Отговори на тема  [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 32  Следваща
DIY Микроскоп за 50-60лв 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
jofcho написа:
Тези дни на три-четири пъти ме изхвърля форума, въпреки, че съм му дал да ме запомни при влизане (не браузъра да ми помни паролата, а самия форум).
Та може би наистина е имало някакви проблеми.

Аз забелязах че ако ме е запомнило на служебния комп и си вляза от домашния или от телефона, на служебния вече не ме помни и обратно.
Един вид в моя случай помни ме само на едно устройство и ме забравя, ако се логна от друго.

Пет Фев 05, 2021 2:46 pm
Профил

Ако някой си "изгуби коментара", защото е изхвърлен от акаунта си, ще си го възстанови бързо, като кликне два пъти на "Go back one page".
Но аз досега съм нямал като че ли този проблем. Помни си ме винаги. Имам касперски, може и той нещо да менажира, знам ли, да не ме изхвърлят от профила ми.

Пет Фев 05, 2021 3:00 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Не съм много фен на китайщините, но някои неща от алиекспрес вършат работа.
Аз лично си взех това
https://www.aliexpress.com/item/3285446 ... 4c4dKllEc1

Да, сравнително малко е разстоянието до платката, резолюцията не е кой знае каква, ама за толкова пари толкова. Върши ми работа, не съжалявам, че я взех.

Иначе на едно място в София видях истински микроскоп с всички екстри, но парите са други, не ми се дават толкова на този етап.

Пет Фев 05, 2021 11:36 pm
Профил

movx2000 написа:
Иначе на едно място в София видях истински микроскоп с всички екстри, но парите са други, не ми се дават толкова на този етап.

Това дето си го взел, и аз го имам, почти неотворено и неизползвано. На някои им харесва, за мен обаче е абсолютна шитня.

По какво се различава "истинския" микроскоп дето си видял от това, дето го правим с камера за микроскоп тука?

На работата има един бинокулярен, дето струва луди кинти и НИКОЙ не иска да го ползва, да си вади очите да зяпа през него. Камерата му е много по-назад в пърформанс спрямо тези, които дискутираме. Стойката му е изключително масивна и отстоянието до обекта е силно ограничено, илюминатът, монтиран под обектива, фабричен, като светне и се виждат само блещукащи светулки (тоест отблясъците на тинол, пътечки, компоненти с метален корпус) с някакви подобия на контури. Като намалиш илюминатът, се вижда само черно. Външна светлина не помага, не е чувствителна камерата. И пак говоря за скъпотия. А тези, дето тук ги тъкмим са към 300 до 400 лева, с всичките им стойки и глезотийки.
Аз понеже се вслушвам в Спарки, си купих и евтината камерка, щом така добре се справя. Но и с тази нечувствителната, "скъпата" си запоявам вече LQFP, WSON, BGA и всякакви екзотики с лекота, доста по-бързо. Виждаш всичко и погледът ти не е в платката, а на монитора. Платка повече не гледам, като поя. Ще пазя повече и очите си, дето са съвсем похабени от такива операции в миналото. Сега един 0402 ми изглежда като кебапче, като голямо кебапче.
И това за цена мноооооого, ама мнооооого по-ниска от микроскопа на работата, дето никой не го ползва.
Та замисли се, има огромна полза, това е изключително позитивна добавка към една домашна лаборатория. За мен е вече еднакво важно като това да имам мултиметър например (щото да кажем, осцилоскопа няма как да не е по-важен).

Пет Фев 05, 2021 11:54 pm
Профил

d_jelev написа:
Това дето си го взел, и аз го имам, почти неотворено и неизползвано. На някои им харесва, за мен обаче е абсолютна шитня.

11-те евра, похабени за това, щяха да свършат МНОГО по-добра работа ако бяха инвестирани в бира. :) Такова и аз имам, много отдавна, когато не бяха по 11 евра, ама пак си бяха същите шитни. И по българските магазини ги има, та няма нужда да де поръчват от майната си.

Щом си си купил "евтината" камера, много скоро ще разбереш за какво говоря. Разликата ще е покъртителна.

Чакам "насипна" камера с IMX334 за проба. Лошото е че ако ми хареса, цената е неприятна, даже в AliExpress. Та мъдря по въпроса дали не мога да вържа камерен модул (което е общо взето сензор вурху платка със захранвания) към един от двата Zinq-а, дето ми пратиха подарък от Китай. Като чета чаршафите, май ще има достатъчно пауър за демозайкване и елементарни обработки, преди да го засили към HDMI-то, даже и за 4К сензор. Вероятно ще трябва да ползвам десериализатор, защото входовете за даннни изобщо не са мъдрени за дифернециални двойки.

Поредната краста....

Последна промяна sparkybg на Съб Фев 06, 2021 1:24 am, променена общо 1 път

Съб Фев 06, 2021 1:15 am
Профил ICQ

Какво значи "насипна" според твоя технически жаргон?

Съб Фев 06, 2021 1:23 am
Профил

d_jelev написа:
Какво значи "насипна" според твоя технически жаргон?

Без корпус, на платки.

Съб Фев 06, 2021 1:30 am
Профил ICQ

Ясно е, че си напред в материята, само да те питам, това нещо с Zynq, предполагам говориш за онези развойни платки от криптофермите, дето накупихме, на VHDL ли ще пишеш или ще ползваш процесора за тези мозайки, обработки и каквото там ти му разбираш?
Тези сензори имат интерфейс CSI-2 за данните. Теглиш ги с този интерфейс и ги обработваш в zynq? Самият интерфейс нещо стандартно като периферия ли иска, или трябва и него да пишеш в fpga-то? И това за hdmi изглежда примамливо да се пробва, ама като не знам как става...
Осветли невежите като мен по въпроса, моля...

Съб Фев 06, 2021 1:41 am
Профил

d_jelev написа:
Ясно е, че си напред в материята, само да те питам, това нещо с Zynq, предполагам говориш за онези развойни платки от криптофермите, дето накупихме, на VHDL ли ще пишеш или ще ползваш процесора за тези мозайки, обработки и каквото там ти му разбираш?
Тези сензори имат интерфейс CSI-2 за данните. Теглиш ги с този интерфейс и ги обработваш в zynq? Самият интерфейс нещо стандартно като периферия ли иска, или трябва и него да пишеш в fpga-то? И това за hdmi изглежда примамливо да се пробва, ама като не знам как става...
Осветли невежите като мен по въпроса, моля...

На Verilog пиша.... ама то си има и готови писаници. Но това вече е доста сложно, за да мога ей-така да те светна. То даже и аз не съм твърде светнат - имам подкаран само един проект, и то не твърде сложен. Но пък тръгна от раз, та чак себе си учудих. :)

Процесора се ползва за да се подкара някакъв елементарен Linux например, който да инициализира сензора и да налива акъл във FPGA-то. Не му е по силите да върши нещо повече по отношение на изображения с такива резолюции.

Идеята е FPGA частта да прави всичко по отношение на достигане на сигнала на камерата до HDMI-то. Тоест сигнала да се обработва от чисто желязо без грам програмен код. Тоест взима RAW данните от сензора, прави ги на RGB, и ги засилва към HDMI-то.

Тоя Zinq по всичко изглежда че има предостатъчно хардуер за това. Лошото е че ще мигам на парцали доста време, докато си възстановя ръждясалите "знания" за Verilog, доколкото изобщо имах такива. Но пък взеха да ме сърбят ръчичките сериозно, та ще видим какво ще излезе. Някаква част от китайските камери са на почти същия принцип.

Съб Фев 06, 2021 2:08 am
Профил ICQ

И защо не на VHDL? Аз с него си играя, но засега най-сложното, дето съм правил е UART и VGA, не, че и то е много просто де, ама пак е нещо. Но подобно на твоя опит, спирам, почвам, докато си припомня какво беше. От две години ми се върти в главата да си поиграя с дисплеи и VHDL, но ако препоръчваш Verilog за достъп до документация, защо не. Verilog е силен в щатите, в Европа си държат на VHDL. Но и аз забелязах как има толкова добре обяснени проекти само на Верилог, примери с VHDL много трудно изнамирам. Обаче нашите FPGA инженери хич не ползват Verilog, или с малки изключения, само при тестов софтуер. Предполагам, че имат своите аргументи. Поне аз успях да схвана нещо ето от тази статийка:

https://insights.sigasi.com/opinion/jan ... own-jewel/

П.П. Ако започна, и закъсам (което е доста вероятно) с тази материя, ще те търся за помощ, ти вече отдавна ще си отъпкал пътеката.

