|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:15 pm
Изработка на платка в домашни условия
| Автор |
Съобщение |
|
siropuch
Ранг: Минаващ
|
Искам направо върху платката за да не се занимавам с нищо друго освен ецването след като машината начертае всичко.А пък ако ще ги чертая на паус по добре да си го принтирам много по лесно ще е и по бързо.Аз не правя много неща.Камо ли да се налага да правя една и съща платка 2 пъти.Пък ако се наложи аз ще си запазя г-кода за всяка една платка която правя и като ми притрябва чертая я пак и ецвам.
|
| Съб Фев 02, 2008 11:32 am |
|
 |
|
OverLoad_85
|
Когато се нанася Positive 20, това трябва да ства в специално осветена стая или не чак толкова важо?
къде мога да намеря UV LED?
|
| Пон Мар 31, 2008 9:20 pm |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
 Вместо газ, бензин.
Отпечатъка в/у паус с лазерен принтер може да се уплътни като се обработи над изпаенията на кореселин (би трябвало да става и с други разтворители) така не се зацапва за разлика от мацането с парцалче напоено с бензин .
Забравете за светодиодите , обикновенна живачна лампа , УВ- тръби , слънце ...
В стаята да не пада директна слънчева светлина , пръска се , след това да съхне в затворена кутия , шкаф ...
Важното е да няма прах в стаята.
|
| Пет Апр 04, 2008 3:40 pm |
|
 |
|
mityo79
|
 Re: Изработка на платка в домашни условия
Нуждая се от помощ, искам да изработя платка за един терморегулатор,запознах се с начините по които е възможно да се направи в домашни условия( не съм го правил до сега но имам огромно желание) бих искал да ме по съветвате как да проектирам платката. Някъде във форумът за програмата Eagle, ще я изтегля и се надявам да е лесна за работа,въпросът ми е как става оразмеряването на точният размер на отделните елементи върху платката.Може би трябва да се запозная първо с програмата тогава да питам, но съм нетърпелив.Благодаря предварително.
|
| Пет Мар 29, 2013 12:01 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
В ютуб има много туториали как се работи с Eagle. Самите елементи са във библиотеки. Част от тях вградени в самия Eagle а другите си ги теглиш/правиш сам. Разгледай този линк и имат предвит, че тяхната библиотека има доста грешки: https://www.sparkfun.com/tutorials/108
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Мар 29, 2013 2:35 pm |
|
 |
|
mityo79
|
Имам един важен за мен въпрос,за вас(наясно напълно с елекрониката) може би елементарен.Можете ли да ми посочите сайт или линк където обозначенията на елементите например като R6. U1. ZD. Tn. са посочени с техните названия тоест U1-интегрална схема,тримера как се обозначава на схемата реле и така , надявам се да сте ме разбрали какво ви питам.
|
| Вто Апр 09, 2013 8:38 am |
|
 |
|
ike
|
|
| Вто Апр 09, 2013 2:17 pm |
|
 |
|
mityo79
|
|
| Вто Апр 09, 2013 7:04 pm |
|
 |
|
ike
|
Има го да, ся като завладеем Щатите и Китай, ще ги караме да ги пишат на български.
|
| Сря Апр 10, 2013 12:23 am |
|
 |
|
mityo79
|
ха ха ха трябваше ли да се разсмея 
|
| Сря Апр 10, 2013 8:28 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Вместо газ, бензин.
От eBay може да се купят (купувал съм), тъй че няма защо да се забравят. Естествено, проста 125 ватова живачна лампа за 5 кинта свети в UV спектъра колкото няколко стотин диода, но пък и не можеш да я сложиш на 2 сантиметра от платката като диодите.
|
| Сря Апр 10, 2013 12:18 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Ми, трябваше.  Да се занимаваш с електроника без английски в днешно време граничи с крайна форма на мазохизъм. Самите символи на елементите върху схемата в общия случай говорят достатъчно за да видиш какво са, без дори да има други означения.
|
| Сря Апр 10, 2013 12:23 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе кажи му го направо, без английски в електрониката и програмирането просто си губиш времето. Трябва да можеш да четеш и да пишеш, без това не става.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Апр 10, 2013 4:25 pm |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
Защо отписвате светодиодите? имат много хубав насочен сноп светлина, аз си купих от ибей за 3-4лв 50бр. UV светодиоди някакви калпави.. 40 от тях наредих на една прототипна платка през 5мм един от друг и осветявам от разстояние 20см. Захранвам ги директно с един адаптер на лаптоп като са свързани последователно и паралелно на групички. Осветявам платките в продължение на 43 секунди след което проявявам и ецвам, Ефекта е повече от достатъчен за моите нужди. Правил съм писти с дебелина до 0.2мм. На мен също ми обясняваха да забравя за светодиоди щото със някви мощни живачни лампи отнемало 10 минути и с диодите щяло да отнеме часове но все пак реших да опитам  . П.С. ползвам Сух фоторезист, с Позитив 20 не съм опитвал възможно е с позитив 20 да не работи тая схема с диодите, някой ако има мерак мога да му ги дам да опита
|
| Сря Апр 10, 2013 4:35 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
С мощните живачни лампи отнема под минута, нищо че е през стъкло, дето абсорбира 90% от UV-то. Имам такава лампа с 3x125 вата. Ама иска едни 2-3 минути да загрее преди това. Тия дето ти разправят че иска време вероятно пръскат прекалено дебел слой positiv 20.
Няма смисъл с диодите да е чак на 20 сантиметра. Достатъчно е петното светлина да е хомогенно. Спокойно можеш да грееш и от 5-10 сантиметра, ако платката не е голяма. Притискането може с парче плексиглас, че не поглъща.
...то и с обикновени луменсцентни пури става, между другото. С UV или такива за лов на насекоми - още по-добре. С бактерицидни - идеално.
ПП: Я сподели за сухия фоторезист. Не че ще се юрна да правя утре платки вкъщи, но ми стана любопитно.
|
| Сря Апр 10, 2013 4:47 pm |
|
|