|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:13 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Accerman Clio , не си играй с живота на хората, това е ситема която трябва да има сертификат, води се живото спасяваща, има подобнихотелски, дори на скоро правих една, но това в никакъв случай не може да се монтира в болница, за болница трябва много по надеждна. Говоря сериозно, в момента след влизането в европа ти като разработчик и инсталатор може да прекараш доста годинки в затвора ако някой умре и роднините решат да те съдят, това не е играчка.
Ако искаш някакво инфо какво е правено и какво се прави драни някой ред, но не те съветвам да се хващаш с нещо подобно. Ако не е на акерман, все пак са по скъпи има и други които отговарят на изискванията за подобен род системи и са по евтини.
п.с. варианта с захранване по мрежата е решение но не и за случая, забрави за него, и там няма да влезеш в изискванията нито за надеждност нито пък в тя за EMI, кабели, това е варианта.
|
| Чет Фев 01, 2007 8:13 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Аз също не съм много наясно с тези системи, но ще дам идея, макар че може и да излезе глупава. Не могат ли да се ползват GSM-ми за тази работа, покритие има почти навсякаде. Връзва се бутона към номер за повикване към майката и имаш и точно кой е натиснал бутона.
|
| Пет Фев 02, 2007 10:07 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Наистина звучи глупаво
Остава варианта с окабеляване - на 2 стаи по един котролер който чете бутоните от стаите и следи за състоянието на линията - късо, прекъснала... Той управлява и сигнализацията над стаите /бъзер , лампа/. Всичките контролери ще комуникират с един в дежурната стая, той ще ги разпитва през интервал от време за да установява тяхното състояние - повреден, функциониращ, задействан. ТоНи предложи в главния контролер да са два процесора и да си се проверяват двата. Мисля че това е най-оптималния вариант, най-вече с минимален метраж за полагане на кабел...
Помагайте с идеи за това по какъв интерфейс/протокол да комуникира главния контролер с подчинените, това което най-много мога да си позволя да положе е 1 UTP между всички устройства - така че 8 жила???
|
| Пет Фев 02, 2007 10:36 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Подкрепям Тони, кабели, даже ако можеш да минеш без микроконтролери е още по добре - надежността се подобрява. Нещо от типа на домофонните уредби. Иначе микроконтролерна мрежа както си я намислил, пак става, но се иска доста да изпипаш софтуера откъм проверки, сигурност и пр. Освен това имай предвид, че всеки индивидуален панел ще се нуждае от захранване - нещо което може да ти изглежда просто - но в повечето случаи - не е (или трябва да имаш траф от мрежата, или да пускаш захранване по 10-100 метра кабел).
С едно уточнение към Тони - законово ти не носиш отговорност. Ако изрично не декларираш, че изграждаш сертифицирано оборудване, ти проблеми нямаш. Отговорността се носи от ръководството на болницта тъй като те са подписали договор за изграждане и внедряване на НЕсертифицирано оборудване (какъвто е случая според мен). Едва ли и отговорните люде в тая болница са наясно какви сертификати да изискат (което е масово в малките болнички). Виж ако те накарат да подпишеш че ще изграждаш сертифицирано оборудване - бягай далеч.
Не си играй с радиовръзка. Това в болници просто не се прави или ако се прави - се прави на лицензирани за целта честоти. Никой не ползва масово достъпен спектър за такива цели.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 02, 2007 12:03 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Упссссссс,
верно болница....
най-големия проблем ми е че не чета докрай 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Фев 02, 2007 12:56 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Всичко това си е поне 3 месеца работа - писане на софтуер, разработка на хардуер, платки, кутии, тестове...
Интересно защо не ти хареса идеята за домофонните уредби - почти всичко ти идва наготово, имаш индикация за повикването, имаш готова техника в кутии, захранване, че и разговорна връзка, която с малко доработка става и високоговоряща. Новоразработвани ще са само индикаторите над стаите и таблото в сестринската стая. И всичко това пак минава само по един UTP кабел по коридора.
|
| Пет Фев 02, 2007 1:22 pm |
|
 |
|
velio
|
А ако се прекарат кабелите по външните стени на сградата? От всяка стая излизат през прозореца и т.н....
|
| Пет Фев 02, 2007 1:42 pm |
|
 |
|
cyber33
Ранг: Минаващ
|
 по лесно
помисли да го направиш по 220в мрежа само трябва да е на една и саща фаза 6те модулираш сигнала от другата страна щте го демодулираш колкото сигнали искаш може да изпратиш удобно е за цялата зграда без да пускаш допълнително кабели!
|
| Пет Фев 02, 2007 4:28 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да го пусне по мрежата и тогава шанса да търка нара зад решетките нараства значително.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 02, 2007 7:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе интерсна работа, вече май на няколко пъти се споменаха изисквнаия за безопасност, но на някой явно не им пука от тая работа, това не е курсова работа за училище, това са сериозни неща, за да не стане по 220 В мрежа има доста причини.
|
| Пет Фев 02, 2007 9:31 pm |
|
 |
|
Iliya
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Окт 23, 2006 2:07 pm Мнения: 69 Местоположение: Бургас
|
Аз пък не мога да разбера тези намеци за решетки, свързани с мрежата.
