Отговори на тема  [ 228 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Следваща
Производство на печатни платки в Домашни условия 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Производство на печатни платки в Домашни условия
Да, това с лепенките е много добра идея, поне по думите на един човек, който срещнах преди време в магазин до ТУ. Той ми каза същото, което написа и ти, че ставало много добре. Не смея да ги препоръчам, защото аз не работя по тази технология, но явно трябва другите да се поучат :) Иначе това, на което стоят лепенките, май се нарича силиконова хартия, но не съм сигурен.

Аз съм си намирал бели листа A4, от които си направих надписите за кутиите с елементи, но тези моите се разминаваха с 2-3 милиметра от A4. Ако си намерите, може да намерите хубаво приложение на самата лепенка :) Аз я използвах за едни кутийки 6x9x3 см - отпечатах си на тях изводите на 74 серия ИС, които ползвам най-често + съкращение за типа ИС и ги залепих върху капаците :)

Последна промяна mrcpuinstructor на Чет Апр 19, 2012 10:53 pm, променена общо 1 път

Чет Апр 19, 2012 10:49 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Това с подложката от лепенките става
ама аз отварях капака отзад на принтера да може директно след като го принтира да го изкара навън без да го прекара през още много ролки щото понякога пада част от тонера... иначе става! и наистина струват 20 стотинки

Чет Апр 19, 2012 10:51 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мислех да снимам един пример колко лесно става, но намерих едно клипче за онагледяване

Чет Апр 19, 2012 10:56 pm
Профил

Сутринта се вдъхнових много и си направих едни експерименти за нанасяне на метал по електрохимичен път. Използвах адаптер 12V/400 mA (с реостат 20 ома за ограничаване на тока) и като електролит - разтвор на натриев сулфат, който явно се беше наситил от ецване.

Резултатите не бяха добри: върху медта не успях да отложа нищо или поне не си личеше, защото отгоре се оформяше слой с цвят на ръжда, който се избърсва с гъбичка. Това се получаваше при закачане на печатна платка към - (акцептор), а към + (донор) закачах първо мед, после оловен тинол и след това още няколко щуротии.

После направих обратния опит - сложих меден проводник на + за да дава матрял, а на - закачвах печатна платка с мед, оловен тинол, графит от молив, обикновен гвоздей, шестограм (на цвят металик, по-светъл от гвоздей) и отверка. От изброените неща само шестограма и гвоздея успяха да хванат мед, като върху нея се образуваше онова с цвят на ръжда (вероятно някакъв окис). Върху другите се образуваше само "ръждата" и при избърсване с гъбичка заминаваше директно.

След това опитах да калайдисам шестограма и гвоздея. При шестограма не успях, защото е по-дебел и не си играх да го грея повече, но върху гвоздея хвана калай.

Накрая тествах здравината: дръпнах тинола с клещи и медта се отлепи заедно с него; на мястото, където е бил калая, се показа оригиналния цвят на гвоздея. Очевидно или токът/електролитът не са подходящи, или медта не осъществява добра дифузия с материала, от който е изработен гвоздея и трябва някакъв междинен слой от друг метал.

Ще попрочета пак за използваните електролити и други неща, и ще продължа експериментите като ми остане време :)

Чет Апр 19, 2012 11:04 pm
Профил
Аватар

Преди време ми попадна начин за метализация в домашни условия по подобен метод. Имаше инструкции за разтвора и други подробности. Доколкото си спомням по стените на отворите се нанасяше графит за основа. Ще опитам да го изровя.

Чет Апр 19, 2012 11:28 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

CarBeta написа:
Една кутия със 100 листа А4 е 20 лв.(20 ст. на лист) Не ти трябва вода не ти трябва търкане. Като излезе от ламинатора просто чакам няколко секунди и се отлепва сам.

Бях пробвал една камара подобни лепенки и самозалепващи листа (както бях виждал в нета). За съжаление винаги принтера ми, при всякакви настройки, разпечатваше схемата със силно размазан/разпилян тонер. Просто тонера не залепваше по хартията. Бях открил точно определен модел самозалепваща хартия, при която номера ставаше, но в последствие модела го замениха с друг, където покритието го бяха сменили, а старата хартия не можех да я намеря вече никъде. Но дори на старата хартия не винаги тънките писти се трансферираха добре, така че със самозалепващата хартия претърпях истинско фиаско :)

Пет Апр 20, 2012 1:05 am
Профил

Аз пробвах да начертая писта с графит и да я метализирам, но само в този случай токът беше буквално 0 (на обхват с точност 0.01A). За сега съм убеден, че проблемът е в електролита. В един пример за електролиза, ако не се лъжа в Wikipedia, беше посочено как се прави с мед и електролитът беше меден сулфат (син камък), някой ден ще пробвам с такъв от агроаптека.

Но до тогава вероятно ще променя тотално концепцията. Зачетох се в някои статии и се оказа, че метализацията е съпътствана и с някои други процеси. Освен това се ползват и много опасни (отровни, канцерогенни, разяждащи...) химикали, тъй че като цяло не е за домашни условия. Но все пак съм ентусиаст да разуча нещата, може нещо да се окаже от полза. Като открия нещо интересно, ще пиша :D

Пет Апр 20, 2012 1:34 am
Профил

Метализацията не е за домашни условия, Конрад продаваха на времето химикали и малки ванички с които ставаше позлатяване и посребряване май и то добре, но се прави в-у метал, в-у неметал е голямо дърво, само индустриално ако искаш да е хубаво.

Това за транспортната хартия, абе колко съм го пробвал, не знам може би все на куци принтери но половината тонер падаше още докато се печаташе.

Пет Апр 20, 2012 5:19 am
Профил
Аватар

Тони, едва ли е бил куц принтера :) Аз за мойте без последното дърво с фабрично дефектиращата платка не мога да кажа, че са калпави обаче и при мен не е ставал трансфера. Каспаров почти беше успял със LJ2100 (в момента аз работя с LJ2200 който е напрактика същия) да направи трансфер със силиконова хартия, но резултата не беше задоволителен като цяло за нашите дреболии. Става само за едри неща. А тия принтери, мога да кажа, са едни от най-добрите в тоя клас на HP.

Пет Апр 20, 2012 9:13 am
Профил ICQ
Аватар

При мен няма проблем нито с тонера нито с хартията. Да не говориме за различни хартии?? Дайте нещо дето не се е получило при вас да видя при мен дали ще стане!

Пет Апр 20, 2012 9:44 am
Профил

@CarBeta:
Първоначално, когато опитах тонер трансфер за пръв път, ето с тази хартия се получи доста прилично:
Прикачени файлове:
self_adhesive_paper_2.jpg
self_adhesive_paper_2.jpg [ 171.99 KiB | Прегледано 4043 пъти ]

Както си личи от етикета закупих я от Office1Superstore.

След това реших, че ако ще я ползвам, то най-добре да си купя още няколко пакета, за да имам като запас, но тази хартия вече не се продаваше, като я бяха заменили с:
Прикачени файлове:
self_adhesive_paper_3.jpg
self_adhesive_paper_3.jpg [ 496.67 KiB | Прегледано 4043 пъти ]

Обаче, транспортната хартия беше сменена с друга, която имаше различни свойства и всяко разпечатено копие беше с леко размазано и разпиляно изображение - тонера просто не полепва стабилно. Предполагам, че му липсва достатъчно топлина при принтирането, която да го задържи на листа. Пробата я бях правил както със старият ми HP принтер, така и с новият.

Запазил съм още един тип самозалепваща хартия, такава закупена от Плесио:
Прикачени файлове:
self_adhesive_paper_1.jpg
self_adhesive_paper_1.jpg [ 168.26 KiB | Прегледано 4043 пъти ]

Същата история - размазано отпечатване на принтера.

Понеже спомена, че при теб процеса работи без проблем, се замислих, че проблема може да бъде или от принтер-а (да нагрява тонера до по-висока температура) или тонера който ползваш (може би го пълниш някъде? а не е оригинален консуматив) има температура на топене по-ниска от нормалното? Трета възможност е да ползваш точно определени настройки на принтера, като например "Тип на медия"?

Пет Апр 20, 2012 1:34 pm
Профил

Проблема е от тракта на хартията, зависи дали след нанасяне на тонера хартията се огува на 180 градуса или не, аз бях с 4l може би най коравия и добър принтер на HP правен някога, ама тракта му е сложен. После обаче прбвах с един 5L той е съвсем различен и след нанасянето хартията излиза направо, не минава през много ролки, обаче пак не ставаше, ама както казах това беше преди 10 , че ако не и 15 години, може да има разлика в тонерите знам ли. В момента в офиса имам голяма коника, там тонера е полимерен, определено има разлика с тонера на laserjet 3600 и на двата печатам забелязва се разликата. За съжаление от горе долу 10 години не се и опитвам да правя платки по тоя метод, поръчвам си ги .. то и за това вече време не остава.

Пет Апр 20, 2012 4:49 pm
Профил

ToHu, мерси за инфото. Днес си играх цял ден и похабих вероятно поне 30 листа за да пробвам различни настройки и типове хартии, но винаги поне една или две писти биваше разместена, прекъсната или някакъв малък малък дефект, който прецакваше напълно цялата картинка. В един момент нещо подобно си помислих - че след разпечатването листа прави някакъв контакт с принтера и крехко закрепеното изображение се размества от листа.

В най-лошият случай, след разпечатване се получаваше нещо подобно :)
Прикачени файлове:
broken_image.jpg
broken_image.jpg [ 325.93 KiB | Прегледано 4017 пъти ]

В най-добрият случай се получаваше с минимални грешки на хартията от плесио. За това взех последният лист хартия от него и се възползвах от съветта ти, като отворих задният изход на принтера, който е предвиден точно за да излиза хартията без да се огъва - получи се добре! Иначе настройките за тази хартия са - ЕcnonoMode: Highest Quality; Resolution: ProRes 1200; Paper Type: Heavy 111-130g/m2; Print Density: 5 (maximum)
Прикачени файлове:
printer_back.jpg
printer_back.jpg [ 99.76 KiB | Прегледано 4017 пъти ]

Не забелязвам дефекти, макар че нямам втори лист за да проверя дали не е станало случайно :)
Прикачени файлове:
fine_print.jpg
fine_print.jpg [ 1021.41 KiB | Прегледано 4017 пъти ]

Пет Апр 20, 2012 6:25 pm
Профил
Аватар

Моя принтер е LaserJet 1000
Изображение
Листа излиза отгоре след като се е завъртял вътре и даже е с тонера надолу и не се поврежда изображението. Принтера няма почти никакви настройки. Има 300 dpi и Best Quality(на което си е по подразбиране) и което не вярвам да е повече от 600 dpi. Другото е за размера на хартията. Всички настройки са ми по подразбиране. Тонера го пълня на различни места, даже не съм се и замислял за него.

Преди малко направих шаблон за PQFP-100 просто за да го снимам за да не излезе, че това дето за мен е много добре за вас е неприемливо. За мен това, което се получава, е предостатъчно за домашни условия.

Ей го как излезе от принтера и как се пренесе на платката:
Линиите по средата са с дебелина
0.40 mm
0.30 mm
0.20 mm
0.15 mm
0.10 mm
0.05 mm
0.01 mm
0.01 mm
0.01 mm

Прикачени файлове:
1.JPG
1.JPG [ 98.33 KiB | Прегледано 4008 пъти ]
2.JPG
2.JPG [ 150.26 KiB | Прегледано 4008 пъти ]
3.JPG
3.JPG [ 128.89 KiB | Прегледано 4008 пъти ]
4.JPG
4.JPG [ 147.99 KiB | Прегледано 4008 пъти ]
Пет Апр 20, 2012 7:28 pm
Профил

Е точно с 1000 съм пробвал, навремето .. преди 10-на години, беше най-разпространения лазерен, напртаво си беше хит, сред новите де, иначе много хора както и аз си ползваха 4, 4L, 6L ... аз по това време и компютри продавах та имах всякакви принтери, ама нейсе, на никой не ставаше. Явно е до хартия, може би и тонер, моите бяха само със ксерокс тонер.

Пет Апр 20, 2012 11:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 228 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Следваща