Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Апарат за кръвно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Апарат за кръвно
може ли да споделиш еdни примерни данни в текстов вид -(coma separated/tab separated)
и да кажеш честотата на семплиране/ дали правиш оверсамплинг/децимиране и на колко...

Пон Мар 10, 2014 1:44 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Чак сега видях, че има нови мнения в темата... много съм отнесен, ей. Извинявай :)

Първо - да, ръчния апарат е златния стандарт в мерене на кръвно нялягане. Даже интравенозните апарати му отстъпват, затова в повечето случаи в болницата си го ползват. И аз си имам един китайски, но даже и той е по-добър от електронните. Но и те намират приложение, нали не всеки може да си мери кръвното със ръчен. Като гледах пазара, преди да започна да правя моя проект - оправят се производителите някак си.

Относно алгоритъма за измерване - след дълги борби го докарах до сравнително правилно измврване. Сравнявам стойностите с тези от ръчен апарат. По моя преценка е приемлив продукт на моите знания към този момент. Ето една графика на примерно измерване:
Изображение
Стойностите за това измерване са 126/82 и пулс 86. Третата и четвъртата графики са интересни - показват обвивката на пулса, която се използва за определяне на систолично и диастолично налягане, и ефективността на алгоритъма за засичане на върховете. Качвам файла от това мерене. Стойностите са разделени с интервал. Първата колона е налягането в маншона на ръката, втората е пулс. Максимална стойност на първа колона е около 27000, започват от след 6000. Стойности на втората колона са от 0 до 4095 (теоретично). Има DC offset на пулса, който е около 1000.
Честотата на семплиране е 500 херца. Не че трябваше да е толкова висока, ама защо не - какво друго да прави ПИКът. Честотата на един QRS комплекс е между 16 и 8 херца - огромен овърсамплинг, но пък много добра възстановка на сигнала. Беше ми полезно при филтрирането, в смисъл докато четох за Window филтрите... интересно е да сравниш сигнала преди и след филтъра.

Прикачени файлове:
t45.txt [105.38 KiB]
186 пъти
Пет Апр 11, 2014 6:44 pm
Профил

Сега пробвай апарата на 10 човека в различна възраст.

На този свят има един единствен точен начин за измерване на кръвно налягане и това е интравенозния. Всички останали са относителни. Това дето видиш ли в болниците ползвали други вместо интревенозни щото били по-точни си го чул от бабите на седянката. За не-критични пациенти се ползва маншон защото е не инвазивен. Няма опасност от инфекции, кървене, спукване на съд, изваждане на катетър и не се ползват скъпо консумативи. Интравенозното дава непрекъсната информация и знаеш всеки пулс с какво налягане е бил.
Ако нещата се правеха толкова лесно всички производители на електронни апарати щяха да ги правят точни и перфектни.

Съб Апр 12, 2014 11:37 pm
Профил
Аватар

То и най-добрия начин за диагностика на червата например е да ги плеснеш на масата и да ги разгледаш на спокойствие, но незнайно защо лекарите избягват тоя метод и ползват разни допотопни ехографски и т.н. методи с изключително неясни изображения за простосмъртния. Направо да ги ожалиш тия некомпетентни и неинформирани лекарчета :D

Нед Апр 13, 2014 8:56 am
Профил

ЦарБета много си в грешка. Червата не се виждат на ехограф. Те са от органите трудни за диагностициране. Те са дълги и нагърчени и затова не става да ги гледаш и с фиброскоп. Ехографа се предава защото в тях има въздух а и не се вижда ясно границата им. Бариева каша и флуроскоп е от малкото методи за образна диагностика на черва. Сега има и нов метод наречен пилкам. Пиеш хапче с камера в него и то минавайки през червата излъчва снимки. Като цяло ако има съмнение за нещо вариянта е биопсия - което си е вадене на парченце от червото на масата под микроскопа.
Бъркаш образната диагностика с жизнен показател като кръвното налягане. При здрав пациент то не може да се мени с много голяма скорост така, че 30-те секунди за измерване са напълно достатъчни. При леки планови операции се ползва мерене на 1-2 минути. При критични операции или в интензивното отделение кръвното се мери интравенозно защото ти трябват точни данни в реално време. Забавяне от 30 секунди или грешка от 20% може да са фатални за пациент в тежко състояние.
Първо се запознай с материята преди да ожалваш неинформираните лекарчета. Не забравяй, че за инджинер се учи 4 години, за програмист 2 а за доктор 10.

Нед Апр 13, 2014 9:10 pm
Профил
Аватар

След като си превеждаш ник'а ми на маймуница не знам как щеше да се оправиш ако беше на латински :lol:
Pif написа:
...Първо се запознай с материята преди да ожалваш неинформираните лекарчета. Не забравяй, че за инджинер се учи 4 години, за програмист 2 а за доктор 10.

Ти колко години казваш, си учил за лекар :?:
Аз с материята съм запознат много добре! Е... верно отзад напред :D учил съм дълги години кога къде и как по най-бързия и болезнен начин да те изкарам от строя и да приревеш за лекари и зъболекари. В общи линии намирам работа на лекарите. Понякога и на адвокатите, но това е друга тема.
Преди да се впуснеш да ми обясняваш поредните си глупости само да ти кажа... моята балдъза е операционна сестра в травматологията на ВМА. Сега учи за лекар. Не знам колко рождени и имени дни и не знам още какви празници съм ги прекарал със светила в медицината покрай нея. Та минах днес през ВМА и се видях с някой познати. Доста се забавляваха на постовете ти.

Научаването на няколко термина не те прави лекар. Та чак се впускаш и акъл да даваш ...COOL(това последното е на английски, да не се чете ЦООЛ!!!)

