Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
DC to AC конвертор за "връщане" на енергия в мрежа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
хихи ... Тèсла ще се окаже голяма теслà ? \:D/

по принцип би трябвало големите ферми да имат един мощен инвертор към средно напрежение, който да работи по логиката на големите генератори.
вътрешно между отделните възли, произвеждащи ток да си го носят както искат.
ама дали е така?...

за малки мощности мисля че няма значение.
но големите не могат да се направят с много паралелни, освен ако не е предвидено да работят с общо управление.

ще взема да поразпитам ония със стъпковата скорост

Сря Авг 26, 2009 4:20 pm
Профил

Мнение 
tgi написа:

То при тая тенденция всичко да изправя и после да прави каквото прави май скоро ще е по-добре
и цялата мрежа да е правоъгълна... :-) .
Или да стане DC - вече чувам как от оня свят Едисон вика "казвах ли ви аз"... :D :D

Я ми обясни как на схема грец и трябва синус че нещо не схващам, или на едисон лампата я бърка синуса или пароъгълника ?
И за какво да губиш енергия да пройзвеждаш синус при положение че ползваш от него само върховите стойности , и какво кпд би имала системата със синус или кпд на правоъгълник ?

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Авг 26, 2009 4:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Що реши, че искам синусоида бе, Пламене? Това, дето съм го цитирал от тебе, е
очевидно вярно - и само се възползвах да вметна за Едисон (и съм сигурен, че не само
дедото се е сетил за теслите в същата връзка :-) ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Авг 26, 2009 4:55 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
plameniv написа:
И за какво да губиш енергия да пройзвеждаш синус при положение че ползваш от него само върховите стойности , и какво кпд би имала системата със синус или кпд на правоъгълник ?

губиш не губиш, синуса е най-лесния за произвеждане, а и много повече мощност се яде от разни електродвигатели в промишленоста, отколкото от битовата електроника с нейните грецове.
@дедо боре, знаем че през соца всичко е било много яко и напрежението е било истинска синусоида до 4тия знак, а не като сега окрадено и разпродадено от безскрупулните търгаши, но да спомена за протокола и моето мнение за осцилограмата която си показал - при незнайно колко компютъра, всички консумиращи само от върха на синусоидата, съвсем нормално е да се изтъпи.

Сря Авг 26, 2009 9:43 pm
Профил

Мнение 
Мммм не съм съгласен че променлив ток се прави по лесно, може би самите машини в определена степен са малко по прости с по малка поддръжка. Променлив ток обаче с еизползва по лесно, със сравнително малко загуби, иначе я си представи 220 KV - 20 kV - 6.3 kV - 400 V ... с DC преобразуватели ....ще трябва да става през разни много измислени генератори , ако не си виждал механичен инвертор аз съм ... не е красива гледка :) Иначе има и постоянно токови електропреносни мрежи, не знам как точно след това става понижаването. Иначе навремето име било по лесно да се мотат с постояннотокови двигатели, ама уви .....

Сря Авг 26, 2009 10:01 pm
Профил

Мнение 
zaphod написа:
губиш не губиш, синуса е най-лесния за произвеждане, а и много повече мощност се яде от разни електродвигатели в промишленоста, отколкото от битовата електроника с нейните грецове.

И как реши че е по лесно да докараш синус в домашни условия че ми стана интересно :)
Човека говори за домашни неща не и за електродвигатели в промишленоста. Ако не знаеш точно битовата електроника скапва синуса и някой ден ще се разпадне електросистемата точно от битовата електроника. 8)

Чет Авг 27, 2009 1:44 am
Профил

Мнение 
plameniv написа:
zaphod написа:

И как реши че е по лесно да докараш синус в домашни условия че ми стана интересно :)
Човека говори за домашни неща не и за електродвигатели в промишленоста. Ако не знаеш точно битовата електроника скапва синуса и някой ден ще се разпадне електросистемата точно от битовата електроника. 8)

Той искаше да каже че е по лесно да се произвежда синусуида според мен ....

Чет Авг 27, 2009 1:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
да, така е, имах предвид производството, а не преобразувателя за който е темата.
наистина за инвертор много по-лесно е да бъде просто правоъгълно, но в нашия конкретно случай не е по-лесно. така или иначе трябва да ползваме мрежовото напрежение да диктува изходния ток, а то е синусоидално. токът сам ще си стане синусоидален, от къв зор да го правим ръбат? иначе и аз съм се присмивал на юпиесите, дето вадят синусоида, се едно на компютъра му пука какво яде. всъщност пука му, синусоидата го тормози повече.

