|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 10:57 am
Комплиментарен повторител предизвиква смущения
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Комплиментарен повторител предизвиква смущения
IGBT-то ще сменя лесно. Но проблема пак остава. Значи, когато увелича Rg до към 100 ома всичко работи. Но това означава ток към 0,15А. Когато намалявам стойността до към 20-30 ома започват чудесата. Какво предлагаш да използвам за снубер? Имам едни Х2 кондензатори и май малко Y2, но тия не ги намирам.
_________________www.elkran.com
|
| Пет Фев 15, 2013 5:52 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Какво клатиш с тоя мост? Въобще, опиши цялата картинка, дето искаш да постигнеш. Къде мериш звъненето?
|
| Пет Фев 15, 2013 5:59 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ползвам Microchip TC1413NEPA и/или IRF IR2125PBF , 40kHz, към 40nF е сумарния капацитет на гейтовете на няколко MOSFET-a вързани в паралел. Няма разминаване с документациите.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Фев 15, 2013 6:26 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е тия не съм ги опитвал, няма и да ги опитам - колко пъти да ги оставя да ме прекарат. Нали знаеш как казват от вашата страна на океана "fool me once...."  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Фев 15, 2013 6:30 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
От към другата страна на океана пък казват повторението е майка на знаението  и т.н. в тоя ред докато се стигне до фундаменталния въпрос кое е първичното: кокошката или яйцето ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Фев 15, 2013 7:01 pm |
|
 |
|
nik
|
пък мое лично наблюдение - човешката грешка е мноооого по често явление от фалшивите чипове/чаркове 
|
| Пет Фев 15, 2013 7:07 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Сега, направих няколко измервания и опита. Както казах имам два IGBT в полу-мост. Схемите за управление са еднакви. Когато пусна да цъка само 1 - няма проблеми. Дори и с малко съпротивление за Rg, независимо от свързването на MOSFET(повторител или инвертор). Когато обаче трябва да работят и двата(първо единият, после другият), в момента на смяната захранването на контролера започва да играе. Имам подобаващ dead time м/у смяната(няма някакви къси във силовата верига или нещо такова). Идеи?
|
| Пет Фев 15, 2013 7:43 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Да разбираме че моста е без товар, демек само клатиш транзисторите?
|
| Пет Фев 15, 2013 8:04 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Когато няма товар(няма напрежение върху транзисторите) всичко е ОК - работи та се къса. Когато напрежението в/у големите транзистори премине 100В(като подам повече от 100В, примерно при 50 не го прави) започват проблемите...
|
| Пет Фев 15, 2013 8:14 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Не питам дали има напрежение, а дали има товар. Тоест към полумоста закачено ли е нещо, и ако да - какво?
|
| Пет Фев 15, 2013 8:23 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Нищо няма! Само напрежение!
|
| Пет Фев 15, 2013 8:40 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Така е, затова и реших да го отбележа та който има акъла да научи благодарение на времето което аз похарчих за да открия, че тия драйвери не работят по спецификация, да има шанса да го направи.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Фев 15, 2013 9:52 pm |
|
 |
|
zaphod
|
това пък как да се разбира? напрежението минава през товара, ако няма товар няма и напрежение. не съм чел всички мнения, но аз бих сложил биполярни повторители или пък бих откачил крайното стъпало, за да видя дали проблема е от него или от повторителя. всичко това разбира се само ако нямам осцилоскоп, ако имам просто ще погледна и ще видя къде е проблема.
|
| Съб Фев 16, 2013 9:34 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Stoyanoff, вслушай се малко какво ти пеят петлите бе човек. 1. имаш полумост => можеш да ползваш някой от драйверите дето ти предложи tgi - един за двата транзистора. 2. искаш IGBT => за да влезеш в нормите на точно тези (пък и на повечето) трябва да смъкнеш доста честотата => за техния капацитет тока който драйверите дето tgi ти препоръча ще е достатъчен да ги клатят що годе нормално.
Не те знам какво точно мериш, обаче от къде си сигурен че мощните транзистори не се окъсяват? И вземи пусни цялата схема, а не само парченца на малки хапчици - имам чувството че търсиш под вола теле - демек не ти е в гейт драйвера проблема (или поне не целия проблем).
Освен това, IGBT-то доколкото знам, за по-добро запушване си иска -20 волта на гейта.
|
| Съб Фев 16, 2013 9:53 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Смъкнах честотата до 10кХз(спрях PLL  ). Пак имам същото смущение. Както вече написах, когато транзисторите ги няма и управлявам IGBT директно през оптрона с Rg=100ohms, всичко е ОК. Обаче добавя ли транзисторите започват проблемите. Не съм тествал какво ще стане ако използвам транзистори + 100 ома гейтово(все слагах малки, нали това целя). Ако предположим, че проблемът е в големия ток, който протича и създава някакви EMP, то каква е гаранцията, че ако купя драйвери, няма да се случи същото?? То, когато намаля гейтовото съпротивление, токът става голям независимо какво използвам... Относно товара - двата IGBT са свързани последователно, като по средата има извод за товара(който не е свързан). Този номер го прави независимо дали съм свързал някакво товарно R или не. Сега го тествам без - само полумоста с подадено напрежение от около 150В.
|
| Съб Фев 16, 2013 10:15 am |
|
|