|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:10 pm
Помощ - зарядно за NiMh акумулатори
| Автор |
Съобщение |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
Например в comet.bg :
ANG18VA/9V+9V трансф. 110+110V - 9V+9V/1A, пр.ход 11.2V ANG 5.2059 EUR
Това ,че е за 1А не би трябвало да е проблем, даже ще имаш запас по мощност.
Или 2 от тези с вързани последователно вторичните им намотки:
ANG6VA/9V трансф. 220V - 9V/0.66A, пр.ход 11V ANG 2.0979 EUR
|
| Пет Сеп 18, 2009 10:10 pm |
|
 |
|
a_stankov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Дек 06, 2008 9:22 am Мнения: 119 Местоположение: Пловдив
|
Напротив точно по напрежение се следят.Методи за заряд на NiMH:
Peak Voltage Detection , Absolute Cell-Voltage-Based Charge Termination - по максимално напрежение
-∆V-Based ChargeTermination , ∆V/∆Т ChargeTermination - спадане на напрежението след достигане на 100% заряд.
∆T/∆t Charge Termination - препоръчва се основно за NiCd.
По време
Max Temperature Charge Termination.
Основно се използват първите два + последния като съпътстващ.
На plameniv схемите изглеждат много добре , с леки корекции ще получиш перфектно зарядно.
|
| Съб Сеп 19, 2009 3:53 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Едно е да детектираш пика в напрежението, а съвсем друго е да ги спираш при определено напрежение. Както се вижда на графиката максималното напрежение не е точно определяемо. Ограничаването по максимална температура и напрежение са по-скоро защитни механизми а не индикация за пълен заряд, макар че и така става при определени условия но не е препоръчително за здравето на клетките. Да не говорим ,че максималното напрежение зависи от зарядния ток, температурата, състоянието на клетката - не виждам как ще го уцелиш просто с един компаратор. По-скоро ги спират при максимална температура, особено при бързите зарядни, обаче ми се струва ,че по този начин им се скъсява живота на акумулаторите.
|
| Съб Сеп 19, 2009 6:23 pm |
|
 |
|
pavele
Ранг: Минаващ
|
 |  |  |  | ji4ka написа: Например в comet.bg : ANG18VA/9V+9V трансф. 110+110V - 9V+9V/1A, пр.ход 11.2V ANG 5.2059 EUR Това ,че е за 1А не би трябвало да е проблем, даже ще имаш запас по мощност. Или 2 от тези с вързани последователно вторичните им намотки: ANG6VA/9V трансф. 220V - 9V/0.66A, пр.ход 11V ANG 2.0979 EUR |  |  |  |  |
Добре, нали нарочно оригиналното беше 500 mA, за да пада напрежението при претоварване? Ако ползвам оригиналната схема с 1А траф - това няма ли да промени нещата?
Каква тогава ще е разликата межд новия траф и сегашния умпулсен на 1.7А който имам, не може ли да ползвам втория (Вторият нв върви със сегашната схема както съм описал в първия ми пост)?
Така и не ми стана ясно кое е правилното решение в моя случай 
|
| Съб Сеп 19, 2009 8:03 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Както казах по-горе трафа е малък за да ограничи тока на заряд, така се получава един малко тъп но сравнително ефективен (и най вече евтин) начин на заряд на NiCd, който обаче е нежелателен за другите типове батерии. Тук във форума има доста писано относно зареждането на акумулатори. Но си мисля че няма как да стане без поне малко електроника.
|
| Съб Сеп 19, 2009 11:13 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Ако искаш да прилича на старото с това импулсно просто сложи последователно един резистор за да имаш 500ма ток. Когато се зареждат тока им ще намалява ама не е болка за умиране.
Ако искаш през цялото време да е 500ма , купи си един LM317 в метален корпус и го свържи като токов регулатор, както е по онази схема.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Сеп 20, 2009 1:43 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Първо - не каза в оригиналното зарядно дали е само траф+изправител или има и някаква следяща електроника - тука няма как да отгатнем.
Второ - "импулсното" не е траф ,а е стабилизатор , има разлика в двете неща.
Трето - в случая 18V са малко ,почти на ръба, затова и тока дето го мериш ти е толкова мижав.
Най добре си вземи трафа от 18V/1А,сложи го и ако тока ти се стори голям слагаш и един резистор 2-3 ома /2W след изправителя. От това по-лесно няма. Резистори се продават на същото място. Друг е въпроса дали ще се наместят нещата в кутията.
|
| Нед Сеп 20, 2009 7:36 pm |
|
 |
|
pavele
|
Прав си - никъде ясно не съм казал, че има следяща електроника, макар да споменавам за гаснещия светодиод...
Ще гледам да сваля схемата тези дни - да си кажете мнението.
|
| Сря Сеп 23, 2009 11:17 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
@pavele, той диода много лесно може да угасне и без електроника 
|
| Сря Сеп 23, 2009 12:02 pm |
|
 |
|
pavele
|
Ето снимки на платката и малко обработка  Схемата ще я сваля в следващия пост.
|
| Чет Сеп 24, 2009 9:43 am |
|
 |
|
plameniv
|
И акумулатора къде е закачен че не става съвсем ясно.
Интересно тоя тиристор каква роля има, да не изключва някакво реле нещо ?
----------------------------------------------------------------------------------
|
| Чет Сеп 24, 2009 12:35 pm |
|
 |
|
pavele
|
Ами писал съм на снимката: Червеният и черният проводник отиват към акумулаторите, жълтият е към термистора(?), който е вързан и към (-) на акумулаторите.
За тиристора - не съм сигурен какво имаш превид... Кой от 2-та елемента е тиристора?
Това е всичко: тази платка, трафа 18V 500 mA (така пише на него, съвсем стандартни означения) и акумулаторите. Не мисля, че в трафа има нещо повече от грец и кондензатор, най-много някой стабилизатор (ама на дали). Не ми се разбива че са яко залепени пластмасовите черупки.
|
| Чет Сеп 24, 2009 12:40 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Можеш ли да измериш резисторите с мултиметър, да не би да съм ги разчел грешно ?
Трябва да изглежда както е в лявата част на тази картинка.
Значи със това импулсно дето го мъчиш като зарядно няма да стане защото вероятно този тиристор никога не сработва, трябва ти променливо напрежение ако държиш на тази платка!!!
За по лесно може да дадеш накъсо този симистор ако искаш да бачка с твоето импулсно и да подадеш поляритета както трябва, вероятно така наречения термистор е нещо друго и тока на заряд минава главно през него. Друг вариант е ако искаш да изглежда по прилично е да смениш този тиристор със транзистор и лека промяна в схемата, или направо сложи LM317 в режим на токов стабилизатор 500ма както е в дясната част.
Последна промяна plameniv на Чет Сеп 24, 2009 5:18 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Сеп 24, 2009 2:12 pm |
|
 |
|
pavele
|
Благодаря за бързата реакция. В момента не мога да ги измеря, ще гледам довечера като се прибера.
За термистора - предоплагам че е такъв, защото на платката извода му е означен с "Т", освен това корпуса му беше залепен с алуминиева лепенка към последния акумулаторен елемент преполагам за да провежда топлината (изводите му нямаха нищо общо с лепенката). Ще проверя пак дали нямаше означения някакви на него.
А иначе ще му цепна главата на стария траф, да видим какво ще изскочи отвътре...
Въпрос (дясна схема): Ако стоят повече време акумулаторите включени (на зареждане) има ли опасност?
|
| Чет Сеп 24, 2009 2:26 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
На тази първата схемичка нещо не вдявам смисъла от диода и ценера вързани анти паралелно !? 
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Чет Сеп 24, 2009 4:49 pm |
|
|