|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Окт 01, 2026 9:17 am
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
 Re: Проблем с GSM/GPRS модем
GL865-DUAL (има и QUAD) е двубандов GSM-модул. Поддържа Voice, SMS и GPRS (TCP/UDP, FTP, HTTP са пробвани). Канделкам го с Питона. Няма GPS, а и не му трябва. Аз избирам GPS модула според предназначението, размерите и теглото и той обисновено е с вградена GPS антена. Няма и другите екзотики, а и те не ми трябват. Не мисля, че трябва да ги има въобще в ембедед модул.
|
| Чет Яну 26, 2012 3:04 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Моите устройства са белоглави лешояди. Пак е като раница, но е кутия с плексигласов прозрачен капак заради слънчевия панел. Естествено, че понякога има проблеми с покритието.
|
| Чет Яну 26, 2012 3:08 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Добре де, ще работиш с този модел модем. Пробвай с друг екземпляр, виж и дали фърмуера му е последна версия. Скоро имах такъв проблем - трябваше да пусна една руска програма на един модем. Не ще и не ще! Какви ли не лупинги правихме с руснака - не ще! Сложих такъв с най-новия фърмуер и тръгна.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Чет Яну 26, 2012 3:35 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Няма, излъгал съм те. Бях останал с погрешно впечатление за този чип http://www.ti.com/general/docs/wtbu/wtb ... p4Benefits , че има GSM но няма. През 2001 са обещавали http://electronicdesign.com/article/emb ... hout-.aspx през 2009 също http://ieeexplore.ieee.org/xpl/freeabs_ ... er=4770515 но до колкото ми е извесно краен продукт все още няма. Има GSM/GPS http://www.alibaba.com/product-gs/36792 ... le_IC.html но е модул, не е интегрална схема. За приложението на Desert Leo може да е достатъчно GSM модула само да се регистрира към базовата станция и от GSM операторите да рапортуват от къде прилитат птиците и в коя област гнездят.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Яну 26, 2012 4:09 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не е така! Първо, без прокурорско нареждане, операторите няма да ти кажат нищо. Второ, моето устройство събира локации по определен алгоритъм и ги изпраща към FTP-сървър.
|
| Чет Яну 26, 2012 4:26 pm |
|
 |
|
ike
|
Намери някой негър от Конго, да си "признае" че е сложил един грам хероин в раницата на птиците и ето ти прокурорското нареждане. Но сега по-сериозно, GSM операторите така или иначе празят тази информация и е въпрос на договорка(тоест трябва да си платите) и ще имате разпечатка 6 месеца назад покрай кои базови клетки е летяла птицата, ако GSM модула е постояно включен.
|
| Чет Яну 26, 2012 5:07 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Операторите се оправдават със Закона за защита на личните данни. Не, че птиците имат такива или биха се оплакали някому... Дори GSM-модула да е в автомобил, пак е същото.
По обслужващата клетка позиционирането е грубо. Аз използвам GPS, че и акселерометър за да се регистрира смърт на птицата. Имахме вече два или три такива случая.
|
| Чет Яну 26, 2012 5:39 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Онзи ден слушах репортаж за тази работа, но без да ви споменават като разработчици. Говореха за египетските лешояди. Шефа ти ми показа изделието - браво за майсторлъка ви! А когато стане малкото му братче пиши да мина да го видя. Имам неочаквано приложение за него. До къде стигна въпроса с чип SIM картите (може и на лични)?
|
| Чет Яну 26, 2012 6:46 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ако си видял това: http://www.telit.com/ebook/, да - това е нашия ВТ-70 (Bird Tracker 70 grams). Малкото ще е BT-28. Имай предвид, че по задание от Клиента, то изпраща ххх.kml файл към FTP-сървър. Ще бъде добавена възможност за изпращане на SMS с компресирани локации към GSM-модем, където те се декомпресират и да се конвертират в ххх.kml файл. Имаме чип SIM на Глобул. Не съм го пробвал кой знае колко. Просто пойнахме един с жици и изпратих SMS. Не очаквам изненади. Май и МТел имат такива, но аз не разполагам с тях. Глобулските са във VQFN8. Можеше и нещо по-малко да изберат. Заедно с ВТ-28 трябва да направя и друг тракер с чип SIM-а.
|
| Чет Яну 26, 2012 9:08 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
|
| Чет Яну 26, 2012 9:32 pm |
|
 |
|
ike
|
Desert Leo от всички нас ти имаш най-много опит, но все пак приемаш ли налудничеви идеи, може да се намали теглото на устройството?
|
| Чет Яну 26, 2012 10:04 pm |
|
 |
|
marcuka68
Ранг: Ориентиран
|
Да, това е добра идея, ще я проуча. Днес му сложих по-голямо изчакване на изпращането и сякаш заработи. Сега май ще изскочат ядове и с наследения код за управлението на микроконтролера, край няма 
|
| Чет Яну 26, 2012 11:27 pm |
|
 |
|
741
|
Е, не бъди толкова категоричен. Някои го предлагат като услуга: http://bipper.bg/features.htmlВече друг въпрос е дали и доколко на вас ви върши работа.
|
| Пет Яну 27, 2012 12:35 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Приемам всякакви идеи, но съм на границата на възможностите от гледна точка на функционалност и механична здравина. С компромиси може да се свали до около 15g.
|
| Пет Яну 27, 2012 12:57 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Е, това вече не е сериозно! Ето какво пише в дадения линк: Ами ако въобще няма покритие на Виваком в района?
|
| Пет Яну 27, 2012 1:36 pm |
|
|