Съб Фев 06, 2021 2:20 am
Профил

d_jelev написа:
movx2000 написа:

По какво се различава "истинския" микроскоп дето си видял от това, дето го правим с камера за микроскоп тука?

На работата има един бинокулярен, дето струва луди кинти и НИКОЙ не иска да го ползва, да си вади очите да зяпа през него. Камерата му е много по-назад в пърформанс спрямо тези, които дискутираме. Стойката му е изключително масивна и отстоянието до обекта е силно ограничено, илюминатът, монтиран под обектива, фабричен, като светне и се виждат само блещукащи светулки (тоест отблясъците на тинол, пътечки, компоненти с метален корпус) с някакви подобия на контури. Като намалиш илюминатът, се вижда само черно. Външна светлина не помага, не е чувствителна камерата. И пак говоря за скъпотия. А тези, дето тук ги тъкмим са към 300 до 400 лева, с всичките им стойки и глезотийки.
Аз понеже се вслушвам в Спарки, си купих и евтината камерка, щом така добре се справя. Но и с тази нечувствителната, "скъпата" си запоявам вече LQFP, WSON, BGA и всякакви екзотики с лекота, доста по-бързо. Виждаш всичко и погледът ти не е в платката, а на монитора. Платка повече не гледам, като поя. Ще пазя повече и очите си, дето са съвсем похабени от такива операции в миналото. Сега един 0402 ми изглежда като кебапче, като голямо кебапче.
И това за цена мноооооого, ама мнооооого по-ниска от микроскопа на работата, дето никой не го ползва.
Та замисли се, има огромна полза, това е изключително позитивна добавка към една домашна лаборатория. За мен е вече еднакво важно като това да имам мултиметър например (щото да кажем, осцилоскопа няма как да не е по-важен).

"Истинският" микроскоп, който видях е бинокулярен, но има и камера. Масивна стойка с удобно регулиране и осветление, поне според мен има всички екстри.
Въпрос не личен избор е дали да си "вадиш очите" с него или да гледаш на екрана. Не знам на вашия какво се вижда и какво не. Но и честно казано не задълбах в подробности да му гледам камерата каква е точно, тъй като цената беше от порядъка на 1200 лева, което засега ме отказа да гледам повече в тази посока.
Аз не си вадя хляба с това, от време на време си правя нещо за кеф, затова и не инвестирам в скъпи неща. Според някои тук може да ме наречете и "гаражен майстор", но според мен най-важното е да се правят нещата грамотно.

Тези микроскопи, дето тук ги тъкмите за 300-400 лева какви са? Това в първия пост не му се отварят снимките, а нямах време да чета подробно всички постове.
Ще съм благодарен, ако дадеш повече инфо.
А това евтино китайче, дето го имам, знам че е такова, просто е по-добре от нищо. Преди години виждах и без всякаква оптика отлично доста дребни неща, но сега вече не е така.

Съб Фев 06, 2021 9:24 am
Профил

sparkybg написа:
d_jelev написа:
Та мъдря по въпроса дали не мога да вържа камерен модул (което е общо взето сензор вурху платка със захранвания) към един от двата Zinq-а, дето ми пратиха подарък от Китай. Като чета чаршафите, май ще има достатъчно пауър за демозайкване и елементарни обработки, преди да го засили към HDMI-то, даже и за 4К сензор. Вероятно ще трябва да ползвам десериализатор, защото входовете за даннни изобщо не са мъдрени за дифернециални двойки.

Поредната краста....

Мислих и аз по тая тема, но има друг вариант - да се ползва SoC, който е мислен за тия работи. Имам предвид че в разните амбарела, nuvoton, novatek и други си има хардуерен pipeline за видео обработката. Гледах на моята камера с nt96660 как е организирано - хардуерни блокчета за мипи-цси2 за вход и последващите обработки си работят самостоятелно на DMA. Централния проц само ги конфигурира и не се меси в покадровата обработка, и така чак до изхода към дисплей/хдми и блоковете за компресия. Кофтито на тоя новатек е че е мипс адро - има му сдк-то в гитхъба, ползваше uITRON за ОС, простичко изглежда кода. Но откъм документация е гърбаво. Отделно че не е баш 4К, даже изхода хдми е до 1080p.
Имам предвид, че задачката е "проста" ако вече имаш блоковете вътре и не се отклоняваш от типичния use case на тия чипове. Ето, моята нищо не съм и правил освен да се включа на хдми-то, но като ми потрябва кроп да взема само центъра на камерата и се чудя. Има някакво меню да избирам "FoV" и мърда между 70 и 170 "градуса", ама не съм сигурен това ли прави.
Има по-нови чипове, например на allwinner, за които се понамирва документация - примерно V3 или V5. Има и с вграден SDRAM (V3S), но той е ограничен откъм резолюция.
Това в нещо като развойна платка, но е 100-тина + долара:
http://wiki.lindeni.org/index.php/Lindenis_V5
Имат и сензори като модулчета.

Съб Фев 06, 2021 11:53 am
Профил

gicho написа:
...Имат и сензори като модулчета.

То не е важно просто да имат сензори като модулчета, а да имат определени видове сензори като модулчета. В тоя смисъл за малинка и Jetson има много повече избор. Jetson nano с 2GB е под 100 долара например.

А спец чиповете и аз ги заглеждам, само дето като тръгна да търся някой да го купя като чип, нещо не ми се получава.

Съб Фев 06, 2021 12:42 pm
Профил ICQ

Едва ли искаш някакво 500 пинове бга да му правиш платка (ако говорим за единични бройки - ако ще правиш производство е друга работа). Но и така се намират по алиекспреса. Примерно тоя V5 е по 15 долара.
Ако ти трябват десетки бройки и нагоре питай директно производителя - много от тия такайци съвсем не са толкова "затворени" и чакащи милионните поръчки напоследък. Ама пак опираш до това да правиш high-speed платка, и то за чеп, дето не е съвсем добре документиран. Обикновено тия работи се базират на референтен layout от такайците и не пипаш че не се знае на каква магия работи (имам предвид бързите сигнали).
А и за да "тестваш" идеята може да се намери платка от масово устройство, която да е достатъчно близка до референтните им дизайни и да има всички "дупки", които ти трябват. Разни глезотии като jtag няма да имаш, ама то и на джетсона едва ли ще ровиш на толкова ниско ниво.
ФПГА-то ще е добър избор, ако имаш да правиш нещо уникално като обработка, което не е част от "портфолиото" на типичните чипове за по 5 долара.

Едит: разбира се, ако мотивацията е да се занимаваш с нещо интересно, това си е съвсем друга тема.

Виж какво намерих на али-то - макар че е със слабия V3S:
https://www.aliexpress.com/item/1005002082852389.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.ca892773TnNUv0&algo_pvid=576d4875-b4ba-46d1-89c6-1b0697eae149&algo_expid=576d4875-b4ba-46d1-89c6-1b0697eae149-10&btsid=0bb0624716126061636286359e8864&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Правят ми впечатление дупките за lens holder-а.

Съб Фев 06, 2021 1:17 pm
Профил

gicho написа:
...
Това в нещо като развойна платка, но е 100-тина + долара:
http://wiki.lindeni.org/index.php/Lindenis_V5
Имат и сензори като модулчета.

Това ми се търкаля от година по бюрото и така и не остана време даже да го пусна веднъж. С две камери е - май 8МП всяка. Ако някой иска да пробвам нещо да свирка ... цената беше там някъде около 100-150.

Щяхме да правим скенер с него, ама нещо цялата идея излезе ялова.

Съб Фев 06, 2021 8:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 32  Следваща