| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Производство на печатни платки в Домашни условия
Бай ви Бонго що химии е вдишал/опитал и като гледа - няма да умре точно от това. Все още шашкам населението като топна пръст в неизвестна субстанция, помирисвам я, ако ми се стори силна леко изплаквам пръстта си и го близвам. С огромна точност определям какво има вътре. Той днешният въздух е най-вредното нещо, но не съм забелязал някой доброволно да е спрял да диша 
|
| Сря Мар 25, 2015 6:03 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
@vstoykov - спри се бре човек - според теб кое е по вредно - едната кутия цигари дето изпушвам всеки ден или малкото колофон от припоя дето вдишвам? И като си оцапам пръстите с железен трихлорид кво? А ти пробвал ли си да го рециклираш? Ти нещо много си се чалнал и не знам защо в тая тема си ръсиш простотиите - имаш си тема - пиши си там - тая тема си е специализирана. Само ме накара да ти чета пак простотиите.
|
| Сря Мар 25, 2015 9:56 pm |
|
 |
|
timt
|
Все още шашкам населението като топна пръст в неизвестна субстанция, помирисвам я, Сега ако кажеш че и безкръвен тест за захарност правиш по същият начин направо разби представата ми за всички лаборатории. 
|
| Чет Мар 26, 2015 12:21 am |
|
 |
|
timt
|
колофон и представа си нямам от какво се прави и дали е вреден но много ме кефи как мирише. П.П. имах случай с едни топкови мелници с труден старт (приплъзване на ремъци)и ми докараха специално нещо което се маже по ремъците и ми миришеше познато и на хубаво а то немско и скъпо. Чак след два дена се сетих че е цигуларска работа и разредих колофон със спирт и стана перфектно евтино и българско. 
|
| Чет Мар 26, 2015 12:27 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
От смола на хвойна се прави, поне оригиналът. Впрочем, и смола от друго дърво може да се ползва за флюс, с различен успех главно по отношение на остатъците по платката след ползването и.
|
| Чет Мар 26, 2015 2:09 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Колофона мирише на хубаво и приятно, обаче като го изпариш с човката и го вдишаш после в алвеолите замръзва на кристали и все едно дишаш стъклен памук. Пак ще се повторя - едно вентилаторче да издухва пушека към отворения прозорец и всички са доволни и щастливи.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Мар 26, 2015 7:21 am |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
Само след седмица ако се погледне какво е останало залепнало по вентилаторчето .... При запояване, няма нищо, което да е безопасно, добре е да има аспирация.
|
| Сря Апр 29, 2015 12:03 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ако се направи двустранна платка на рутерче, възможно ли е да се метализира?! По-скоро могат ли виите да се метализират? Успявал ли е някой да го постигне без оборудване?
_________________www.elkran.com
|
| Нед Мар 12, 2017 5:33 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Имаше и клипчета из интернет. Прави се, макар и не съвсем без оборудване. Има и китове с пръстенчета и апликатор.
...друг е въпрса има ли смисъл, при положение че от поръчка до достравка от Селектра са 4 дни, и с по-добър резултат.
|
| Нед Мар 12, 2017 6:47 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Това за крампите съм го чувал, но знам, че не е много надеждно. Е ако е за прототип 4 за Селектра просто не могат да се сравняват с 1 час на фрезата... Да не говорим, че ако си объркал нещо(както често става с прототипите) работата става 8 дни...
|
| Нед Мар 12, 2017 8:07 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Платката фрезата я прави 1 час. Ако тръгнеш да метализираш работата отича зловещо.
|
| Нед Мар 12, 2017 8:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не метализирай, няма разумен начин, просто прави спойки от двете страни, ако е само виа слагай и жичка и така. Има най-различни неща, но нито едно не е надеждно. Едно време имах калкулатор на който нямаше метализация а нещо като боя, едно черно, работеше си, но там токовете са нищожни.
|
| Нед Мар 12, 2017 9:14 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Това с телта е ясно. Просто реших, че може да сме измислили вариант. Аз обичам да използвам UTP/FPT кабел. Тъпото е, че така се ограничава нивото на интеграция - не може да сложиш вия под елемент... На практика означава, че не всичко може да се направи. Има компоненти, при които разположението е решаващо! Все пак си струваше да попитам! 
|
| Нед Мар 12, 2017 10:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е ако имаш компоненти които са капризни от към опроводяване по принцип е трудно да стане платка в домашни условия. Ако е нещо аналогово ВЧ няма проблем, но ако е нещо цифрово на висока честота, или пък имаш BGA, някой шантав DC или друго такова, на фреза трудно ще стане.
|
| Нед Мар 12, 2017 10:17 pm |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
Що платки съм направил двустранни по метода на проходен отвор-жичка, чертани на ръка с асфалт лак... Ама това беше преди 25г. Става на фрезата, но за прости неща, иначе не си струва.
ПП това с набиването на втулки всъщност си е било фабричния метод преди години. Така са се правели и в СЕТ Русе, тогава когато за Селектра и идея не е имало.
Последна промяна milmar на Нед Мар 12, 2017 10:41 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Мар 12, 2017 10:37 pm |
|
|