Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Захранване на GSM от buck регулатор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Захранване на GSM от buck регулатор
цецо,
когато го храниш с импулсен, проблема са АС пулсациите при включен голям ток при предаване. за по-високите честоти е по-голямо изискването.
над 500MHz трябва да си нещо от рода на <5-8mV, което не се постига лесно, вЕрвай ми. за 3G нещата са още по-зле...

това няма как да го прецениш от чаршафите. метода е проба-грешка, и за това е нужна старопрамен всеки да си признае в компания на алкохолни изпарения и вурстове какви са му успешните дизайни. препоръката ми е да купиш и тестваш ВСИЧКИ варианти и чак тогава да избереш. ще ти дам токова сонда за тези честоти с усилвател, когато налепиш кандидатите. със стария сандък можеш да ги видиш тези миливолти, за новия не гарантирам.

Съб Фев 22, 2014 7:57 pm
Профил

Desert Leo написа:
Миро, при мен обикновено ГСМ се храни от Li-Pol. Между батерията и модула има транзисторен ключ и в непосредствена близост до падовете за захранване, 220uF танталов кондензатор. Няма никакви проблеми... Модула работи по спецификация до 3.22V, но и при 3.18V успява да изпрати СМС при тази постановка.

Ако линейният ти е достатъчно бърз, добре защитен и ако кондензаторът е качествен може и да се получи. Въпросът е че има много "ако"-та и лесно може да се обърка. Ако е от онези твои проекти дето всеки грам е важен си струва риска. Но в нормален проект един 220uF е малко. Аз бих сложил поне 4 тантала плюс набор керамични с възможно най-добри параметри. Щото както каза батето не е достатъчно просто голям капацитет, а такъв дето покрива целия диапазон честоти, тоци, температури и т.н.
Иначе регистрация и СМС не е достатъчно тежък тест, пробвай с по-голям gprs трансфер и малко по-кофти покритие, да видиш как мрежата или отказва да ти вдигне gprs или те изритва като се разприказваш.

Съб Фев 22, 2014 10:47 pm
Профил

В наши устройства имаме вариант с линеен стабилизатор. Работи и сме сертифицирали устройството. Така че варианта не е за пренебрегване при относително малък дроп на напрежение върху стабилизатора. Разбира се има читави кондензатори след стабилизатора...

Е, при 12V входно - няма как да се ползва линеен без да се "опече", така че степ-даун импулсното е неизбежния вариант.

За да реагира бързо на големи промени на товара, трябва както вече споменахте малка бобинка => висока работна честота, особено при относително голяма разлика между входното и изходното напрежения.

По спомени изискванията в дропа на захранването беше под 100мВ (май беше под 50мВ за ГСМ-и на Синтерион).

Нед Фев 23, 2014 12:45 am
Профил
Аватар

Е, то при мен размерите винаги са ограничени, а понякога и теглото. Вече всички RCL елементи (където може) са 0402. SOT-23 ми идва голям, та отивам на DFN2015. GSM e 13х17мм, SIM, ако не е чип е микро. На този фон, няма как да сложа повече от един тантал, още повече, че той е доказано достатъчен. И 100uF върши работа

Нед Фев 23, 2014 9:14 am
Профил
Аватар

Мнение Като стана дума за кондензатори:
Що трябва да е скъп тантал с не съвсем сигурно качество?
По спомени 100нФ в паралел оправяха и най-калпавия 1000мкФ електролит. За по-високочестотното отделно си искаше поне 1нФ наблизо.
Предимството е, че качественият и малогабаритен конд си го ръгаш където трябва а големият може да е по-надалеко.

Нед Фев 23, 2014 5:52 pm
Профил

Мнение Re: Като стана дума за кондензатори:
bongo_x2 написа:
По спомени 100нФ в паралел оправяха и най-калпавия 1000мкФ електролит.

За 2-3А ме съмнява да го "оправи".

Нед Фев 23, 2014 5:56 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Като стана дума за кондензатори:
bongo_x2 написа:
Що трябва да е скъп тантал с не съвсем сигурно качество?

Ти обаче упорито продължаваш да ръсиш глупости на търкалета. След времето, когато за последно си ползвал танталови кондензатори (ако въобще някога си ползвал за дизайн де) нещата толкова много са се развили с тяхното качество, че просто идея си нямаш какви смешки приказваш :) .
Цитат:
Предимството е, че качественият и малогабаритен конд си го ръгаш където трябва а големият може да е по-надалеко.

Може и на един метър от регулатора и GSM модула да го ръгнеш, щото нали наблизо си сложил керамичен 100nF, дето няколкото ампера бърст даже няма да го усетят, нито да го видят :D

Нед Фев 23, 2014 6:47 pm
Профил
Аватар

Що му се впрягате на Бонго? Той е работил в гръчко и е прихванал типичната гръцка смес от простотия + безпочвено самочувствие.

Нед Фев 23, 2014 7:03 pm
Профил
Аватар

Някой беше пуснал крилатата, че трябва да мислиш като ток...
Направих груба сметка: да се разреди конд за 0.6мс чрез 2А с 0.3В е достатъчно той да е 4мкФ. Но не това е мисълта ми. Керамиките (или др.) обират фронта докато се усети останалото, що ти са фаради?

Edit: ся, че за големи токове кондовете трябва да са повечко и в паралел ми се струваше излишно споменаване.

Нед Фев 23, 2014 11:01 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
...Направих груба сметка: да се разреди конд за 0.6мс чрез 2А с 0.3В е достатъчно той да е 4мкФ. ...

Да се пробвам и аз:
0.6мс по 2А са : 0.6ms * 2A = 1.2mC
За да имаш 0.3V дроп, причинен от разряда на капацитета, той трябва да е 1.2mC / 0.3V = 4mF, т.е сметката ти е грешна "само" с 60dB ...

Нед Фев 23, 2014 11:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Прав си бате, докато зяпам филма съм объркал една хилядарка.
Бай Бонго винаги си е признавал колко е проЗ...

Пон Фев 24, 2014 12:18 am
Профил
Аватар

Бонго, потребител в тоя форум, особено пък такъв като тебе, дето е врял и кипял в аналоговата схемотехника не би трябвало въобще да смята такива неща, а да ги знае на усет или шесто чувство ако предпочиташ. Та мисълта ми е, че филмите не трябва да са му оправдание. Така може да се оправдава някой, дето туко що е завършил техникум и ще кандидатства в университета. На мен или на който да е тук, дето е проектирал поне 2 платки трябва да ни е пределно ясно и без сметки, че нанофаради и няколко микрофарада не са достатъчно там, където има импулсни тоци от по няколко ампера :) . Така че стига си се оправдавал с филми, времето, малкия Бонго, жената, бабата или там каквото още имаш в списъка :) .

Пон Фев 24, 2014 12:34 am
Профил

Преди 1000 години правих една каса с ГСМ. Модула беше на Телит а захранването от оловна или литиево-йонна батерия 7.2. Ползвах импулсен регулатор на торекс на 1 мегахерц. С ромски ключов транистор си държеше 4 ампера без проблем. Имах 10 микрофарада керамичен и 100 танталов. Един колега дето подкарваше софтуера си го беше закачил като модем на компа и си сваляше филми без проблем. Това с печатна антена на ръба на платката.

Пон Фев 24, 2014 3:08 pm
Профил

Pif написа:
. С ромски ключов транистор си държеше 4 ампера без проблем. Имах 10 микрофарада керамичен и 100 танталов.

Браво, успял си да спестиш малко кондензатори за сметка на мощно захранване :-)

Пон Фев 24, 2014 10:49 pm
Профил

Абе .. то и аз мога почти да се "похваля", преди мнго години като млад и упорит почти подкарах едно резонансно на 1.5 Мхз, вече не помня какви мощности гонех, ...аа жалко, почти, от време на време спираше да е резонансно, или най-малкото резонанса не беше там където с епредполага че ще е :) ... от тогава не съм се пробвал, но иначе на 1.5 Мхз може да смалиш доста кондензаторите, а и смущенията са малко .. друг е въпроса дали си струва.

Пон Фев 24, 2014 11:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща