|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:18 pm
Горяща първична намотка на тороидален захранащ траф
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Горяща първична намотка на тороидален захранащ траф
|
| Нед Сеп 27, 2015 9:15 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами защото, когато теоретичния свят се допре до реалния, винаги има някаква грешка. да се направи пусне DAC с грешка под 1LSB е трудна задача, затова се слага запас от битове, да кажем 18. отделно всички компоненти трябва да са нискошумяши, с малък дрейф и т.н. не е невъзможно, но все пак говорим за уред в ниския ценови клас и такайците надали са наблягали нито на схемотехника, нито на подбор на скъпи компоненти.
според мен дори и реален DAC няма, а е някакво PWM.
виж, да изкарат 5 знака от 24-битово ADC е по-реалистично, макар че и там са се поизхвърлили с грешка ±(0.03% reading+10mV) постига се, но не на тази цена.
|
| Нед Сеп 27, 2015 9:37 pm |
|
 |
|
icpart
Ранг: Минаващ
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: ами защото, когато теоретичния свят се допре до реалния, винаги има някаква грешка. да се направи пусне DAC с грешка под 1LSB е трудна задача, затова се слага запас от битове, да кажем 18. отделно всички компоненти трябва да са нискошумяши, с малък дрейф и т.н. не е невъзможно, но все пак говорим за уред в ниския ценови клас и такайците надали са наблягали нито на схемотехника, нито на подбор на скъпи компоненти.
според мен дори и реален DAC няма, а е някакво PWM.
виж, да изкарат 5 знака от 24-битово ADC е по-реалистично, макар че и там са се поизхвърлили с грешка ±(0.03% reading+10mV) постига се, но не на тази цена. |  |  |  |  |
Евала за мненията на ДедоБоре. Пак уцели в десетката определено. Поразгледах снимките на електрониката публикувани в ееvblog:   Определено липсва въобще DAC  . ДедоБоре е прав че най вероятно използват PWM DAC. Ако се вгледаме в снимката с основната електроника се виджат там около операционните усилватели доста кондензатори и резистори. Това най вероятно ще са RC филтрите на PWM-а. Интересното е че са използвали някакво FPGA решение и не знам тъй като не съм много запознат с програмируемите логики може ли да се синтезира с тях някой DAC. Поне от снимките се вижда че поне са решили да използват някой и друг по прецизен ОУ като тези OPO7C. Явно ги използват при измерването на тока и напрежението. Относно DAC-а успях да го идентифицирам и това е тоя TM7707. Това е някакъв китайски чип на някаква си китайска фирма. Поне по даташита който е на китайски също пише че поне е 24 битов. Поне нещо да има вярно в спецификациите. Та китайска му работа. Както обикновено се изхвърлят за да могат да си продадат по-лесно стоката. Между другото от eevblog намерих и по добра снимка дето се вижда входния конектор дето влиза с вторичните намотки:  Виждат се релетата с които най вероятно се превключват обхватите.
|
| Пон Сеп 28, 2015 1:27 am |
|
 |
|
741
|
Те не говорят за грешка, а за резолюция. Не ги бъркай двете неща. 1 mV резолюция за 36V обхват си е съвсем реално за 16 бита PWM DAC.
|
| Пон Сеп 28, 2015 8:54 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе баш за резолюция 1mV/0.1mA говорят (втория ред от Feutures от чаршафа на захранването) друг е въпроса защо и грешката е колкото резолюцията да, с 16 битов PWM може и да се постигне такава резолюция, ама обхвата да е максимално 32V. и е много по-лесно с по-голям PWM или с два. не ми се навлиза в дискусия. пък и на кого ли му трябва резолюция 1mV на такова захранване? а третия ред е "24-bit ADC and 16-bit DAC, high accuracy" ето " превода" на чаршафа за TM7707. китайско копе на AD7707. само дето оригиналния чип на AD e 16-битов сигма-делта. дори табличките и картинките са копи/пейст. евала на китайците, че са подобрили толкова значително оригиналния дизайн, без да влошат другите му характеристики. от AD следва сериознo да се засрамят. сменили да дейта регистъра (RS2,RS1,RS0=1,1,0) от 16 на 24 бита. и си признават (китайците, стр.24), че референса трябва да е AD780 (около $10). явно цена от $13 на оригиналния чип им е височка, и са сложили китайски чип с по-големи възможности и по-ниска цена. какъв е референса не се вижда. страницата на производителя на процесора изглежда така оправяйте се. 11-та серия я няма на тази страница. прилича на клонинг на атмел AT89Cx051. интересни са и цените - някои чипове почват от $0.11, горната граница е под долар. пак повтарям, това желязо трябва да излезе на производителя <$40, за да го пусне по хранителната верига и всички да са щастливи (по същата верига). тези гръмки цифри в документацията е да се хванат шарани.
