|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:56 am
Въпрос за IGBT транзистор
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: Въпрос за IGBT транзистор
Не ти е там проблема - ама така с обяснения от типа полумост и т.н. нищо не става ясно. В момента в това по което работя, драйвера го храня директно от трафче 9V/200ма, грец, кондензатор 1000 uF и толкова. На тия 13-14 волта след греца има и още няколко карантии накачулени. В общи линии напрежението с товар, без товар - не мърда. ИГБТ-то се клати на 8кхз. Ами кажи къв ти е драйвера - там имаш няква шашкания. И то сега ще излезе че не е един драйвер а е един двоен, на който горния се захранва от кондензатор 'как му беше името' и т.н. и т.н.
|
| Чет Авг 08, 2013 8:02 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не е така работа Цеко - единичен е! Аз също си го мислех това - да захраня директно след грец, ама ще видим. Искам да попитам нещо друго! Понеже GRD на 15В е свързано към Е на транзистора и реално към -Vpower, знам че е възможно това да доведе до GRD under zero - сиреч силовата верига да свали още повече потенциала на GRD15V. Възможно ли е обратното явление - силовата верига да повдигне нулата и така реално потенциалната разлика да падне от 15 на 6?! Все пак не става дума за 100, а за 600В на моста...
_________________www.elkran.com
|
| Пет Авг 09, 2013 7:33 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
То като повдигне нулата, ще повдигне и плюса на захранването на драйвера. А ти ако мериш масата някъде си, пък напрежението близо до LM-ката, нищо чудно да те лъже. Напрежение се мери там, дето ти трябва, особено по устройство с големи тоци/мощности. Закачи осцилоскопа на гейта и емитера (трябва да е изолиран осцилоскопа) и виж какво реално се случва там, защота в крайна сметка само това има значение. Ако там нещата не са в ред, тръгваш по веригата от там към драйвера и после към захранването и търсиш причината.
|
| Пет Авг 09, 2013 11:07 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Меря и двете близо до LM. Там ми е най-удобно.
|
| Пет Авг 09, 2013 11:57 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Аве то може да се повдигне масата ама това ще означава кофти опроводяване (даже много кофти) - това може да се види като мериш с осцилоскопа масата на две различни места - ако играе се вижда. Примерно закачаш масата на скопа на емитера на транзистора а щеката я слагаш на масата на лм-а и ще видиш дали е това. Дай схема ве човек - само гадаем тука. Ама дай цялата схема - всичко дето е накачулено, включително силовия вход и изход.
|
| Пет Авг 09, 2013 12:13 pm |
|
 |
|
nik
|
при индуктивен товар и голям/малък PWM се засрещат отпушен диод и отпушен транзистор, говоря за наносекунди, и протичат огромни тоци и започват да ходят разни безумни ВЧ смущения както по жиците така и индуктивно да излъчва наоколо като се съчетае този проблем с неправилно оптроводяване на платката и липсващи кондензатори на точните места схемата просто не работи като се закачи товара без схема, платка и осцилограми с оскъдната информация толкова мога да кажа с налучкване става до 100 волта, нагоре проблемите стават много
|
| Пон Авг 12, 2013 10:43 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Благодаря за помощта! Проблемът не е в обратните диоди, нито в захранването. Трябва ми биполярно захранване! Транзисторите не успяват да се запушат всеки път до край под товар и от там идват мизериите. Нямам сонди пригодни за такива напрежения и не искам да рискувам с обикновени! То всъщност аз от още от начало си мислех, че е нещо не запушвам правилно, но предположенията ми бяха свързани с неправилно пресметнати времена...
|
| Пон Авг 12, 2013 9:32 pm |
|
|