|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:12 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@¶,
Защо не зададеш тоя въпрос и в Сетком? Там също има няколко добри специалисти.
|
| Съб Окт 21, 2006 11:27 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Lupus, прегледах първо там и когато реших да се регистрирам и да попитам, се скапа нещо системата за регистрация, не помня вече какво изплюваше, опитах още 2-3 пъти, същата работа. Ако знаеш някакъв трик за тази пуста регистрация ...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Окт 21, 2006 11:44 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Няма трикове.Смени се платформата тия дни и имаше проблеми с базата данни. Опитай сега.
|
| Нед Окт 22, 2006 12:43 am |
|
 |
|
jijo
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Юли 07, 2005 7:49 pm Мнения: 38 Местоположение: София
|
Здравейте,
Ако ми позволите бих споделил моя опит с подобен проблем с неспирането на вентилатора на вътрешното тяло. Доста марки и модели климатици съм виждал, логично е вентилатора на топло да върти само когато температурата на вътрешното тяло е висока, иначе би духало студен въздух, а това е доста неприятно. Миналата година бяха излезли една партида китайски климатици (неинверторни), на които не им се спираше вентилатора нито зиме, нито лете- дори и като го изключиш той затваря клапите и продължава да върти на някакви минимални обороти. Оказа се, че са сложили един неподходящ оптрон. Понеже оборотите му се регулират с триак, а триака се управлява от оптрона.
|
| Пон Окт 23, 2006 9:37 pm |
|
 |
|
¶
|
Мдаа, вече една седмица очаквам бързата и адекватна реакция на "ТехноКлима" Пловдив, ул."Цанко Дюстабанов", тел: (032) 631992 . Такава обаче НЯМА ! Ще се наложи утре или в четвъртък да ги посетя. Правя простичките изводи, ако Ви се наложи да купувате климатик и Ви кажат, че "ТехноКлима" е монтажника, просто отидете в друг магазин. В противен случай рискувате да попаднете на мърлячи, в пълния смисъл. Предишните ми климатици бяха към сервиза на "Пулсар" Пловдив. Нямам никакви забележки към пичовете от "Пулсар".
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Окт 24, 2006 9:49 pm |
|
 |
|
ELIN
|
Пирев ,Ако си си решил проблема с климатика драсни няколко реда да разберем и ние дали се оправят тези бракми.Аз съм със Осака 12-ца Инвентор и от нов си е с този проблем  Трета зима ще бера студове с тоз боклук ама то човек каквото сам си направи никой друг не може да му го струпа на главата дори и да иска 
|
| Пон Дек 04, 2006 4:55 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
като ходиш в сервиз за климатици, носи си водопроводна тръба.
3/4 цола, около 80см дължина е оптималния избор 
|
| Пон Дек 04, 2006 10:34 am |
|
 |
|
¶
|
Проблема не съм го решил още.
Идва управителя на фирмата ( така се представи де ), имахме уговорка по телефона, че ще донесе уред да измерим налягането на фреона, за да съм спокоен, че не е от фреона. Не донесе нищо, явно нямат такъв уред във фирмата ( манометър ли се казва, не знам ). Климатика така си бил работел, това било заложено във фирмуера и те не можели да го променят. Опитах се кОлтурно да обясня, че съм разпитал тук-там и от други фирми са ми казали, че не е причината във фирмуера, ами иска да се намалят ниските обороти на вътрешното тяло на климатика, някакъв оптрон, който управлявал тиристор или симистор създавал този проблем, човека категорично каза, че нямало такова нещо, те не можели да пипат такива работи ( ами за какво са сервиз тогава ? ) и че климатика така си бил работел.
Ами извинявам се, ама на най-ниските обороти се усеща от около 3 метра хладна струя при спрян компресор. Явно хорицата толкова си могат. През седмица има техни обяви във вестник "Марица", че търсят монтажници, което ме навежда на мисълта за голямо текучество. Може и след година да няма такава фирма, както наскоро стана ясно за друга пловдивска фирма за климатици, продали хората 3000 бр. климатици и след 1г. изчезват яко дим. Нито ги имало регистрирани като фирма, нито нищо, ходи ги търси. А бе нямам думи, пълна анархия.
Направих една платчица с две релета за 12V и един PIC16F716, която мисля да сложа във вътрешното тяло и да следя светодиод компресор и светодиод power. Ако изгасне светодиод компресор, а светодиод power свети, след 2-3 минути изключвам вътрешното тяло с релетата. Ако свети светодиод компресор и светодиод power включвам релетата. Ако свети светодиод компресор, а светодиод power мига ( режим размразяване ) изключвам релетата, за да не вкарвам студен въздух, въпреки, че това си прави климатика и от тази гледна точка няма проблем. Тия дни ще драсна програмката, ще пробвам да видя какво ще стане, ако е успешно, ще постна програмката и платчицата.
|
| Пон Дек 04, 2006 6:54 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
@¶. Предлагам ти и коментар и за такъв който изключва вентилатора след известно време ако не е работил компресора. Ще видиш че и там нещата не са идеални.