|
| Пон Сеп 28, 2015 9:54 am |
|
 |
|
icpart
Ранг: Минаващ
|
В интерес на истината конкретния модел TPM3005 е с резолюция 1mA. Има друг модел на тоя дето се води с тази резолюция 0,1mA който е TPM-3005E. Ама дали и там са пипнали нещо по така за да докарат по-висока резолюция в конкретния модел не е ясно.
|
| Пон Сеп 28, 2015 10:17 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
погледнах в таобао. цената на единични бройки на TM7707 е около $0.30 за 24 бита цената на оригинален AD7707 в дигито е $13 за 16 бита
OP07C e с цени $0.10 и $0.80 съответно
брррр
|
| Пон Сеп 28, 2015 10:41 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Само информативно за icpart. Преди месец някъде и аз си купих такова, само че Axio - демек ТМЕ бранд. Освен това аз си взех 6003 - на мен ми трябва за малко по-високо напрежение и го избрах не заради цената а заради 60-те волта. Както и да е де... Моето го дават 3.2А на 60 волта което идва към 200 вата. Твоето е 150 вата. Току що направих същото измерване като теб - омове на входа на захранването - 7-8 ома. Твоето трябва да е към и над 10 в този случай. Макар че омовете не са кой знае какъв критерии в случая.
Иначе въобще не съм очаквал някакви чудеса от регулатора - куца работа е и поне на дисплея показва мноооого бавно какво се случва с изхода. Къде половин секунда на опресняване. И то с някакви зверски осреднявания (излглежда). Заданието се поддържа с точност доста по зле от 1mV. 5-6 mV е по-добро предположение, макар че 10-20 миливолта на празен ход си ходи нагоре-надолу. Меренето на тока - забрави такива точности - 0.1мА е показанието на дисплея. Не знам колко е съпротивлението на LoZ на Fluke-а ама на 10 волта изход ми дава между 1.4mA и 2.2mA в зависимост дали съм увеличавал или намалявал напрежението на изхода и на 20 волта ми даде от 3.8mA до 5.4mA. Напрежението сякаш го мери вярно - +/- 0.1 mV сякаш го докарва някакси. Само мямам скоп тука все още, да му погледна изхода какво представлява.
|
| Пон Сеп 28, 2015 12:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ето така изглежда платката за мерене на HP6632 чипа долу в ляво е DSP320C32 по документи се води 20А/5А (100W) Average Programming Resolution 5 mV/1.32 mA Programming Accuracy 0.01% +0.25 mV/0.01% + 30 μA Readback Accuracy 0.01% + 150 μV/0.05% + 160 μA Dynamic Measurement Accuracy0.03% + 5 mV/0.6% + 2 mA Measurement Time (voltage or current) 50 ms average (includes the default time of 30 ms for acquiring data, and a 20 ms data processing overhead
|
| Пон Сеп 28, 2015 1:14 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Намекваш че е невъзможно китайците да са по-добри от хюлио пакардоф? 
|
| Пон Сеп 28, 2015 2:03 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Е та нали подадох малко реални параметри. Далече са от мечтите дето са ги писали в рекламната листовка. В интерес на истината очаквах да е по-зле между другото.
|
| Пон Сеп 28, 2015 7:47 pm |
|
|