Ако става въпрос за това, че трябва да се вади сертификат,за да стартира проектът, добре. Но там има проблем не толкова с мрежовото решение, колкото със срока. Въпросните служби са винаги много заети и месеците чакане са доста.
Ако пък става въпрос за решението, направо не схващам. Какво пречи да е оптически изолирано например? Необходимата скорост е твърде ниска, постига се с най-разни оптрони. А ако според някой не стига безопасност, винаги може да се реализират оптрони от дискретни IR компоненти в 5-6-сантиметрови тръбички например, непробиваеми дори от електрошокова палка...
Ако все пак окабеляване е възможно, то адекватни решения много, включително стандартна 485 мрежа. Още по-просто е с DTMF или нещо алтернативно. Токовият кръг също е много подходящ.
Просто срокът е много къс, а вече минаха дни и резултат още няма.
|
| Съб Фев 03, 2007 2:07 am |
|
 |
|
ToHu
|
По режата настъпват повреди, това е първото. Не е надежден носител за този случай, ползва с ена много места но в случая трудно или по скоро скъпо ще с енаправи достатъчно надеждно. Освен това мерките за безопасност налагат даоста солени изолационни напрежения, нещо което също струва пари. Варианта сус светоиод и фотодиод .. не е лош,но реазлизиран такак че да може да се сртифицира и той няма да е евтин.
Тази ситема трябва да извика медицинско лице при нужда, т.е. до смърт може да доведе не само директно поразяване от мрежата, но и неправилно функциониране. Не знам някой да позлва захранващата мрежа в подобен род инсталации, всъщнст това не може никога да се сертиицира, има си строги изсквания за life safеty оборудване,кабелите и всичко останало.
Пример, з едн аоповестителна система в ЕУ има строги изисквания към кабела, към озвучителните тела, към крепежните материали и начина на полагане, в противн случай не се приема дори да е на най реномирания производтел техниката.
Ако се заобиколят сертификатите остава системата поне да работи надеждно, изисква се за да спасява животи, а не просто за да я има.
|
| Съб Фев 03, 2007 2:58 am |
|
 |
|
milenjs
|
Прототипа е готов - PIC16F688, следи две линии с по четири бутона, 3 бутона за задействане от всяко легло и един за спиране на сигнализацията, малко си поиграх с съпротивленията към бутоните, никакъв проблем за определяне всякакво състояние, данните от тях ще се предават в формат хххх хххх, така ще може да се види даже кой бутон от коя стая е натиснат. Устройството управлява два светлинни сигнала и общ звуков, не знам само какво да измисля за комутацията им - транзистор или реле? Следи състоянието на линиите за бутоните /късо, прекъсване/ и състоянието на акумулатора. Два дена проби - никакъв проблем или забележка към работата му.
Дотук добре, остава само да реша задачката с свързването на устройствата в мрежа, не съм работил с мастер/слейв и 485, днес в снега реших да пробвам със симулация в Proteus-a че не ми се запояваше пробни платки точно днес но - проблем, не мога да симулирам режим с 9 бита от виртуалния терминал или нещо бъркам
За буфери към интерфейса - sn75176, не съм правил до сега подобана връзка на устройства, би трябвало да са подходящи?
|
| Нед Фев 04, 2007 8:58 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ако бях на твое место сигурно нямаше да се захвана с тая работа по тоя начин. Поне не бих се съгласил да действам "на пожар". Докторите нека си имат проблем. Ако ги питаш, дали ракът се лекува за един ден, сигурно ще ти отговорят отрицателно. Тука имаше доста мнения в които светеше червената лампичка.
Отговорил ли си си на въпросите, какво би станало, ако някой мушне клечка в някой бутон и той е постоянно задействан. Какво би станало, ако поради смущение адресът или данните, който се предават се приемат погрешно от едно или от няколко устройства. Какво би станало, ако две устройства едновременно започнат да се обаждат? Въпросите са много, решенията на проблемите - още повече и всичко е въпрос на вероятности и компромиси. За това са създадени протоколи , които определят начините за комуникация и разбирателство между устройствата и с голяма степен на вероятност гарантират вярното предаване на информацията, а вслучай на проблем извършват и някаква диагностика.
Правил съм няколко такива системки, знам, че са тип ТНТМ и затова не смея да давам препоръки. Иначе, да чукна на дърво - работят. Зная обаче, че ако възникне проблем, даже може и да не се забелижи и със сигурност никой няма да пострада. Решил съм , ако ми остане малко временце да се занимавам с CAN.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Фев 04, 2007 11:29 pm |
|
 |
|
milenjs
|
@sthx, благодаря за съветите, но нещата не са токова страшни както изглежда. Ако пюнякой пъхне клечка - няма да може да се изключи алармата за стаята, ще се отстрани проблема и това е, нали може да работи временно и без един бутон. За колизиите при комуникацията м/у устройствата проблема също не е толкова голям, даже и да възникне такава ситуация нали всеки контролер си работи локално за стаите които обслужва, така пак ще се задейства аларма в коридора.
Забелязал съм че когато времето е малко човек се мобилизира /поне аз де/ и нещата стават по добре, като има много време се успокояваш и се проточват...
Ако някой друг се сеща за възможни проблеми които могад да възникнат при работата на такава система да сподели - човек често не си вижда сам и очевадните грешки и пропуски.
|
| Пон Фев 05, 2007 9:45 am |
|
|