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,28822.0.html
Оставят да се върти перката за да контролират температурата (не и този в моя линк от сетком). Датчика е на входящия поток, а тялото е високо в стаята където се задържа топъл въздух. При липса на движение на въздуха не може да следи истинската температура на стаята.
Очевидно най оптималното ще бъде контролно развъртане на някакъв период, но за евтините машини не всичко е премислено както трябва в програмите.
Това с платчицата си го мислех за да следя на моя циклите на размразяване. Май за тях доста енергия отива при влажно време.
Успех 
|
| Пон Дек 04, 2006 8:34 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Е затуй не връЯт рабтите у таз държава  Сервиза не пипа(и добре прави,като гледам колко са в час),а наш ¶ прави рац. предложение
Имам познат който след като сума климакси монтира в една куца фирма,и се чудеше как тъй с манометър съдят за количеството фреон,като налягането в с-мата е зависимо от температурата.Та последно се разбра ,че за всеки модел климатик има количество фреон ,мери се на кантар ,и се натаманява колкото фирмата производител е предписала. 
|
| Пон Дек 04, 2006 8:44 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Заставам изцяло зад това мнение. И това с многото размразявания особено добре личи през тези мъгливи софийски дни. 
|
| Пон Дек 04, 2006 8:46 pm |
|
 |
|
¶
|
Да така е за температурата. Никога не съм отварял климатик, че да знам да речем кой оптрон да сменя и т.н. Може да звучи смешно, че се занимавам с електроника и програмиране за микроконтролери и не смея да се разровичкам по климатика си. Но в момента ми е основното отоплително средство и ако го скапя трябва печки с реотани да включвам.
Другото което ми минава като идея е да разменя двата климатика, които имам. И двата са 12-ки, единия е Нипон и работи пушка, другия е въпросния Келон. Някой може ли да ми препоръча надежна фирма за климатици в Пловдив, която да се заеме с тази задача ? Нищо няма да се кърти, просто свалят външни и вътрешни тела и ги разменят. В близко бъдеще не виждам възможност да заделя пари за друг климатик и тоя да го паркирам в спалнята.
На всичкото отгоре единия съсед заздидал всичките ми комини на 3-тия етаж, че и печка с твърдо гориво не мога да запаля. Мислех да ходя по инстанции да подаважам жалби напред назад, но се отказах и наех един печен адвокат да ме представлява, дупе да му е яко на съседа, ебавам го, че го кръщавам.
|
| Пон Дек 04, 2006 8:50 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Пирев,възможно е регулирането на оборотите да не е с тиристор/семистор а с превключване на намотките на двигателя (има и такива изпълнения).Предполагам че това дето ти прави мизериите е нещо от рода на MOCxxx т.е схема за управление на триак и може тя да е заминала но не мога да гадая.
На манометрите пише освен налягане и температурата при съответното налягане и са специфични за всеки фреон  ,ама това не е тема по електроника,а без манометрите нищо не може да се свърши реално!
|
| Пон Дек 04, 2006 9:40 pm |
|
 |
|
jijo
Регистриран на: Чет Юли 07, 2005 7:49 pm Мнения: 38 Местоположение: София
|
При мен проблема беше именно от този MOC3021 или 3020. Това с платката,релетата и PIC-a е добре, само да няма дачтик за оборотите на вентилатора на вътрешното тяло. Предполагам, че ще изпише грешка ако му го спрете тотално. Ако искате да се заровите по- дълбоко в платката, имам няколко модела платки за климатици, мога да ви сваля схемата за управлението на мотора. Мисля, че все една ще прилича на вашата.
|
| Пет Дек 15, 2006 12:19 pm |
|
 |
|
¶
|
Ще съм ти много благодарен, ако постнеш някоя схемка на електроника за вътрешно тяло.
Между другото, оказа се, че вътрешното тяло спира да върти  ... Но спира, ако да речем в стаята е 25 градуса, задал съм от 18 до към 22 градуса, след половин до 1 час въртене на вътрешното тяло ( без през това време да се е включвал компресора ), се изключва и почва да мига светодиод "Run", който мига и когато се размразява, само че в случая не се размразява, а е спряно всичко. Ако в това положение задам температура > от 25, веднага тръгва да работи. Не съм пробвал, ако температурата спадне под зададената, дали ще се включи.
Мерих консумацията на климатика, само вътрешно тяло на най-малките обороти, без компресор, към 25-30W консумация, на пълна мощност в режим отопление и зададена температура от 32 градуса "вдига" до 1,7kW ( на стикера го дават до 1,65kW. ), което ме удовлетвори напълно ( с една дума ако го оставя на пълна мощност, 18 часа работа, 8 часа почивка, излиза ~27kW, 30 дни 810kW, или под 120лв, бива ).
|
| Съб Дек 16, 2006 12:30 pm |
|
|