Пон Апр 14, 2014 9:18 pm
Профил

Фукаш ли се, че си бабаит? Това ли са ти всичките гордости? Или това кой познаваш?
Не се ли замисли, че може да съм разработвал медицинска апаратура?
Другия път като "убеждаваш" някой свой "пациент" в своята правота го убеди с повече детайли към кръвоносната система или сърцето и след това го попитай в интензивното дали са му мерили кръвното интравенозно или неинвазивно. Тогава може би ще успееш да ме трогнеш с доводите си.

Офф: Много близки отношения имаш с балдъзата си. Щом и в операционните те вкарва :mrgreen:

Пон Апр 14, 2014 11:24 pm
Профил
Аватар

Балдъзата, особено ако е младичка, е ценна придобивка. Следващият път като се женя мноого ще внимавам.
Иначе да попитам докторите: ако ме сърби лявото мъдо и ми играе дясното око това признак на високо кръвно ли е?

Вто Апр 15, 2014 1:02 am
Профил
Аватар

Пифче, въпросът си остава
CarBeta написа:
Ти колко години казваш, си учил за лекар :?:

Грам не съм се замислял какво си разработвал щото грам не ме интересува. Може да си разработвал медицинска апаратура а може и да не си. И в двата случая това не те прави лекар, фелдшер, парамедик, санитар или какъвто и да е капацитет свързан с медицината. Познавам един единствен човек, който разработва медицинска апаратура и това е Цецо. Но не съм чул и видял да се изживява като лекар.

Вто Апр 15, 2014 9:11 am
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Балдъзата, особено ако е младичка, е ценна придобивка. Следващият път като се женя мноого ще внимавам.
Иначе да попитам докторите: ако ме сърби лявото мъдо и ми играе дясното око това признак на високо кръвно ли е?

Според народната медицина решението е едно - почеши коня, окото само ще се намести.
Според традиционната - ба ли му мамата..., не е толкова напреднала още

Вто Апр 15, 2014 9:19 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Защо му засирате темата на човека :?:
Явно лайната са ви в повече та ги мятате насам-натам ... :evil:
По темата :
Предполагам че итегрираш стойностите, а числените интеграли имат неприятният ефект 'дрифт' поради постоянно токовата съставна на сигнала.
защо преди процесинга не сложиш един DC bloker и един след интегрирането?
понеже искам да избегна разните 'академични съвети', как филтрите спират постояннотоковата компонента което си е вярно - все си мисля, че имаш малки затруднения за филтър, който да пропуска на 6 херца.

Вто Апр 15, 2014 12:54 pm
Профил
Аватар

Здравей,

За филтрирането на пулса използвам два leaky integrator-а. Ето ги: y[n] = a*y[n-1] + (1-a)*x[n], където а е между 0 и 1.
За по-нататъшната част от поста не мога да коментирам... не съм компетентен към момента... :)
Ако ти се занимава, може да поясниш за този дрифт и DC блокер.

Вто Апр 15, 2014 8:02 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

По аналогия с меренето със слушалки, при спадане на налягането в маншета, пулса в слушалките се появява после изчезва.
В графиката трябва да се забелязва едно по-рязко покачване на амплитудата, следва нещо прилично на плато и после едно малко по-стръмно спадане.
Освен това, ако си се заслушвал в слушалката в началото и края звука е глух и с преобладаващи ниски компоенти. В средата на интервала е ясен, като дори се чува шума на кръвта в артерията, т.е. има и по-високи компоненти след пика в QRS комплекса.
Та идеята ми е алгоритъм, който да хване тези две стръмнини в началото и края на чуваемия интервал. За да се вдигне точността може да забавиш изпускането на въздух.
Това е просто една идея, вероятно не много вярна.

Чет Апр 17, 2014 4:05 pm
Профил
Аватар

Пушека написа:
...
Та идеята ми е алгоритъм...

Аз пък снощи се скарах с майка си, че като е спестила парите от джаджа за икономия на бензин (ръгната в буксата за запалка) е решила да ги вложи в електронен апарат за кръвно, че бил швейцарски.....

Чет Апр 17, 2014 4:43 pm
Профил
Аватар

@Пушека: Не съм сигурен, че разбрах поста, ама както с меренето със слушалки, така и тук пулсът се "напипва" при спадане на налягането в маншона. Само дето не е при спадане, ами при увеличаване на налягането (по-малко време отнема, но сигналът е същия). Въздухът се напомпва достатъчно бавно, за да може да се извлече полезен сигнал, който да се усили и анализира, а и да не трае меренето една минута. Твоето предложение за намиране на пиковете чрез анализиране на стръмността (първи дериватив) на сигнала ми беше първата идея :) Покрай това се замислих и за zero crossing detection, но тъй като съгналът може да има доста zero crossings между два пулса, не станаха нещата. Поне на мен не ми се получи, а и не опитвах много, защото прочетох една статия за QRS детекция (написана от българин!), в която беше описан по-лесен за изпълнение, а и по-надежден алгоритъм. Пробвах го, получи се - работи много добре, доколкото сигналът е ясен.

Алгоритъм, който гледа стръмнината на сигнала, е интересно нещо... Ако ми остане време, ще си поиграя да видя какво ще се получи от любопитство. Засега мисля, че нещото си работи добре, и ако пипам повече, ще го разваля. БТВ прочетох какво е DC блокер, и пробвах с един преди и след филтрацията на пулса (тъй като това нещо DC компонентът изчезва, трябваше да добавя offset след филтрацията). Разлика нямаше, може би защото самият сигнал е доста кратък като времетраене (може и да има, но не съм грамотен да я забележа).

п.п. Какво е това нещо, което се ръга в запалката и икономисва бензин?

Чет Апр 17, 2014 6:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща