Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Такт бутон и фаза 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Такт бутон и фаза
А бе заварчиците навремето ги учеха при какви обстоятелства и 50-те волта могат да ги убият.
Аз този сезон съм изключвал диференциалното реле поне 10 пъти. Системата е трипроводна с отделна земя, иначе не ми мърдаше поне 100. Хич не е приятно, като угаснат лампите по силата на псувните се разбира откъде е минал токът :)

Ама 8мм пластмасова пръчка си е добра изолация както и да погледнеш. На машините с риск "мокри пръсти" се слага силиконова качулка или подобна на бутоните.

П.С.: тези щекери така популярни на времето бяха пълна отврат заради калпавата изработка - притискането се осигуряваше от символична телчица (ако я имаше изобщо) а материалът ръждясваше дори от лош поглед. Преходът към шуко не помогна особено щото и зануляването даваше същата фира. Обаче свалям шапка за изобретателността на женурята от време оно при ползването на такива уреди :prayer:
Дори днес ако токът "светне" майка ми тя ще си довърши работата и на другият ден ще ми каже, че от ннамк'воси бие ток. Жената ще опищи махалата но пак ще си свърши работата. А реакцията на съвременната булка...
А за смъртен случай от щекер не съм чувал.

П.С.2: що ми се струва, че честите срещи с тоците имунизират човека :) То е по-скоро рефлекс като при кучето на Павлов де, но е достатъчно да ти спаси живота когато автоматиката нехае.
Спомних си как си купих електрошоков бъзер-запалка: идеята ми хареса щото ми беше писнало да ми крадат запалките. Обаче при пробата след части от секундата я запокитих и си останах само с плащането на парчетата. Впоследствие видях как хора незанимаващи се с тоци просто се засмиват на шегата и я оставят на масата...

Сря Окт 09, 2013 5:29 pm
Профил
Ранг: Почетен член

аз малко се поотнесох и вие си полафихте :). Радвам се, че ви отворих приказка.

Както вече разбрахте няма да товаря контактите нито с ток (<1мА) нито с напрежение(5В). Обаче както някои вметнаха - натискаш с мокър пръст и светваш. Имам печка Einhell - ползват мембеана (като за мембранна клавиатура) в/у такт бутони. Обаче това е гадно - не ми харесва как се натиска. Ако се мисли нещо друго - пластмасова пластина с някаква гума за да не пропуска вода ... няма да е лесно.
Цялата история е за едни таймерчета дето искам да направя. Съвсем просто нещо - 2 бутона - старт/рестарт (единия) и стоп (другия). Постоянно забравям разни неща включени вкъщи. направих си 2 такива таймера и са много полезни. Преди това обиколих магазините и не намерих нито един таймер с тези функции. Да не говорим че харчат маса ток дори да не работят.
И си мислех, че би било полезно на много хора обаче 4 пъти вече почвам да смятам и или става твърде скъпо, или няма печалба. Захранването излиза около 8 лв (+-2)...

А и като е на витрината някак ще изглежда зле до таймера с 18 фукнции дето трябва да си завършил космонафт да го ползваш.

Нед Окт 13, 2013 3:30 am
Профил WWW
Аватар

Пример - едни бойни хамерикански блендери: не само мокри пръсти ами и вода се излива.
Най-отгоре си имат самозалепваща мемрана издута на мястото на копчетата.
Отдолу има пластмасови капачки - панел, държат се на пружиниращи пластинки.
Такчетата са най-отдолу на прилично разстояние.
Натиска се лесно и не се поврежда дори при ежеминутна употреба, но и матриала е качествен...

Освен "мокри" има и "мръсни" пръсти - кухня е, така че или мембрана (може и силиконова) или капачката да е издадена доста навън.

Едит: друго надеждно е "капачките" да са изляти от мека гума която да го играе и пружина и уплътнение ама се цапа по-лесно и блокира.

Едит2: чак сега видях, че твоята капачка е наистина само капачка, а за 220В ги правят с дълги чопове натискащи къси такчета.
Както и да е, за дребни серии не можеш да направиш свястно такче на 220В освен ако хобито ти не е стругар например, мини на стандартен бутон да ти е мирна главата.

Нед Окт 13, 2013 11:18 am
Профил
Аватар

Аз имам подобни таймери по моята инсталация. Работят на 5в., но с безтрансформаторно захранване, при което фаза има и по бутоните и по дисплея и където се сетиш. Ако правилно съм разбрал и твоя случай е такъв. Аз съм наслагал бутони, на които натискалото се подава през отвор в кутията и отгоре има ламинирана лепенка с издутина за бутона. Tаймера на бойлера работи вече 3 години. Натиска се и с мокри пръсти, чак вода не се излива върху него. Няколко пъти съм го отварял и вътре е чисто и сухо както го затворих първия път.

Нед Окт 13, 2013 1:19 pm
Профил
Аватар

Че дай му акъл откъде ги взе, де, аз нали за такова разправям като най-добро видяно из профи-кухнята.
Ама на него един бутон му стига, така че - ?

Нед Окт 13, 2013 1:45 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Че дай му акъл откъде ги взе, де

а де....

bongo_x2 написа:
Ама на него един бутон му стига, така че - ?

Два

Нед Окт 13, 2013 3:39 pm
Профил WWW
Аватар

Start/Stop, LED и ква друга периферия? :)
Е, може и потенциометърче настройващо минутите, иначе отиваме при космонаФтските таймери...

Нед Окт 13, 2013 3:49 pm
Профил

два бутона: старт/рестарт и стоп. Това е анти-забрави таймер - като разбъркаш манджата натискаш старт/рестарт за да не угасне и 30-те минути почват да течат отначало. Като свършиш с готвенето натискаш стоп. Точно рестарт ми липсва в другите таймери. Е, да, може да спреш и да пуснеш пак, но е досадно. Пък и винаги е добре да не разчиташ на feedback (LED-a) за да разбереш дали изключваш или включваш. Винаги съм предпочитал ключета тип 1 <-> 0 отколкото push-push

Пон Окт 14, 2013 5:09 am
Профил WWW
Аватар

Щото ще падне голямо натискане още вчера исках да ти предложа по-голяма площ и сега ми хрумна:
пластмасови пластини лепнати от двете страни на мека гума, може и два чепа да ги държат една за друга, гумата го играе и уплътнение, отдолу може по две такчета или к'вото ти хрумне, т.е. като Space на клавиатурата.

Пон Окт 14, 2013 9:44 am
Профил

Не си ли мислел за сензорни бутони - капацитивни?
Повечето готварски печки са така..

Пон Окт 14, 2013 10:17 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Един приятел без малко да се запали от тези капацитивни бутони.... хлебарките успели да пуснат печката, въпреки защитата да се натискат два бутона :D

Пон Окт 14, 2013 10:39 am
Профил
Аватар

И какво си сготвили?

Пон Окт 14, 2013 10:44 am
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Че дай му акъл откъде ги взе, де...

От комет, най-обикновени тактови бутони 6х6.
Панела, за много бройки - фирма. За единични бройки тип "направи си сам" ги принтирам на самозалепващ А4, контраст и цветове на макс. След това ламинирам едностранно само лицевата част. Болт за дърво със заоблена глава, която се нагрява до 110*, най-добре на гредата на разглобения ламинатор, че температурата е подходяща. Върху шайба с подходящ по размер вътрешен отвор намествам ламинирания панел където искам да е издутата част за бутоните и от другата страна леко натискам с нагрятата глава на болта.

Пон Окт 14, 2013 10:45 am
Профил
Аватар

Vesko написа:
Един приятел без малко да се запали от тези капацитивни бутони.... хлебарките успели да пуснат печката, въпреки защитата да се натискат два бутона :D

Не са хлебарките. Мармотът е бил. Притоплял си е станиола...

Сега по-сериозно. Както биха казали при бонго - глупостакис на търкалякис. :D Няма как да се случи подобно нещо.

Пон Окт 14, 2013 12:03 pm
Профил
Аватар

Може, може! Лайната им са силнопроводими независимо от типа на бутоните.

Пон Окт 14, 2013 12:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща