Отговори на тема  [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща
Възстановяване на стълбищен автомат 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Възстановяване на стълбищен автомат
Сега погледнах снимките - кога е произведен тоя стълбищен апарат? Като гледам платката и компонентите и ми прилича на нещо произведено по време на соц-а. С извинение - вътре прилича на г*з :) .

Вто Окт 21, 2014 7:01 pm
Профил
Аватар

Точно по време на соц-а е.

Наско - няма проблем при едно късо, след като крачето се изпари, да почнат да текак тоци на къде ли не. Ако няма предпазител няма никакъв проблем триака да му се изпари крачето.

Вто Окт 21, 2014 9:23 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Смених и оптрона пак не пали въобще а и тази платка е голяма мъка докато се извади нещо от нея. Приемам още предложения ентусиазма още не ме е напуснал.

Прикачени файлове:
P1130916.JPG
P1130916.JPG [ 3.4 MiB | Прегледано 2275 пъти ]
P1130915.JPG
P1130915.JPG [ 3.55 MiB | Прегледано 2275 пъти ]
P1130911.JPG
P1130911.JPG [ 3.43 MiB | Прегледано 2275 пъти ]
Вто Окт 21, 2014 9:40 pm
Профил
Аватар

Значи - частите се свалят по следния начин - вземаш газова горелка, палиш я, слагаш платката отпреде, изчакваш гетинакса да изгори - воала - елементите са свалени.

Вто Окт 21, 2014 10:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Да, ама не е соц производство. Дори на платката си пише "NIESIE 91" :)

Пък ако ще е ретро - става с 2-3 транзистора и тиристор. Този оптрон и захранване с траф ми се виждат over - нали си е включено в мрежата...
Навремето за фазо-импулсно управление на тиристорите си имаше т.нар. еднопреходни транзистори. Още тогава си беше гърч да ги намериш, но за щастие се заместват с двойка pnp и npn транзистори. Значи: един кондензатор (напр. 100нФ) се зарежда през съпротивление и като достигне до някакво прагово напрежение целият му заряд се изстрелва към гейта на тиристора. Друг кондензатор (например 470мкФ) през някой транзистор за буфер задава времето за светене, управлявайки горепосочената схема, а в границите на периода осигурява плавно превключване. На ви решение, достойно за дебрите на руската схемотехника!
Малко по-съвременно решение е някакъв таймер, стартиращ се от преминаването на мрежовото напрежение през нулата и периодът му да зависи от напрежението на основната RC група, естествено само в определени граници.
Иначе: препрограмираш автомата който те дразни :)

А фамилията на Cekins е фон Дракула, нищо, че ти мисли доброто в случая :)

Вто Окт 21, 2014 10:31 pm
Профил

Cekins написа:
Значи - частите се свалят по следния начин - вземаш газова горелка, палиш я, слагаш платката отпреде, изчакваш гетинакса да изгори - воала - елементите са свалени.

Е за толкова имам акъл то може за да изгори по хубаво да ползвам оксижен :D
Иначе сега и друго ме тревожи въпросния триак възможно ли е да съм го объркал нещо, на краче А1 е свързано фаза на G e диод който отива към транзистор а A2 e лампа

Вто Окт 21, 2014 10:43 pm
Профил
Аватар

Ако го беше объркал - щеше да разбереш при включването :)

Оопа, я пак?! А нулата къде е?

Едит: ааа, да бе, затова и оптрон ръгнали :)

Последна промяна bongo_x2 на Вто Окт 21, 2014 11:04 pm, променена общо 1 път

Вто Окт 21, 2014 10:49 pm
Профил
Аватар

Проследи на кои крака на чипа отива захранването и колко волта е.
Евентуално 4 и 11?

Вто Окт 21, 2014 10:55 pm
Профил
Аватар

Еее Бонго - не пия кръв. Ама все пак това дето си шорам в момента е червено. Вечер като съм много уморен, заспивам трудно. Ама като вакарам две-три чаши вино и ставам саркастичен. За капак на всичко ми се доспива и като легна, заспивам почти веднага.

За триака сериозно. Трябва да си сигурен какъв триак ползваш - краката на КТ207 и BT136 не си отговарят, въпреки че като триаци не се различават кой знае колко много. И между другото нищо няма да стане ако размениш А1 и А2. По принцип ако всичко е наред и размениш двата края, просто няма да светне. Та размени ги все пак и виж кво ше стане.

И сори за хапливия тон, ама на тия въпроси дето ги задаваш - отговорите обикновенно са такива...

П.П. Бонго - нулата отива в ламбите. Ползва се и за подаване на сигнал към схемата (от ключовете). По този начин в инсталацията вървят 3 кабела само - нула, сигнал и фаза през реле/триак от таймера.

Вто Окт 21, 2014 11:04 pm
Профил ICQ
Аватар

То и аз съм на червено, де. Ама оптронът не би ли трябвало само да запушва триака?!
Ъъъъ, да не позволява включването му, де.
Едит2: всъщност, сега взех да се замислям по схемата. К'в е този оптрон, не бях чувал за български фототриаци, гледам че било симистор а не тиристор с грец както си мислех #-o :-k

Последна промяна bongo_x2 на Вто Окт 21, 2014 11:18 pm, променена общо 2 пъти

Вто Окт 21, 2014 11:08 pm
Профил

за триака съм на 100% че ползва KT207

Вто Окт 21, 2014 11:08 pm
Профил

Здравейте, другия автомат ме отказа, но имам едно друго питане взех автомат с 2 степени след зададено време на половина светят лампите. Реализиран е с оптрон moc3023 триак BTA12 и естествено с контролер 12F629. Може ли да се преправи вместо да гасне на половина да гасне плавно.

Прикачени файлове:
P1130917.JPG
P1130917.JPG [ 3.77 MiB | Прегледано 2187 пъти ]
Чет Окт 23, 2014 9:34 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

naasko написа:
... с контролер 12F629. Може ли да се преправи ...

Почти сигурно е, че програмата в PIC-а е заключена за четене, и "преправянето" е възможно, като се напише нова програма за него.

Хубавото е, че ако напишеш нова програма - след това можеш да преправиш колкото искаш такива модули с почти никакви разходи (само труд).

Лошото е, че за написването на тази програма ще трябва да се съобразиш с хардуерното решение на схемата.

Чет Окт 23, 2014 9:57 pm
Профил ICQ
Аватар

=D> =D> =D>
Ама предният купен не ставаше ли за препрограмиране?

Без майтап, твоите вълнения ме върнаха десетилетия назад, чак сън не ме хвана. Направо ми се заформиха схемите в главата, само исках да те питам с NE555 ли го искаш, uA723, четворен ОУ или си падаш по CMOS-ките :) Просто се случи да имам много бягане, иначе щяхме да сътворим велика ретро-изгъзица!

В нашият вход всичко е със стандартни датчици на движение. Не знам как са събрали парите, но вече са се възвърнали. Моето участие е, че на входа и първия етаж ръгнах LED ламби и увеличих на мах времето за светене - мноо практично.

Чет Окт 23, 2014 10:11 pm
Профил

Днеска попаднах на сайт в който го имаха и го взех последния дори ми го дадоха без ддс. Иначе да такъв съм сложил и в таблото, но няма него да го свалям все пак не съм изрод :D
bongo_x2 може ли да ми кажеш някой ваш колега в София дали може да я качи на програматор и да се провери.

Чет Окт 23, 2014 11:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща