Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Задачка за елетричари :) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Задачка за елетричари :)
radolin написа:
Н'бабане Гт'муан'га написа:
Според мен точката на объркване настъпва в точката LED1:R2

Къде е уловката в тази точка? Аз като пишман хардуерист го смятам така:

1. Последователно свързване -> тока през всички елементи е еднакъв
2. Сумата от падовете в/у всички елементи = 5V
3. Върху диодa vf=2V, значи върху резисторите остават 3V
4. Тъй като резисторите са равни, падовете в/у тях са равни -> I=1.5V/200Ohm=0.0075A или може да ги сумираме и направо I=3V/400Ohm=0.0075A

Тези сметки верни ли са? Според мен объркването идва от това, че вместо един 400 ома резистор, са сложени 2х200 ома, което реално е същото, но изглежда странно на пръв поглед.

Супер са. Аз като типичен ахмак отебах диода по презумция, че е идеално отпушен и сметнах направо 5V/400Ohm=12.5mA без да чета много условието. И най-лошото, че какъвто съм нагъл ако ме бяха конфронтирали на интервюто щях да отговоря, че е типична Ферми задача и да не ме занимават с глупости :D добре че не строя мостове...

Чет Яну 12, 2017 7:18 pm
Профил WWW

Това е глупаво като начало. В тази задача не се показват почти никакви знания. Всеки може да обърка някаква тъпа сметка...
Аз лично бих направил схемата реална - бих дал трансформатор със всичките му параметри, Грец, стабилизатор и после двата резистора с диода(примерно 1n4007), който е свързан на обратно :)
Така като видиш как разсъждава човека ще получиш много реална представа за нивото му. Само с проверяване на някакви тестове не става работа...

Чет Яну 12, 2017 7:56 pm
Профил

stoyanoff написа:
...диода(примерно 1n4007), който е свързан на обратно :)

По-забавното е диод 1n4007 свързан правилно, но след импулсен трансформатор с честота 1MHz. Така ще отделиш теорията от практиката. :twisted:

Чет Яну 12, 2017 8:19 pm
Профил

Абе ... вие майтап ли си правите или ... задачата си е супер и показва наличието на някои базисни знания, не е въпроса дали ще объркаш, дали пада през диода ще е 2 или 3 в. Има няколко основни неща, първо ако има два различни отговора занчи човека е наясно че различните светодиоди имат различно напрежение в право посока, което само по себе си не е голямо знание но означава че има знания. След това, изчисляването на тока , т.е. поне е чувал за закона на Ом, дори и да не може да го цитира може да го изпозлва.
Вие може да си мислите че се шегувам, но аз изобщо не се шегувам а сериозно ви казвам, че масово кандидатите за работа с дипломи от университети в технически специалности не знаят закона на ом и не знаят как се мери ток, ситуацията е много зле, ако може да реши тази задача отман съм го взел :)

Чет Яну 12, 2017 8:48 pm
Профил
Викаш, да вземеш бъдещия инженер, преди образУванито да му е повредило безвъзвратно мозъка?

Сря Яну 18, 2017 11:22 pm
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Айде сега да ви видя колко сте Иликтричари! Задачка за деца от детска градина!
Дадено:. Един иликтричар гу пратили у идна детскъ гръдинъ дъ учи дицатъ дъ съ пазят ут токъ. Билу убаву времиту пу убятъ и директуркътъ извадилъ мълчуганти на плацъ. Те били общу еN плюс еM. Струилъ ги въ иднъ ридицъ и им гуворилъ амъдългудългу. Дицатъ съ умурили дъя слушът и почнъли дъшавът. Куйе налеву, куйе нъдесну. Директуркътъ имсъ ядусълъ амъъъ многумногу и им изревалъ кът филдфебил дъ стуят мирну. Дицътъ спрели дъшавът, тъ чак замръзнъли бре. Тугас филдфебилу им изръмжал кът мечкъ: "надеееесну"! Амъъъ, дечицътъ шашърдисали съ, малечки ли били, ич низнамъ, амъъъ еN ут тях завили нъдесну апа еМ ут тях завили нълеву. И започнали пак дъшавът, амъ многу интиресну шавъли. Кое си виделу лицету нъ другарчиту паксъ убръщалу на сикундътъ кръгом де... И тъкавъ неръзберия станълъ, чи Иликтричаря у чудо съ видел и кътсъ пучесъл, съ запитъл две нища:
А) шъ спре ли тъия лудницъ изопщу?...
Б) шъ спре ли до пет часъ, щоту имал частнлу дъ ръботи?..