Чет Авг 27, 2009 8:33 am
Профил

Мнение 
за UPS-те изобщо не е така, и определено има значение, дори и за самите компютри. Много често има оплаквания че като сложат UPS и захранването започва да цвърчи, това е точно от калпав изходен ток и феритите на входа почват да издават звук. Но това е по малкият проблем, имай в предвид че не малко сериозни машини, имат и променливотокови двигатели, визирам вентилатори, примерно големи сървърни решения на HP са с такива вентиатори на рака. Всички шкафое със собствени климатици също са така. После всеки по голям UPS е предвиден да захранва всичко, а не точно компютри. Примерно имаш 3-4 големи принтера, в които има променливо токови двигатели на мрежата, основно за охлаждане и засмукване на медията към основата. Или пък имаш машина за печат и персонализация а карти, тя също иска синусуида. Имаш климатик, който принципно може да работи с правоъгълно, защото и компресора и вентилаторите са постоянно токови, ама като усети лошо качество на захранването спира и минава в сервизен режим.
Или пък имаш Hi-Fi системам позай как ще опечеш трафовете с правоъгълно или синусуида. UPS масово се прилагат и в индустрията, и в медицината. Едва ли някой медицински производител ще ти признае гаранция ако разбере че устройството му работи а правоъгълно захранване, или дори и трапец да е. Правоъгълното има един съществен недостатък, страшно много хармоници, които дори да не скапят самата електроника, т.е. тя да работи с правоъгълно като захранващ блок, много вероятно ще я смущават достатъчно. аз монтирам применро UPS на всяка видео или охранителна система, там опредлено има консуматори които скат синусуида, но дори и такива без да са, става интересен ефект с калпави UPS ... за мен синусуидалния изход за UPS е задължителен.

А и за друго не е съвсем така, има голям разлика дали ще правиш инвертор с прост правоъгълен изход, или ще трябва да поддържаш ток със синусуидална форма, и схематично и софтуерно едното е много, много по сложно от другото ... самия факт да сравниш комутация на 50 Хц с такава на 50 кхц .... при токове стотици ампери, а не рядко и хиляди .....

Чет Авг 27, 2009 2:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Правоъгълното има един съществен недостатък, страшно много хармоници, които дори да не скапят самата електроника, т.е. тя да работи с правоъгълно като захранващ блок, много вероятно ще я смущават достатъчно.

в същност едно от големите предимства на синусоидата е, че няма хармоници.

Чет Авг 27, 2009 2:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
тони, да храниш импулсно със синусоида е все едно да даваш на свиня кладенчова вода. импулсното каквото и да му подадеш, вътре си насича напрежението и ако ще бълва смущения си ги бълва даже и с право напрежение да го захраниш.

Чет Авг 27, 2009 5:57 pm
Профил

Мнение 
Ами никак не съм съгласен, защото почти всички читави импулсни имат филтър на входа, и точно тоя филтър такива писъци издава като го храниш с правоъгълно та няма на къде. Иначе може да се каже че няма някаква друга вреда съществена .... обаче за смущенията избщо не е така, защото много от смущенията на входа, отива на изхода, особенно при някои типове захранвания, а правоъгълният сигнал е синусоида с основната честота, плюс доста сериозни хармоници.
Но както казах, защо изхождаш от презумцията че UPS храни нещо с импулсно захранване, за малко UPS-че 500 ВА може и така да е, щото няма мегна за друго, въпреки че и там често се включват други неща, примерно адаптера на колонките, на телефона, факса .. а много от тях са трансформаторни, и тия трансформатори греят та се късат.

Чет Авг 27, 2009 7:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
че що да греят трансформаторите ве, кво им е на хармониците. трафа ще грее от постоянна съставка, не от хармоници. все пак навремето през трафовете звук пускаха хората, че и още го пускат във ламповите усилватели на маниаците :)

Чет Авг 27, 2009 8:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Действителен случай в разградско учрежедение : звъни телефона на началник АСУ, колежка от първия етаж : "Г-н Йорданов, ЮПиЕса издава странен звук". Ми издава - няма ток ама чак пък странен. От любопитсво Йорданов слиза да види кво става и какво да види - ЕЛБА-та включена в UPS-a а той пищи на умряло. На каката обаче си и е топло.

Чет Авг 27, 2009 9:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
ToHu написа:
а много от тях са трансформаторни, и тия трансформатори греят та се късат.

Бих казал че хич не греят заради това, или ако греят те и иначе си греят, просто са филтър на хармониците от някой ред нагоре :)
Единствения проблем ще е ако има нещо с двигател, той може да се разбръмчи и да позагрява малко.
Бе каквото и да си говорим правоъгълния импулс за домашни нужди е най добрия вариант по добро КПД има, лесно се реализира и по евтино излиза, но ако толкова държи да се подава в мрежата е друга бира(синусова).

Пет Авг 28, 2009 12:34 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща