои хора използват по този начин 2 ГСМ-а като бебефони  Може би и при останалите оператори този тип разговори е ограничен по време.
Но това време беше 1 час. За автоматизация на процедурата може да сложиш една платчица с процесорче, която автоматично да ти набира ГСМ-а в къщи и като наближи времето на разпададене на връзката да прекратява връзката и да прави повторно набиране.
Честотната лента на модемите трябва да ти влиза в честотната лента на телефоните.
Идеята с ГСМ-те е много добра.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Яну 23, 2006 2:25 am |
|
 |
|
0x00
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 18, 2005 4:14 pm Мнения: 67 Местоположение: Русе.BG/Oldenburg.DE
|
А дали аудио codec-ите на GSM-ите работят с loseless компресия?
|
| Пон Яну 23, 2006 3:38 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
пирев, дръж се сериозно
както е тръгнало, ще му препоръчаш да си чурулика номера с уста, вместо да го набира от клавиатурата
|
| Пон Яну 23, 2006 10:18 am |
|
|