...айди сига некуй да ми утгувори бържебърже, чи да му пращам нъ чувеку есемес дъсъ притеснявъ ли, дъсъ непритеснявъ ли?

Съб Яну 21, 2017 7:27 pm
Профил
Аватар

DanielDimov написа:
Агенциите стават само за две неща:
1. ако не искаш да се разчува, че търсиш човек за съответната позиция
2. да ти направят първия филтър на кандидатите, тоест да ти отсеят тези дето изобщо не са за тази позиция

Агенциите точно са тези, които не могат да отсяват правилно. Същото важи и за повечето HR-и на място във фирмите.

Вто Яну 24, 2017 12:25 pm
Профил ICQ WWW

Чакай сега, ръководителите на екипи си избират подчинените, а зайчарките само надуват кавала.

Вто Яну 24, 2017 12:42 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
ike написа:
Чакай сега, ръководителите на екипи си избират подчинените, а зайчарките само надуват кавала.

Ike,
чул си ама недоразбрал :)
ама то си е за друга тема корпоративни ейчар и какво правят, и как без тяхна санкция, нема как да си избререш и човек да ти реши космите по задника, пък независимо колко голям ръководител екип си.

Вто Яну 24, 2017 12:50 pm
Профил

Значи и аз ставам за при Тони на работа...

Вто Яну 24, 2017 1:13 pm
Профил WWW
Аватар

hrpankov написа:
Айде сега да ви видя колко сте Иликтричари! Задачка за деца от детска градина!
Дадено:. Един иликтричар гу пратили у идна детскъ гръдинъ дъ учи дицатъ дъ съ пазят ут токъ. Билу убаву времиту пу убятъ и директуркътъ извадилъ мълчуганти на плацъ. Те били общу еN плюс еM. Струилъ ги въ иднъ ридицъ и им гуворилъ амъдългудългу. Дицатъ съ умурили дъя слушът и почнъли дъшавът. Куйе налеву, куйе нъдесну. Директуркътъ имсъ ядусълъ амъъъ многумногу и им изревалъ кът филдфебил дъ стуят мирну. Дицътъ спрели дъшавът, тъ чак замръзнъли бре. Тугас филдфебилу им изръмжал кът мечкъ: "надеееесну"! Амъъъ, дечицътъ шашърдисали съ, малечки ли били, ич низнамъ, амъъъ еN ут тях завили нъдесну апа еМ ут тях завили нълеву. И започнали пак дъшавът, амъ многу интиресну шавъли. Кое си виделу лицету нъ другарчиту паксъ убръщалу на сикундътъ кръгом де... И тъкавъ неръзберия станълъ, чи Иликтричаря у чудо съ видел и кътсъ пучесъл, съ запитъл две нища:
А) шъ спре ли тъия лудницъ изопщу?...
Б) шъ спре ли до пет часъ, щоту имал частнлу дъ ръботи?..

...айди сига некуй да ми утгувори бържебърже, чи да му пращам нъ чувеку есемес дъсъ притеснявъ ли, дъсъ непритеснявъ ли?

Мдааа, едно от хубавите неща на тоя форум е, че няма ограничения всеки желаещ да се изложи точно толкова, колкото е решил... :D

Вто Яну 24, 2017 1:31 pm
Профил

Не бива да има дискриминация. Аутистите и психично болните и те са хора. И те имат нужда от изява. Детска градина - детска градина. Колкото акъл - толкова. Ами без хич, а ?

Вто Яну 24, 2017 2:25 pm
Профил

По-готиното е че след години, като ти дойде акъла и земеш да триеш и бам удариш на камък....

Вто Яну 24, 2017 8:27 pm
Профил
Аватар

К'во ми хрумна: Рек, спокойно можеш да сложиш въпрос при регистрация "Кой е открил Закона на Ом?" :)
Или по-добре "Къде да ходи който не знае Закона на Ома?"

Сря Яну 25, 2017 11:52 am
Профил
Аватар

за миналата година имаме 180 нови регистрации, тази година до 2 ли искаш да ги свалиш?

Сря Яну 25, 2017 12:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща